Świerzak 09.02.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 mam pytanie odnośnie ocieplenia poddasza użytkowego: mam dach kopertowy, zadeskowany... spięty na wys. ok 2.6 jętkami... o ile dobrze wypowiadam nazwe.. pod którymi bedzie sufit poddasza.. do szytu jest jeszcze ok 2m... 1.czy wełne układać od sciany kolanowej do jętek i potem pomiędzy jetkami na suficie?2.czy "jechać" z nią aż pod sam szczyt? wiem ze lepiej by było połączyć te sposoby... mam pełne deskowanie i pape... czy sposób pierwszy nie zapewniłby lepszej wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 09.02.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Witaj Nikt nie chce odpowiedzieć, hmm... to ja powiem, że będę miała sposób pierwszy choć wiem, że stosuje sie również ten drugi. Stawiam na dobrą wentylację pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-kurczak- 09.02.2007 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 do szczytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.02.2007 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Zdecydowanie sposób pierwszy do jętek i koniecznie kominek wentylacyjny wentylujący nieużytkowe poddasze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 10.02.2007 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 dziekuje... ale widze że odpowiedzi nie sa jednoznaczne... co do kominka wentylacyjnego... to go nie mam.. ani tez dachówek wentylacyjnych.. mysle jednak że to nie problem założyć.. a czy w takich miejscach.. tj. kominek lub dachówka wetylacyjna papa na deskach ma być nacieta lub cos wiecej? logicznie mysląc to powinno tak byc bo nie potrzeba wentylować przestrzeni pomiedzy papa a dachówka tylko poddasze.. przy okazji podciągam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_r 10.02.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 U mnie wełna będzie do szczytu, ale z tego powodu, że na "poddaszu" będzie rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 10.02.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 z całym przekonaniem napiszę, że do jętek!!tak jest prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 10.02.2007 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 z całym przekonaniem napiszę, że do jętek!! tak jest prawidłowo I woda w zimie zamarza? A dlaczego nie jest prawidłowo jeszcze ocieplić strych? Ocieplenie od ścianki kolankowej idzie do jętki, dalej w poziomie wzdłuż jętki i wraca do ściany kolankowej. Ale jeszcze dodatkowo od jętki do szczytu mam też ocieplenie. Gdzie jest błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 10.02.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 to masz ten strych użytkowy????????????? jaka woda niby tam ma być?? ja pisałam o strychu nieużytkowym!! a tak w ogóle to moje słowa były skierowane do autora wątku dla lepszego zrozumienia opcja nr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 10.02.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 to masz ten strych użytkowy????????????? No pewnie . jaka woda niby tam ma być?? Ano w zbiorniku wyrównawczym od c.o. ja pisałam o strychu nieużytkowym!! Ale tam jest 2m na wysokości do wykorzystania. Aż wstyd to zostawić w samopas a tak w ogóle to moje słowa były skierowane do autora wątku Sorki . znikam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 10.02.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 każdy ma jak lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.02.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 dziekuje... ale widze że odpowiedzi nie sa jednoznaczne... co do kominka wentylacyjnego... to go nie mam.. ani tez dachówek wentylacyjnych.. mysle jednak że to nie problem założyć.. a czy w takich miejscach.. tj. kominek lub dachówka wetylacyjna papa na deskach ma być nacieta lub cos wiecej? logicznie mysląc to powinno tak byc bo nie potrzeba wentylować przestrzeni pomiedzy papa a dachówka tylko poddasze.. przy okazji podciągam.. Dachówki wentylacyjne są przeznaczone do wspomagania wentylowania połaci dachowej, natomiast kominek wentylacyjny jest przeznaczony między innymi do wentylowania pomieszczeń w Twoim przypadku poddasza nieużytkowego. Kominek wentylacyjny ma swoją rurę przyłączeniową, która powinna przez wycięte deski wejść do środka. W przypadku gdyby była za krótka należy ją przedłużyć np. rurą spiro. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 11.02.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 kolego, mozna i tak i tak, obie wersje są dobre, gdy ciągniesz wełne do samego szczytu wychodzi jej więcej, a więc drożej, ale masz ocieplony strychja dałam do jetek, teraz sie ciesze, bo mam wgląd na folie dachową, mogę zawsze sprawdzic czy wszystko ok, to samo z izolacją przeciwwodna wokół komina, sprawdzam czy nie cieknie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 11.02.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 tutaj jeszcze jest na ten temat:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts