Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lazienka - prosba o doradzenie w sprawie syfonu w kabinie

pjanet

Recommended Posts

Witam,

To moj pierwszy post na forum.

Pracuje aktualnie ze swoim wykonawca mieszkania nad lazienka.

Chce aby wykonana zostala kabina prysznicowa ze szkalnymi dzwiami.

W projektach znalezionych w internecie i na forum widzialem kabiny ktore podloge mialy na rowni w kazdym punkcie przed jak i w kabinie. Inaczej piszac nie bylo zadnych roznic poziomow.

Na zdjeciach lazienki ( zamieszczonych ponizej ) widac wyjscie syfonu po srodku zdjecia. Tam tez bedzie usytuaowana kabina oddzielona finalnie scianka.

Wykonawca na moje slowa i pokazaniu mu zdjec ze takie kabiny istnieja powiedzial iz syfon montowany w takich kabinach w ktorych niema roznicy poziomow musi miec wysokosc okolo 12 cm (sam montowany syfon). Wg niego trzeba wkuwac sie w podloge badz podniesc podloge o owe 12 cm aby uzyskac efekt dostatecznego odprowadzania wody przez syfon.

Pytanie do osob ktore mialy/maja podobny problem.

Czy wg was istnieje sposob aby zamontowac w istniejacym rozwiazaniu syfon ktory bedzie odprowadzac wode i nie bedzie z tym problemow ?!

Moze istnieje cos innego aby obejsc problem nie wystarczajacego odprowadzania wody z kabiny przez syfon.

Wszystkie sugestje mile widziane. Narazie rozwiazanie ktore zaproponowal wykonawca to podniesienie podlogi w kabinie o owe 12 cm tak aby zamontowac syfon.

fotografia lazienki z polozonymi rurami wodno-kanalizacyjnymi

http://www.need4.net/pro/img_0010.jpg

fotografia lazienki przed zalaniem podlogi

http://www.need4.net/pro/img_0020.jpg

niestety niemam fotografi po zalaniu podlogi betonem.

Piotrek,

A czy już masz brodzik, czy nie?

Jeżeli jeszcze nie kupileś achcesz mieć taki prawie równy z podłogą to może się okzazać że będziesz musiał kuć podłogę pod brodzikiem aby dokładnie dopasować kanalizację do ospływu. Tu nie ma za dużo manewru. Syfon da się schować w warswie wylewki i styropianu np wspomniany Viega, ale w tym miejscu nie może być wylewki.

A dlaczego rury do bateri prysznicowej nie są schowane w ścianie?

I jeszcze jedno, moim zdaniem kanalizacja od prawdopodobnie umywalki nie powinna bieć na około i poprzez trójnik od brodzika, tylko bezpośrednio w okolice pionu.

Witam,

Rury przed wylaniem podlogi polozone zostaly przez dewelopera.

Co do uwag o baterii prysznicowej to zapytam wykonawce przy najblizesz wizycie dlaczego tak akurat zostalo to zrobione.

Sklaniam sie coraz bardziej aby podniesc podloge w kabinie o jakies ~10cm i miec manewr na osadzenie owego syfonu. Nie bedzie to na rowni z podloga ale cos za cos.

Idea wykonania bylo usuniecie brodzika - nie podobalo mi sie rozwiazanie z brodzikiem.

Co do pozstalych uwag zgadzam sie ale niestety ale chyba teraz nie mam na to wplywu i musi zostac tak jak jest.

Wiadomo jak to z wykonawcami, kiedy raz zwrocilem im uwage to omalo nie obrazili sie i nie wyszli z mieszkania.

W Polsce kazdy jest super fachowacem z ktorym nie mozna dyskutowac. Ja sie ciesze ze wogole mnie sluchaja w innych kwestjach.

Pozdrawiam

Piotrek,

witam.jak rozumiem kabina będzie bezpośrednio stała na terakocie.oczywiście są wpusty montowane w podłoge/np.firma kessel. Oto instrukcja.stawiamy kabine na betonie-odrysowywujemy ją. Po linii nawiercamy wiertarką beton,skuwamy wnętrze gdzie będzie brodzik,podłaczamy wpust do kanalizacji,zalewamy betonem ze 2% spadkiem. izolujemy pod terakote guma w płynie i ściany też.troche ogólnie to opisałem jak sa pytania proszę pisać. :wink: pozdrawiam.

Ps.a w ogóle co to za pajęczyna na podłodze, te rury w izolacji w brodziku?

czy kana lizacja ma spadek, na zdjeciu dziwnie to wygląda.

Ravak ma brodzik o wys ok 3cm, który montuje się bezpośrednio do płytek podłogowych na klej lub stawia na nóżkach o wys ok 5cm, ale wtedy trzeba zadbać o niższy jastrych pod brodzikiem. Ja zrezygnowaloem z nóżek i teraz wygląda super. Ale jak już pisałem jak się wcześniej nie dopasuje odpływu do brodzika to mogą być problemy z podłączeniem.

Nie jest to z drugiej strony taki problem, bo jastrych w tym miejscu można skuć i wylać ponownie.