Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lakiernia "pod nosem'?

Recommended Posts

Kilka dzaiłek od mojego domu jest warsztak samochodowy z lakiernią. Na ulicy był pierwszy, tzn. dom mój i sąsiadów powstały jak już ten warszta istniał.

Kilka tygodni temu dowiedziałem się, że dwie działki bezpośrednio graniczące z moją kupił właściciel tegoż warsztatu. Trochę mnie to zestresowało, boję sie że za płotem będę miał warsztat z lakiernią.

Poszedłem do człowieka i pytam się co będzie robił na tej działce.

On mnie uspokaja, że syn będzie się budował, ale nie teraz a za 3, 4 lata.

Aż tu dzisiaj przychodzi zawiadomienie, że firma X wystąpiła o warunki zabudowy domu jednorodzinnego z (i tu uwaga) garażami wielostanowiskowymi.

I mam stres: czy facet pod przykrywką garaży nie chce mi pod nosem wybudować zespołu warsztatowego.

Zastanawiające jest, dlaczego firma występuje o warunki a nie pan/pani X.

Co mogą oznaczać garaże wielostanowiskowe?

Wszystkie działki w okolicy przeznaczone są pod budownictwo jednorodzinne.

Czy istnieje możliwość, by na takich działkach postawić warsztat samochodowy, pod przykrywką garażu?

Właśnie boję się lakierni. Mam zamiar jeszcze dzisiaj pojechać do niego i pogadać, ale boję się, że mnie zbyje. Przecież miał budować się syn i to za kilka lat a tu nagle garaże wielostanowiskowe.

Obawiam się, że facet postawi halę z kilkoma wjazdami pod przykrywką garaży, a będzie w nich lakierował i klepał samochody.

A tak cieszyłem się, że mam fajną działkę.

Zastanawiam się, co na to przepisy?

Czy ktoś w urzędzie gminy może na to przymkąć oko i dać ciche przyzwolenie na taką działalność?

Czy facet może starać się o zmianę statusu działki z budownictwa jednorodzinnego na usługową?

Najpierw podjedź do gminy i sprawdź co dokładnie ma się rozumieć przez ten zapis!!!

Bo jeżeli gość będzie chciał tam miec warsztat, lakiernię lub tego typu inwestycję to przedsięwzięcie to może wymagać przeprowadzenia postępowania w sprawie oceny oddziaływania na środowisko – bo usługi te z tego co pamiętam, zaliczone są do inwestycji mogących pogorszyć stan środowiska i wymagają ustalenia zakresu ich oddziaływania.

Jeżeli tak będzie to gość powinien wykonać raport oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko - wykazać w nim, że standarty jakości środowiska będą zachowane (np. za pomocą różnych zabezpieczeń) i odpowiedni organ ochrony środowiska wyda decyzję środowiskową, . Dopiero wtedy może dostać pozwolenie na budowę.

Jeżeli będzie chciał tam mieć garaże i w nich prowadzić w/w usługi to będzie to robił nielegalnie (można napisać do odpowiedniego organu )- chyba, że zrobi zmianę przeznaczenia, ale procedura j.w.

• 4 weeks później...

Jednak sąsiad szykuje warsztat, może z lakiernią na razie nic nie będzie, ale mieszkanie przy warsztacie to też żadna przyjemność.

Wpradzie sąsiad zapewniał mnie, że nie będzie rozwijał działalności na naszym osiedlu i uśpił moją czujność, jednak kilka dni temu dostałem kolejne pismo i tu wywaliłem gały ze zdziwienia, bo już nie jest w sprawie garaży wielostanowiskowych, tylko obiektu usługowo-garażowego.

Teraz to już widać czarno na białym, że chodzi o rozbudowę warsztatów.

Pognałem czym prędzej do urzędu miasta i zażądałem wglądu w projekt decyzji.

Patrzę i oczom nie wierzę: w plan wrysowany wprawdzie budynek mieszkalny, ale też i ten obiekt usługowy a resztę działki zajmuje wielki parking tuż za moim płotem. I już nie mam złudzeń.

Oczywiście w urzędzie zapewniają mnie, że nie będzie tam żadnych usług, ale jednocześnie nie potrafią wyjaśnij jakim cudem garaż wielostanowiskowy przekształcił się w obiekt usługowy.

Na razie napisałem pismo o wyjaśnienie tej rozbieżności, bo śmierdzi mi to korupcją.

Zamierzam złożyć oficjalne zastrzeżenie, że nie godzę się na tego typu usługi. Na szczęście nie jestem sam, innym też to nie odpowiada.

Zastanawiam się jak urząd to potraktuje. Czy może odrzucić sprzeciw sąsiadów.

Czy ktoś już ma doświadczenia w takich bojach.

Kurcze! Nie po to człowiek wyprowadza się za miasto, od zgiełku i hałasu, by teraz od rana do nocy mieć za oknem ciągły ruch.