bartez 28.03.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 witam wszystkich poszukuję osób które budują lubczykaz pracowni "dom na piątkę " , lub storczyka z "ing'bedę wdzięcznyza wszystkie opinie , porady, uwagi, sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teba 06.11.2006 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 My w przyszłym roku ruszamy z Lubczykiem bez garażu i lustrzane odbicie, jak się zaczną pracę na pewno pojawi się dziennik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyppis 09.02.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Zanabylismy projekt lubczyk z pracowni domnapiatke. Wszystko jest w zasadzie zgodnie z oczekiwaniami, projekt spelnia wszystkie potrzeby, jest jednak pewien problem w zakresie poddasza. otoz skosy sa dosc nisko umiejscowione i ciagna sie od 90 cm do 23, tak ze 2/3 powierzchni poddasza przypada ponizej 180 cm (poziom mojej glowy) . czy ktos z Forumowiczow mial moze okazje stycznosc z tym projektem w praktyce i moze podpowiedziec czy np podniesienie scianki kolankowej rozwiaze sprawe (i co wtedy z laczeniem z daszkiem nad wejsciem i wykuszem z tylu budynku.... ) ? z gory dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 09.02.2007 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 http://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=3&more=widoki&nazwa_projektu=LUBCZYK&autor=Paweł%20PiątkaTaki sens tego rodzaju domów, że poddasze jest mniejsze od powierzchni dołu. Jesli wcale nie ma scianki kolankowej wykonuje się tzw. przedścianki od wewnątrz, przez co oczywiście zmniejsza się powierzchnia poddasza. Podnoszenie ścianki kolankowej jest często praktykowane, ale takie domki na ogół źle to znoszą tracąc proporcje. Szczegónie paskudnie wyglądają "podniesione" domki z gankiem na filarach. Jest to niestety bardzo widoczne nawet po podniesieniu o dwa pustaki. Poddasze się zwieksza, ale także koszt domu (wykonania i ekspoloatacji - kubatura!) oraz powstają różne "zagwozdki" konstrukcyjne - np. wysokość okien, problemy z długością okapu dachu. Według mnie lepiej, jeśli potrzebujesz domu z większym poddaszem po prostu wybrać inny projekt. Architekt przecież nie projektuje domu z takimi skosami inwestorowi na złość, żeby miał mniej przestrzeni, tylko wybiera najkorzystniejsze dla danego projektu rozwiązanie. Ja wybrałam podobny projekt (http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=72&a=163&sid=5&odbicie=1), bo po prostu potrzebuję poddasze właśnie mniejsze od powierzchni parteru (takie na jedna porządną sypialnię - połączę dwa małe pokoje - i jakiś nieduży pokój gościnny) oraz preferuję domek niższy i zgrabniejszy. Takie pogranicze parterówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 09.02.2007 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Jeszcze raz zerknęłam na Twój projekt - chyba tam nie jest tak źle na tym poddaszu. Powinno być znacznie więcej przestzreni powyżej 180 cm, ponieważ dach jest dosyć spadzisty - 35 stopni oraz dość spora powierzchnia stropu, myślę, że się pomyliłeś, sprawdź na przekrojach jeszcze raz. Można też policzyć wysokość h po prostu z wzoru na trójkąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyppis 09.02.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Jeszcze raz zerknęłam na Twój projekt - chyba tam nie jest tak źle na tym poddaszu. Powinno być znacznie więcej przestzreni powyżej 180 cm, ponieważ dach jest dosyć spadzisty - 35 stopni oraz dość spora powierzchnia stropu, myślę, że się pomyliłeś, sprawdź na przekrojach jeszcze raz. Można też policzyć wysokość h po prostu z wzoru na trójkąt. no policzylem sobie z proporcji, w ktorym miejscu podlogi bedzie mi sie konczyc realny zasieg chodzenia po pokoju i troche jestem tym zmartwiony, o ile po jednej stronie pokoj i lazienka beda mialy sie dobrze, to po drugiej jeden z pokoi ucierpi i to sporo, w zwiazku przede wszystkim ze scianka rownolegla do kalenicy ale przesunieta o ok metr w strone sciany zewnetrznej. ta scianka jest konieczna aby wytyczyc korytarz na gorze - niestety.... no byc moze faktycznie pozostanie odpsrzedanie tego projektu (ciekawe jak na to patrzy pracownia projektowa) i zakup innego... ale wybieralismy to przez 8 mies... szkoda by bylo teraz sprzedawac... zreszta nie znalezlismy nic o podobnie satysfakcjonujacej funkcjonalnosci przy tych wymiarach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teba 10.02.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mój Lubczyk zaczyna się budować na jesień tego roku- jeśli możecie tyle czekać to podeślemy Wam zdjęcia jak to wyszło. Jestem podobnego wzrostu do Ciebie, ale uważam, że wtedy to poddasze będzie bardziej przytulne i spokojne, a wszyscy będą siedzieli spokojnie w salonie na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyppis 10.02.2007 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Mój Lubczyk zaczyna się budować na jesień tego roku- jeśli możecie tyle czekać to podeślemy Wam zdjęcia jak to wyszło. Jestem podobnego wzrostu do Ciebie, ale uważam, że wtedy to poddasze będzie bardziej przytulne i spokojne, a wszyscy będą siedzieli spokojnie w salonie na dole tzn w jesieni planujecie start czy koniec prac ? jezeli zakonczenie to i tak bedziemy wtedy jeszcze na etapie przed wykonczeniem poddasza, wiec chetnie obejrzymy jak rzecz w praktyce wyglada. w jakim regionie Polski zamierzacie sie budowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia i pawel 23.03.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 My też zamierzamy budować Lubczyk. Podobnie jak Ty niepokoi nas poddasze, ale postanowiliśmy zwiększyć kąt dachu do 45stopni i myślę, że to zwiększy powierzchnię użytkową naszego domku. Pozdrawiamy i oczywiście czekamy na zdjęcia z budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyppis 23.03.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 poddalismy sie z Lubczykiem.zostal odeslany do pracowni projektowej . glownie przez slupy na poddaszu + zla dokumentacje techniczna i spore braki w zestawieniach materialowych pozdrawiamC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia i pawel 23.03.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Czyli nie doradzasz tego projektu? A jaki wzięliście? Myślałam, że Lubczyk jest ok, że Piątka też dokumentację sporządzi nieźle. Powiedz coś więcej na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyppis 23.03.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Czyli nie doradzasz tego projektu? A jaki wzięliście? Myślałam, że Lubczyk jest ok, że Piątka też dokumentację sporządzi nieźle. Powiedz coś więcej na ten temat. stanelo na projekcie "Klasyk" z pracowni http://www.studioatrium.pl co do dokukmentacji to brakowalo nieco elementow kontrukcyjnych w zestawieniach materialow, + pare solidnych niedorobek. zaprzyjazniony architektza glowe sie zlapal po przejrzeniu dokumentacji i zostala podjeta decyzja ze startujemy od nowa z wyborem projektu. aktualnie jestesmy na etapie przystosowania projektu i do polowy kwietnia prawdopodobnie bedziemy juz mieli pozwolenie na budowe tak ze w maju startujemy z murami. pozdrawiam bardzo serdecznie Cyprian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia i pawel 23.03.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Dzięki za odp. Teraz po tym, co napisałeś poważnie się zastanawiam. Żal mi trochę tego czasu na szukanie od nowa, ale widocznie będę musiała. Pozdrawiam również. Syla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyppis 23.03.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Dzięki za odp. Teraz po tym, co napisałeś poważnie się zastanawiam. Żal mi trochę tego czasu na szukanie od nowa, ale widocznie będę musiała. Pozdrawiam również. Syla spokojnie. to ze mysmy zrezygnowali nie znaczy ze projekt jest zly. po prostu nam przestal odpowiadac pozdrawiam C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia i pawel 24.03.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Mój Lubczyk zaczyna się budować na jesień tego roku- jeśli możecie tyle czekać to podeślemy Wam zdjęcia jak to wyszło. Jestem podobnego wzrostu do Ciebie, ale uważam, że wtedy to poddasze będzie bardziej przytulne i spokojne, a wszyscy będą siedzieli spokojnie w salonie na dole Teba, powiedz czy kupiliście już projekt i jak załatwiliście problem różnicy poziomów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teba 06.11.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Właśnie powstają ścianki działowe na górze oraz rozpoczyna się budowa dachu. Niestety nie podniosłam dachu i zostało 35 stopni- teraz żałuję... chociaż do tych 40. Podniosłam za to ścianki kolankowe- zobaczymy jak to będzie wyglądać jak skończą dach... Dodatkowo mój Lubczyk jest budowany dla dwóch rodzin, czyli na górze jest robiona druga kuchnia. Na początku byłam przerażona jak mi się tam wszystko zmieści, ale teraz jest ok Słupów nie robię bo według projektu to są słupy drewniane- więc hmmm nie czuję potrzeby ich posiadania. Zdjęcia sprzed tygodnia: Front http://img251.imageshack.us/img251/5808/pb038181yu3.jpg Widok od ogrodu http://img152.imageshack.us/img152/4166/pb038185rm3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_1989 13.03.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam, Mam pytanie:Czy ktoś może postawił lub planuje postawić ten domek. Ja już właściwie kupiłem projekt ale może byłaby możliwość obejrzenia go na "żywca". Pozdrawiam Arturhttp://www.domna5.pl/index.php?opcja=details&id=3&nazwa_projektu=LUBCZYK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giness 13.03.2008 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 http://forum.muratordom.pl/post1722557.htm?highlight=lubczyk#1722557 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NINKAR 19.03.2008 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 witaj my budujemy ten domek narazie jestesmy na etapie papierologi , my równierz chcielibysmy obejrzec dom już wybudowany ale chyba mało kto go buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art_1989 15.04.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witaj NINKAR Ja własnie niedawno oddałem swój projekt do architekta, a dzisiaj dostałem telefon że jest w nim błąd i nie może zrobić zmian Jest on zrobiony wg starych norm To poprostu jakiś stary projekt i architekt nie chce sie podpisywac pod tymi zmianami:/ Nie wiem co mam teraz zrobic.... jak zareklamuje to bede czekal nie wiadomo ile az poprawia albo oddadza mi pieniadze:/ Może ktoś mógłby pomóc i doradzić co w takiej sytuacji mam zrobic? :/ Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts