Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt LUBCZYK pracownia DOM NA PIĄTKĘ

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Gratuluje Kazia01 takich postępów w pracy. Ja jestem tutaj po raz pierwszy jednak od dłuższego czasu jestem obserwatorem całego forum muratora i uważam to za wspaniały wynalazek bo można powymianiać doświadczenia i wiele się dowiedzić, w końcu większość z nas tylko raz w życiu stawia dom i chciałaby to zrobić jak najlepiej.

Odezwałam się w końcu ponieważ jestem na etapie wyboru projektu domu i głównym faworytem jest właśnie Lubczyk. Interesuje mnie jednak jak on w rzeczywistości wygląda zwłaszcza w środku. Czy pomieszczenia są funkcjonalne? CZy robiliście jakieś zmiany w środku? CZy Wasz projekt jest z garażem czy bez? Jakie macie ogrzewanie? I jak rozwiązaliście sprawę z wentylacją, w projekcie jest bowiem tylko jeden komin?

I najważniejsze czy macie jakieś zdjęcia z budowy i czy moglibyście je udostępnić. Mój adres e-mail: [email protected]

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Witam!

W zasadzie to większych zmian nie robiliśmy. Zrobiliśmy drzwi do kotłowni zamiast okienka. Zamówiliśmy projekt z garażem, odległości pasowały 4 m z każdej strony jednak w trakcie adaptacji musieliśmy obciąć garaż bo okazało się że musi być zachowana odległość 8 m od ściany sąsiedniego budynku ( jakieś przepisy przeciwpożarowe) a sąsiad wybudował się 2 m od granicy działki więc nasz lubczyk z garażem się nie zmieścił. Na tej ścianie obciętego garażu zrobiliśmy więc okienko w łazience a garaż jest osobno. Domek w środku jeszcze nie ma ścian działowych za wyjątkiem konstrukcyjnych. Nie jest za bardzo przestrzenny no ale coś kosztem czegoś - 80 m na dole salon, kuchnia, łazienka i dodatkowo dwa pokoje. Coś bardziej jak mieszkanie w bloku.Ale mimo wszystko jeszcze raz wybrałabym ten sam.Co do ogrzewania to nie jesteśmy jeszcze zdecydowani ale w grę wchodzi gaz ziemny lub ekogroszek. Zdjęć mamy sporo więc albo wrzucę na forum albo wyślę na emaila.

• 4 weeks później...

Witaj Kazia01.

Cały czas czekam na obiecane zdjęcia. Pewnie masz teraz duzo roboty i mało czasu aby coś przesłać, ale jeśli tylko będziesz miała chwilkę to proszę pokaż swój domek od środka (może pomoże to przekonać mojego męża do tego projektu)

Pozdrawiam i czekam na fotki

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 1 year później...

Witam serdecznie wszystkich obecnych lub przyszłych właścicieli Lubczyka Jeśli pozwolicie chciałabym do Was dołączyć...Lubczykiem zachwyciłam się niedawno - praktycznie już było wszystko ustalone pod budowę innego domu ale zdążyłam jeszcze zmienić na Lubczyka...Zdążyłam go już obejrzeć na żywo i uważam że jest nie tylko uroczy o dworkowatym froncie, funkcjonalny ale dodatkowo niedrogi w realizacji ( o ile dom może być niedrogi :-)). Wprawdzie jeszcze nie do końca się o tym przekonałam bo budowę rozpoczynam w maju więc wszystko się okaże...Postaram się zdawać relację na bieżąco. Na razie jestem na etapie załatwiania papierków a że rodzice przepisują mi działkę oraz mamy robioną wspólną drogę z sąsiadem to cały proces się jeszcze bardziej przedłuża. Będę budować odbicie lustrzane z garażem a zmian wprowadzam bardzo niewiele tzn.:

- mniejszy pokój na parterze ma być przeznaczony na łazienkę dodatkowy komin,

- w salonie likwiduję boczne drzwi na taras a powiększam szerokie okno w wykuszu do potrójnych drzwi na taras,

- oraz likwiduję 3 okna dachowe,

- w pokojach z balkonem dorabiam po oknie w murze,

- podniesienie ścianki kolankowej o 2 pustaki,

- na poddaszu łazienka zamiast pokoju,

- poszerzenie ścian nośnych i wykonanie drugiego stropu betonowego.

Mam prośbę do wszystkich tych którzy budują lub mieszkają w Lubczyku proszę o radę co do moich zmian lub może jeszcze propozycje innych. gdyby to było możliwe proszę również o wstawienie zdjęć z zewnątrz oraz ze środka. Mój email to [email protected] Byłabym niezwykle wdzięczna Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w budowaniu w tych trudnych czasach kryzysu Ewa

• 10 months później...
  • 3 weeks później...