Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie dotyczące czujek przeciwpożarowych.

Mąż chce kupić do naszego domu tanie czujki przeciwpożarowe, nie potrafi mi jednak odpowiedzieć na pytanie zainstalowanie ich spowoduje, że nie będzie można palić papierosów w pomieszczeniach, w których zostaną zainstalowane? Czy będę mogła palić świece zapachowe? Może ktoś ma doświadczenia w tym zakresie, niestety, z pierwszej ręki nie mogę uzyskać odpowiedzi (mąż kręci, jak to tylko on potrafi).

pozdrawiam

Anna

https://forum.murator.pl/topic/71786-czujki-przeciwpo%C5%BCarowe/

• 4 weeks później...
Domyślam się, że czujki będą na baterie, niezintegrowane z system. W zależności jakie czujki zakupi np. czujki tlenku węgle, czyjki przeciwpożarowe będą one reagowały na różne zagrożenia. Nawet jeśli uda Ci się uruchomić taką czuję dymem ze świecy, w co wątpię, to i tak zadziała tylko czujka. Czujki uruchamiają się w przypadkach określonego natężenia dymu. To element wczestego ostrzegania. Problem by był, gdyby uruchamiały się tryskacze :lol: Wtedy część mieszkania zalana :lol: Ja również zamierzam instalację takich czujek w domu. Nie trzeba do tego robić instalacji, gdyż czujki są na baterie i montować je można niezależnie w różnych miejscach w domu. Ale u mnie o decyzji montażu takich czujek zadecyduje zboczenie zawodowe nie mąż :wink: :D
https://forum.murator.pl/topic/71786-czujki-przeciwpo%C5%BCarowe/#findComment-1653277