Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rynny Marley

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mój kolega ma u siebie w domu założone rynny plastikowe brązowe (nie wiem jakiej firmy) ma je już z 7 lat i z brązowych zrobiły sie wypłowiało-brązowe i wyglądają fatalnie natomiast moi rodzice mają w domu także rynny plastikowe i mają równierz około 7 lat lecz są cały czas jak nowe...ciemny brąz wogóle nie zmienił odcienia ani nie wypłowiał....wyglądają zupełnie jak nowe!Serio! i tak z ciekawości podejrzałem jaka to firma (bo niedługo będe stał przed wyborem rynien do własnego domu) i patrze....a to rynny Marleya!!!Więc na serio nie zmieniają one koloru!

Do mnie w środę mają dostarczyć Marley w kolorze brąz.

Moi sąsiedzi mają takie od 2 lat i wyglądają spoko, kolor nasycony i z połyskiem ( nawet na południową stronę ).

Mam nadzieję że i u mnie będą wyglądać super.

P.s.

Miałem również kalkulację na Wavin - 1200 Pln ( Marley 1500 Pln) - to chyba nie jest kwota dla której warto ryzykować ?

Czy mogę powtórzyć swoje pytanie? Czy ktoś z Was zdecydował się na montaż rynien Marleya (albo jakichkolwiek innych) na rynajzach? Musimy już podjąć decyzję w tej sprawie, a jest rozbieżność między architektem, wykonawcą i doradcą technicznym Marleya.

Pozdrawiam,

gaga2

Hm, dopóki nie zaczęłam budowy, nie miałam pojęcia, że istnieje na świecie coś takiego jak rynajza :D

Jest to rodzaj uchwytu do mocowania rynien - tradycyjny, w odróżnieniu od haków. Podobno teraz 80% rynien mocowanych jest na haki. Rynajzy nabija się na krokwie, a haki - do deski czołowej. Nasz architekt twierdzi, że rynny zamocowane na rynajzach są lepiej zamocowane, a haki są słabsze konstrukcyjnie - po jakimś czasie mogą "wychodzić" z deski czołowej. Problem polega na tym że wedle przedstawiciela Marleya rozstaw rynajz musi wynosić maks. 60 cm, a u nas wiązary (krokwie) są co 90 cm. I komu tu teraz wierzyć. Czy ktoś jeszcze używa rynajz???

Pozdrawiam,

gaga2

• 3 months później...

Witam,

Wyciagam watek o rynnach. Pytanie jest nastepujace: jak poradziliscie sobie z rynnami na wykuszu? Tzn, czy zamowiliscie u Marleya laczniki katowe czy tez spawaliscie rynny samodzielnie np w warsztacie samochodowym wykonujacym spawanie plastikowych czesci samochodu. A moze jest inne rozwiazanie?

Pozdrowienia

a kto z was ma czarne rynny? jak sie zachowuja?

mam czarnego amazona (wavin)

no, pracują na słońcu, że aż słychać. ale nie wyginają się. rynien nie łączy się na styk. w łącznikach pozostaje przestrzeń do kompensacji wydłużania się rynny na słońcu.

jak na razie patent się sprawdza. mają 2 lata, nie blakna, wciąż się błyszczą. no i te ukryte uchwyty i kształt... fajne rynny, ale były trochę drozsze niż marley

Gość gość 2
pod namową hurtowni kupiłem rynny Galeco w kolorze miedzianym,są bardzo ładne ,mają parę elementow dzieki którym świetnie się je mocuje i bardzo atrakcyjna cenę w porównaniu z Marleyem.polecam

mam 8-9 letniego marleya - wyblakł paskudnie - teraz w wakacje potraktowałem go Hameraitem zobaczymy na razie są znowu ładne.

Do niedawna w ofercie firmy MARLEY były systemy rynnowe brytyjskie

(nienajlepsze) i system CONTINENTAL niemiecki (b. dobre opinie)

Prawdopodobnie był to MARLEY brytyjski. Obecnie sprzedaje się tylko system MARLEY CONTINENTAL - niemiecki, zabezbieczony specjalną powłoką zapobiegającą blaknięciu, który poza nazwą firmy nie ma nic wspólnego z systemami brytyjskimi.

Pozdrawiam [email protected]