Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bardzo ogólnie zapytujesz jimmy 123. zasadniczo jeśli robi się samemu to zmieścisz sie w tych 2000 PLN za m2. jeśli to cena bez instalacji to raczej drogi wykonawca bo instalacje kosztują i to sporo. ważny jest równiez system ogrzewania. jak zaczniesz potem dokładac że to byś zmienił i to i tamto kosztorus puchnie w mgnieniu oka i już Cię nie stac.

jak pisali inni wczesniej poproś o konkretniejsze wyliczenie czyli ile za każdy etap z podziałem na materiał (co i ile), robociznę i sprzęt. poza tym na koszty budow wpływa nie tyle powierzchnia domu ile jego kształt, kształt dachu, ilośc kominów.

dodaj sobie to tego wszystkie koszty mapek, uzgodnień itd itp - około 5000 po znajomości.

na budowie najczęściej bywa tak, że najwięcej kosztuje to o czym zapomniałeś lub uznałeś za nieistotne. na razie wydaliśmy około 125 000 PLN - budynek parterowy z poddaszem użytkowym i wbudowanym w bryle garażem, dach czterospadowy (łącznie około 167 m2).

pozdro

aresior

https://forum.murator.pl/topic/71794-budowa-domuceny/page/2/#findComment-1605871

1700 zł/m2 pod klucz - za tyle wybudowalem dom w 2006 roku. 230 m2 z ogrodzeniem z siatki, bez zagospodarowania ogrodu i bez tynkow zewn. Najtansze kafelki, najtansze WC kompakty, sciany z gazobetonu, dach z blachodachówki, itp. Sam robilem zaopatrzenie.

Obok budowala ekipa za 2500 zł/m2 - wyzszy standard, super dokladnosc i zaopatrzenie w ich gestii. Dzis dalbym te 2500 zł.

https://forum.murator.pl/topic/71794-budowa-domuceny/page/2/#findComment-1606201

1700 zł/m2 pod klucz - za tyle wybudowalem dom w 2006 roku. 230 m2 z ogrodzeniem z siatki, bez zagospodarowania ogrodu i bez tynkow zewn. Najtansze kafelki, najtansze WC kompakty, sciany z gazobetonu, dach z blachodachówki, itp. Sam robilem zaopatrzenie.

Obok budowala ekipa za 2500 zł/m2 - wyzszy standard, super dokladnosc i zaopatrzenie w ich gestii. Dzis dalbym te 2500 zł.

No tak.... postąpiłeś bardzo nierozsądnie .

Narobiłeś sie i raptem zaoszczędziłeś tylko 184000 :roll:

https://forum.murator.pl/topic/71794-budowa-domuceny/page/2/#findComment-1606232

ale jako człowiek ostro zapalony w bojach, to niestety często musze pisać pisma, straszyć sądami itd...za nim szanowny człowiek się stawi do poprawy, a nawet jeśli już, ktoś jest sumienny to jest to termin za tydzień, przyszły piątek, czy podobne zapewnienia, i wszystkie są to ekipy sprawdzone i mamy z nimi umowy. Takie są realia, nawet sąsiad hydraulik przychodzi do roboty poprawkowej minimum 3 dni

Oczywiście są ekipy partaczy i obiboków. Ja miałem bardzo duży problem z instalatorami - spieprzyli wszystko chyba co można było i przyjeżdżali robić poprawki kilkanaście razy. Za każdym razem, gdy dzwoniłem do właściciela firmy, tłumaczył mi że ma bardzo dużo roboty, a wszystkie ekipy są bardzo zajęte i wyznaczał termin za kilka-kilkanaście dni.

Co ciekawe - to jedyna ekipa, ,z którą miałem pisemną umowę, fakturę VAT, itd. Z wszystkimi pozostałymi ekipami umawiałem się na gębę i jeśli którejś zdarzył się błąd - bez problemu poprawiała. Najbardziej muszę pochwalić ekipę która kończyła mi stan surowy i robiła dach. 2 razy huraganowy wiatr wyrwał mi dachówki na okapach (z powodu braku podbitki) - przyjechali w ciągu 24 godzin, założyli dachówki, oczywiście za darmo i z uśmiechem.

Generalnie - najbardziej jestem zadowolony z miejscowych wykonawców z okolicznych wsi - byli tani, skuteczni i mili. Za to instalatorzy - firma która ma swój sklep w wojewódzkim mieście i kilka ekip montażowych, okazali się wyjątkowymi partaczami, a właściciel (można powiedzieć, że znajomy) za każdym razem, gdy do niego dzwoniłem, żeby zgłosić usterki, robił fochy i nie krył swojego niezadowolenia. O fakturę musiałem się prosić przez ponad 2 miesiące po zakończeniu prac. A usterki nie były błache - krzywo zamontowane grzejniki, bateria wannowa za wysoko o 20 cm, geberit za wysoko o 9 cm, cieknące złącza w szafkach rozdzielczych, itd. "Zapomnieli" też założyć kabla między solarami a kotłownią. Swoją drogą - ciekawe, jak naprawią ten błąd...

https://forum.murator.pl/topic/71794-budowa-domuceny/page/2/#findComment-1606537

Podpisujemy właśnie umowę na wybudowanie kompleksowo domu (pod klucz) z inwestorem za 2500zł/m2 i zastanawiam się, czy wyjdę na swoje.

Panowie... Czytać ze zrozumieniem! 2500zł/m2 "pod klucz" a anpi pisał o stanie surowym zamkniętym!!!

Wybacz, ale dom bez instalacji to nie jest stan "pod klucz" - przeczytaj początek wątku.

https://forum.murator.pl/topic/71794-budowa-domuceny/page/2/#findComment-1606538

stan surowy zamknięty to jaki procent budowy tak plus minus ?

U mnie stan surowy zamknięty kosztował ok. 100 tys. (razem z ogrodzeniem działki i bramą). Do tej pory wydałem ok. 230 tys. i dom nadaje się już do zamieszkania (przeprowadzka za tydzień). Do zrobienia zostało - kostka, napęd bramy, cokół, podbitka, taras, wyłożenie płytkami balkonu i schodów, pomalowanie pokoi na poddaszu i położenie tam paneli (są kupione). Parter jest zrobiony na gotowo. W podanej kwocie jest wyposażenie łazienek, meble w kuchni łazience i AGD.

https://forum.murator.pl/topic/71794-budowa-domuceny/page/2/#findComment-1606540

Podpisujemy właśnie umowę na wybudowanie kompleksowo domu (pod klucz) z inwestorem za 2500zł/m2 i zastanawiam się, czy wyjdę na swoje.

Panowie... Czytać ze zrozumieniem! 2500zł/m2 "pod klucz" a anpi pisał o stanie surowym zamkniętym!!!

Wybacz, ale dom bez instalacji to nie jest stan "pod klucz" - przeczytaj początek wątku.

Ja się odnosiłem do wypowiedzi plusdom, który zaatakował ciebie

to wybuduj doradco w tym roku taniej

kiedy napisałeś, że 2000zł/m2 za stan surowy zamknięty to drogo a jako argument podał, że podpisuje właśnie umowę za 2500zł/m2 pod klucz. To o czytaniu ze zrozumieniem było do niego...

https://forum.murator.pl/topic/71794-budowa-domuceny/page/2/#findComment-1606781

stan surowy zamknięty to jaki procent budowy tak plus minus ?

U mnie stan surowy zamknięty kosztował ok. 100 tys. (razem z ogrodzeniem działki i bramą). Do tej pory wydałem ok. 230 tys. i dom nadaje się już do zamieszkania (przeprowadzka za tydzień). Do zrobienia zostało - kostka, napęd bramy, cokół, podbitka, taras, wyłożenie płytkami balkonu i schodów, pomalowanie pokoi na poddaszu i położenie tam paneli (są kupione). Parter jest zrobiony na gotowo. W podanej kwocie jest wyposażenie łazienek, meble w kuchni łazience i AGD.

Robiłeś coś sam czy wszystko firmy ?

Pewnie masz to w dzienniku ale napisz w jednym zdaniu z czego masz ściany, jakie ocieplenie, jaki dach, jakie ogrzewanie.

https://forum.murator.pl/topic/71794-budowa-domuceny/page/2/#findComment-1606939

Pewnie masz to w dzienniku ale napisz w jednym zdaniu z czego masz ściany, jakie ocieplenie, jaki dach, jakie ogrzewanie.

Ekipy robiły:

- stan surowy zamknięty

- elektrykę

- hydraulikę

- tynki

- zabudowę poddasza

- elewację

- płytki ceramiczne

- schody wewnętrzne i zewnętrzne

Sam robiłem:

- izolację i ocieplenie fundamentu

- instalację alarmową

- montaż drzwi wewnętrznych

- montaż osprzętu elektrycznego i rozdzielnicy

- malowanie

- panele i deska barlinecka

- zabudowa kominka

- drobiazgi (np. listwy podłogowe)

Sciany z Silki 18 cm, ocieplone styropianem 15 cm. Dachówka betonowa Euronit, poddasze ocieplone wełną Isover 20 cm. Tynk zewnętrzny mineralno-polimerowy Terranova. Okna PCV z Budvaru, na profilach Trocal. Okna dachowe Roto. Ogrzewanie: kominek z płaszczem wodnym + kocioł elektryczny. Podłogówka w kuchni, łazience dolnej, holu i wiatrołapie. W pozostałych pomieszczeniach grzejniki Purmo. W łazienkach dodatkowo drabinki.

Powierzchnia podłóg ok. 150 m kw.

https://forum.murator.pl/topic/71794-budowa-domuceny/page/2/#findComment-1606962

Ekipy robiły:

- stan surowy zamknięty

- elektrykę

- hydraulikę

- tynki

- zabudowę poddasza

- elewację

- płytki ceramiczne

- schody wewnętrzne i zewnętrzne

Sam robiłem:

- izolację i ocieplenie fundamentu

- instalację alarmową

- montaż drzwi wewnętrznych

- montaż osprzętu elektrycznego i rozdzielnicy

- malowanie

- panele i deska barlinecka

- zabudowa kominka

- drobiazgi (np. listwy podłogowe)

Sciany z Silki 18 cm, ocieplone styropianem 15 cm. Dachówka betonowa Euronit, poddasze ocieplone wełną Isover 20 cm. Tynk zewnętrzny mineralno-polimerowy Terranova. Okna PCV z Budvaru, na profilach Trocal. Okna dachowe Roto. Ogrzewanie: kominek z płaszczem wodnym + kocioł elektryczny. Podłogówka w kuchni, łazience dolnej, holu i wiatrołapie. W pozostałych pomieszczeniach grzejniki Purmo. W łazienkach dodatkowo drabinki.

Powierzchnia podłóg ok. 150 m kw.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Właśnie skończyłem czytaćTwój dziennik, chyba z godzinę to trwało. Rewelacyjne opisy i zdjecia. Gratuluję !!! Domu zresztą też, podoba mi się.

Tak się składa, ze wiele spraw będę miał podobnie do Ciebie, stąd moje zainteresowanie.

Mam pytanie do Ciebie o Twój kredyt, ale to napisze na priv.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/71794-budowa-domuceny/page/2/#findComment-1607156

to wybuduj doradco w tym roku taniej

W 2006 miałem stan surowy zamknięty za niecałe 100 tys. co daje niecałe 700 zł za m kw. Nie wierzę, że w ciągu roku ceny skoczyły o 300% :o

No 300% to może nie, ale niedługo wzrost cen materiałów na ściany może sięgnąć 100% (ostatnio ceny U220 oscylują ok.3,3zł a mają być jeszcze podwyżki i jak czytam jak ktoś kupował w tamtym roku poniżej 2zł to do tych 100% niewiele brakuje, beton B20 kiedyś kosztował w okolicy 140zł teraz nie schodzi poniżej 200zł) do tego doliczyć wzrost kosztów robocizny, który podejrzewam przekracza 50% i mamy sporo tych procentów

https://forum.murator.pl/topic/71794-budowa-domuceny/page/2/#findComment-1608869