laparia 10.02.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam Mam do was kilka pytań, z czego proponujecie wykonać centralne ogrzewanie i wodę. Część budynku będzie miała podłogówkę a reszta kaloryfery. Mowa o domku jednorodzinnym. 1. Z czego wykonać instalację wody.2. Z czego wykonać instalację centralnego ogrzewania.3. Jakie kaloryfery.4. Z czego wykonać kotłownię. Piec będzie na ekogroszek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.02.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Na wszystkie punkty jest jedna odpowiedź: jak sam nie wiesz to zaufaj doświadczeniu instalatora. Wszystkie technologie są jednakowo dobre. Ważne tylko czy dany wykonawca ma w nich doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 10.02.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 wykonać mona na kilak sposobów , wybór zalezy od Ciebie, mogę jedynie powiedzieć jak ja mam : - woda wykonane ze zgrzewanego polipropylenu - ogrzewanie rozdzielacze - do rozdzielaczy w miedzi , od rozdzielaczy do grzejników rury pex-al-pex - grzejniki - standardowe płytowe- kotłownia - wykonane podłączenia z miedzi , oraz fragment z rur gwintowanych ( tam gdzie są pompy obiegowe ) kocioł tez mam "eko-groszka" dlaczego tak ? bo polipropylen zgrzewany tańszy od miedzi i też trwały , łatwa do wykonania instalacja , mój instalator znał ta technologię i umiał w niej robić rurki -pex-al-pex - wygodne w ułożeniu , brak połączeń pod posadzką, podłączenie najkrotszą drogą od rozdzielacza do grzejnika , sporo taniej oid miedzi. przy wyborze kierowałem się wlaśnie tym, co napisałem, na 80 % wybrałem to co polecił instalqtor i to w czym umiał dobrze robić tzn. miał doświadczenie i sprzęt potrzebny do wykonania instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 10.02.2007 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Wielkie dzięki. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, też szukam komromisu pomiędzy jakością a ceną. Jakiej firmy masz grzejiki i z czego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 12.02.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Wielkie dzięki. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, też szukam komromisu pomiędzy jakością a ceną. Jakiej firmy masz grzejiki i z czego. pozdrawiam grzejniki stalowe płytowe firmy De Longhi , czemu takie ? instalator miał na nie w hurtowni spory rabat , to jedyny powód że takie a nie inne, a grzerjniki , cóż jak każde , niczym szczególnym się nie wyróżniają , działają i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonsl 15.12.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Też mam DeLonghi i pytanie. W jakiej pozycji mam ustawić zawór RA-N (zakres 1-7 i N) przed założeniem głowic temostatycznych. Moja instalacja to kolektory na parterze i poddaszu, od nich zasilanie i powrót na każdy grzejnik oraz podłogówkę w łazienkach, kuchni i wiatrołapie. Do podłogówki zawory RTL na powrotach. Ustawienie fabryczne to N (zawór podobno całkowicie otwarty), czy tak zostawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leonsl 15.12.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Wielkie dzięki. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło, też szukam komromisu pomiędzy jakością a ceną. Jakiej firmy masz grzejiki i z czego. pozdrawiam grzejniki stalowe płytowe firmy De Longhi , czemu takie ? instalator miał na nie w hurtowni spory rabat , to jedyny powód że takie a nie inne, a grzerjniki , cóż jak każde , niczym szczególnym się nie wyróżniają , działają i jest ok. Instalacja i grzejniki identycznie jak u mnie i też rabat w hurtowni. Czyżby ten sam instalator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.12.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Też mam DeLonghi i pytanie. W jakiej pozycji mam ustawić zawór RA-N (zakres 1-7 i N) przed założeniem głowic temostatycznych. Moja instalacja to kolektory na parterze i poddaszu, od nich zasilanie i powrót na każdy grzejnik oraz podłogówkę w łazienkach, kuchni i wiatrołapie. Do podłogówki zawory RTL na powrotach. Ustawienie fabryczne to N (zawór podobno całkowicie otwarty), czy tak zostawić? Zawory zostaw w takiej pozycji jak masz. Ich regulowanie ma sens jeśli są one podłączone kolejno do źródła ciepłej wody. W nagrzanym domu nie ma to praktycznie żadnego znaczenia bo w zasadzie żaden nie powinien byc gorący. Decydują one bardziej o kolejności nagrzania pomieszczeń (w praktyce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 16.12.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 U mnie kotłownia w miedzi, reszta w pex'ach -woda i c.o.. Przy kotłowni na paliwa stałe(układ otwarty) stosowanie zwykłych grzejników płytowych nie jest dobrym rozwiązaniem ze względu na przyspieszoną korozję. Lepszym rozwiązaniem są grzejniki aluminiowe albo miedziano- aluminiowe. Ja akurat mam niezbyt urodziwe miedziano-aluminiowe Regulus, a w łazienkach drabinki mosiężne Zehnder. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts