Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMÓŻCIE-NIEUCZCIWY WYKONAWCA

piotrsz1

Recommended Posts

Witam

W październiku tamtego roku podpisałem umowę na wykonanie schodów kręconych z datą wykonania 30.10.2006 . W związku z opóźnieniem oddania mieszkania poprosiłem wykonawcę o przesunięcie terminu o 2 tygodnie(wtedy jeszcze nie wiedziałem ,że było mu to na rękę) Po uzgodnionych 2 tygodniach opóźnienia rozpoczął się mój koszmar okazało się , że wykonawca , albo jest za granicą , albo będzie lada dzień itd. Setki telefonów nie przynosiły rezultatu (za każdy razem inna bajka)

W końcu po tysiącach próśb i gróźb na koniec grudnia wykonawca zamontował schody jednak bez balustrady . W związku z tym , że nie mieliśmy już ,gdzie mieszkać zgodziliśmy się na takie połowiczne rozwiązanie . Obiecano nam ,że balustrada będzie najpóźniej do 15.01

Niestety sytuacja się powtarza pan jest nieuchwytny , telefon ma albo wyłączony albo go nie odbiera (w tym czasie realizując inne zlecenia)

1. Co mogę zrobić ?

2. Czy mogę żądać jakiegokolwiek odszkodowania za takie późnienie?

3. Na umowie była kwota 6800 . Po podpisaniu umowy okazało się , że jest to kwota netto i jeśli chcę f-re to musze dopłacić 22%vat . Czy klientom indywidualnym nie prezentuje się cen brutto ?

Pomóżcie proszę mam malutkie dziecko i boję się ,że brak balustrady może spowodować nieszczęście

pozdrawiam i dziękuję

Piorek

Sprawdź swój poprzedni watek - tam masz odpowiedź na pytanie "co zrobić"

Co do drugiego - praktycznie nie ma takiej mozliwości, chyba, że Umowa przewiduje taką "karę"

Co do trzeciego - jesli w Umowie nie okreslono, że jest to kwota netto, lub ze do ceny dolicza sie podatek VAT, to podana kwota jest kwota brutto.

Tak jak pisałem wczesniej dostawca (sprzedawca) po otrzymaniu zapłaty ma obowiazek wystawienia F-ry na kwote taka jaka otrzymał i na jaką opiewa Umowa.

Pozdrawiam

• 4 months później...

witam

W związku z tą sprawą mam jeszcze jedno pytanie , 3 tygodnie temu po eskalacji w US braku f-ry za częśc wykonanej usługi otrzymałem pocztą f-re .

Niestety na fakturze widnieje inny NIP jak także zmianie uległa część nazwy firmy . Imię i nazwisko wykonawcy zostało zastąpione najprawdopodobniej imieniem jego żony.

Co dla mnie może to oznaczać? . W niedługim czasie chcę dochodzić zwrotu kosztów wykonania balustrady we własnym zakresie