Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamawiać B10 czy robić samemu??

Recommended Posts

200zł? Chyba to znaczna przesada... Cement można kupić po ok.350zł/tonę a piasek ok. 16zł/T. Koszt wody jest pomijalny. Więc chyba powinno się to zamknąć w 120zł.

350-400 kg cementu 122-140 PLN

piasek - 30 PLN

--------------------------

min ~150 PLN

Na bazie piasku nie zrobisz B10 stosując 200 kg cementu, chyba,że jesteś cudotwórcą

Pomijając kwestię kruszywa (piasku) nie jesteś w stanie na budowie ręcznie wykonać większą ilość betonu o tych samych parametrach. Za każdym nowym wsadem do betoniarki te parametry będą inne. Natomiast węzeł betoniarski wykonuje to dużo dokładniej, proporcje są dokładnie odmierzane.

No i kwestia wody :) - wbrew opini nie są to koszta pomijalne :) Węzeł też płaci za wodę i to wcale nie mało.

Zamawiając gotową partię oszczędzasz soro na czasie budowy. A to jest naprawdę ważne, aby dom postawić w jak najszybszym czasie - no chyba że Ci na czasie nie zależy :)

Pytanie brzmiało czy będzie taniej a nie czy lepiej/gorzej ;)

Ja osobiście w swim domq cały beton brałem z wytwórni wychodząc z założenia, że skala oszczędności jest niewarta ryzyka (jakość betonu, jednorodność itp).

Pisząc, że koszt wody jest pomijalny miałem na myśli przy 1m3 betonu (kilkanaście - max kilkadziesiąt groszy - zależnie od ceny wody) bo oczywiście w skali przemysłowej to inna inszość!

no dobra według mnie chudy beton wyjdzie taniej na budowie

dlatego iż do jego produkcji możemy użyć pospółki (tego nie używają betoniarnie) i bardziej to będzie B-7,5 niż B-10, gdyż do B-10 betoniarnie już używają bardzo drogiego obecnie żwiru 2-16, gdzie pewnie w detalu cena już sięgneła z 90zł za tonę (loco budowa)

a tak nie na temat:

lepiej żeby wykonawcy zamiast trenować mięśnie przy produkcji betonu /nie podałeś czy masz mieszarkę czy ręcznie mają to robić :-? /

dostali beton gotowy i:

skoncentrowali się np na wypoziomowaniu należytym ułożenia tego betonu - naprawdę.....