Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich i przepraszam za rumor, ale to dla mnie ważne.

Czy wasze stropy typu terriva też strzelały? U mnie nieregularnie, ale systematycznie do strony stropu dobiega trzask. Podobnie trzeszczy np. pracująca więźba dachowa. Tyle, że tam to jest normalne. A u terrivy? Dodatkowo na suficie pojawiają się zarysowania. To niby normalne i tym bym się nie przejmował, gdyby nie owe trzaski.

Powiedzcie mi, wasze stropy terriva też strzelały?

https://forum.murator.pl/topic/71811-pilne-pytanie-czy-wasze-stropy-terriva-te%C5%BC-trzeszcza%C5%82y/

Dzięki za odzew.

Mam tak. Ten kawałek sufitu, który strzela ma belki czterometrowe. Środkiem idzie żebro rozdzielcze.

Te trzaski są różnego kalibru. Te najgłośniejsze są głośne jak klaśnięcie. I to mnie najbardziej niepokoi.

Dodam, że dom na fundamentach stoi od dwóch lat, od 2 miesięcy mieszkam. Pierwszy stuk usłyszałem po tygodniu od zajęcia pokoju na górze. Wygląda na to, że po pewnym okresie spokoju problem się znowu nasila.

Beton był dobry. B20 lany z gruszki. Według moich wyliczeń strop jest obciążony na 65% swojej nośności plus takie sobie obciążenie użytkowe.

Skoro nikt nie napisał, że u niego też strzela, rozumiem, że strzela tylko u mnie. Naprawdę nie wiem co mam o tym myśleć.

przedewszystkim belki musisz osadzic na poduszce z betonu,czyli musisz je oblac betonem od spodu w miejscu podparcia, 5 cm to wystarczy.Ni pozwul układac belek bezposrednio na sciania lub na zaprawie, najlepiej oblac przy betonowaniu.

Nastepnie przy takiej rozpiętości trzeba dopilnować by zrobili belki rozdzielcze min.dwie,

Zastosować strzałkę odwrotną przy montażu ze dwa centymetry,u siebie miałem rozpietosc 6 m (2cm strzałki) po zdjęciu podpór wyprostował sie jak struna :D

Należy dozbroić belki, przy podporach dozbroić siatką do 1/5 rozpiętości,

Podstawa to wibrator do betonu żeby dokładnie oblać belki ,tylko bez przesady, bo u mnie tak wibrowali że obmurówkę wywaliło,jakieś dwa metry, trza było szybko naprawiac :D ale wyszło super

No i dobrze podsteplowac, by wszystko nie runęło

mam to samo

pękniecie biegnie poziomo wzdłuż obmurówki ,zauważyłem to po odszlowaniu stropu ,tylko na stropie przy ktorej zastosowano strzałkę odwrotną i beton przylega bezpośrednio do obmurówki, w miejscu gdzie jest styropian (sciany zewnętrzne) nic nie pekło.Czyli mozna wywnioskować że po zdjęciu podpór strop powrócił po lini prostej z ugiecia odwrotnego i tym samym pociągnął za sobą

obmurówke, ktora będąc w bezpośrednim styku z betonem przykleiła sie do niego.

Trochę mnie te pękniecie wkurzyło, obecnie jestem na etapie sprawdzania czy sie ustabilizowało.

Przykleiłem na gipsie szklane płytki punktowo ,tak by przez środek płytki przebiegało pękniecie. No i teraz obserwuje.

Mam 4 punkty , po prawie 1,5miesiecznym obserwowaniu nic sie nie dzieje,mysle ze juz sie nie powinno dziać ,chyba ze po nadmiernym obciążeniu.

Srednio takie płytki obserwowaliśmy na praktykach przez miesiąc , jeśli po tym czasie nic sie nie działo ,to uznawanożę wszystko OK. Mniejmy nadzieje :D

Dodam ze tzw.poduszka pod belkami jest wykonana, bo już kiedyś ktoś mi zwrócił uwage że winną pęknięcia jest jej brak.Chyba Zbigniew Rudnicki :-?

Coś mi przyszło do głowy.

Mój strop ma takie pustaki keramzytowe z "kapeluszami". Zalewa się to wszystko betonem do wysokości pustaków. Nie ma nadbetonu. Przypomniało mi się, że w niektórych miejscach beton był lekko nie dolany. To znaczy pustaki nie były równiutko z betonem a ciut ponad i styropian jak go układałem, częściowo opierał mi się na pustakach. Jeśli do tego dołożyć jeszcze drobne nierówności między samymi pustakami, to najbardziej sterczący pustak może zbierać znacznie większe obciążenie niż średnie. Mam w sumie 8 cm wylewki. Płyta jest wiec sztywna. No i wreszcie, któryś pustak nie wytrzymał, pękł. A potem zjechał lekko w dół. Cała płyta też, aż znalazła kolejnego kandydata do pęknięcia.

Może to ktoś skomentować?

Aha, czy ktoś jeszcze ma strop bez nadbetonu?

Witam!

Też interesuje mnie ten temat,proszę o wypowiedzi właścicieli tego stropu - pozdrawiam

Podziwiam stalowe nerwy właścicieli, szczegółnie tych, którym jeszcze (twu... :wink: ) nie strzela.

A na poważnie z ciekawości chciałem sie zapytać czy te strzały zachodzą przy zmianie temperatur czy samoistnie?