Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie - piec gazowy+kominek z pw+solar ...

Recommended Posts

witam,

jestem na etapie projektu domu (250 m2+garaż) i wyboru źródła ogrzewania; ze zwględu na położenie działki wybór źródeł energii to albo LPG albo paliwa stałe. Z paliw stałych w grę wchodzą wyłącznie pellety, ze względu na czystość w kotłowni i otoczeniu i w miarę automatyczną pracę. Jednak dalsze poszukiwania skłaniają mnie do innego rozwiązania. Według mnie równiez atrakcyjnego jak i zapewniającego automatyzację, a jednocześnie co bardzo istotne dywersyfikującego źródła energii.

Oto moja propozycja:

1. kondensacyjny piec gazowy z zamknieta komora spalania (paliwo LPG)

2. kominek z PW

3. panele solarne

koszt pozycji 1 i 2 to mniej wiecej koszt kotła na pellety, panele solarne są oczywiście dodatkowym kosztem, ale wydaje mi się że wartym zainwestowania w 'darmową' energię. Ponieważ nie mam wystarczających danych nie wiem jaki będzie koszt podłaczenia całego tego systemu, ale mysle ze wyjdzie to niżej niż w przypadku kotła na pellety. Obecnie znajomy instaluje kostrzewe lambda 30kW i koszt tego rozwiąznia (z robocizną) to ciut ponad 20 tys. Jesli doliczyc do tego koszt kominka (zwykłaego) około 5 tys to mamy ponad 25 tys. W przypadku mojego rozwiazania piec gazowy ~ 6 tys + kominek ~8 tys to mamy dopiero 14 tys jelsi doliczyc do tego solary ~ 6 tys otrzymuje ~20 tys; pozostaje teraz sprawa robocizny, ile bedzie powyzej 5 tys. Jednak nawet jak bedzie wiecej o 5 tys (czyli zamkne sie w kwocie 30 tys) to i tak bede mial wiekszy komfort uzytkowania, nizsza cene eksploatacji a wiec przeplacenie o 5 tys zwroci mi sie po roku lub dwóch latach, a potem juz tylko oszczednosci w stosunku do rozwiazania z pelletami :D

Co sadzicie o takim rozwiazaniu? czy koszty oszacowałem prawidłowo?

Może jest ktoś na forum kto korzysta właśnie z takiego rozwiązania i moze podzielic sie swoimi doswiadczeniami ...

czy macie jakieś opinie na temat produktów firmy Urlich?

pozdrawiam

Piotr

Poczytaj ten art. Wg. mnie tak powinna wyglądać instalacja łącząca zródła ciepła:

- solar (niskotemperaturowy)

- piec na paliwo stałe (moze dac wysoka temperature, moze wygasnac)

- jakis piec automatyczny (gaz/olej)

http://www.insbud.net/shop_01/download/PL_Proj_01.pdf

Wg. mnie to jedyna instalacja, ktora naprawde wykożysta każdy Wat energii. Jak zrozumiesz jak to działa, to skapniesz się czego brakuje w wielu innych rozwiązaniach.