nesia 28.05.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Mój wykonawca zalecił mi polewać świeżo wymurowane ściany z betonu komórkowego wodą "żeby lepiej wiązało". Gdzieś czyutałam, że powinno się BK raczej chronić przed wodą, bo podobno traci na swej izolacyjności cieplnej. Tak więc pytam: polewać ściany czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekM 29.05.2003 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 ???????????!!!!!!!!!!!Dość dziwne podejście wykonawcy do problemu.1. Jeżeli BK jest murowany na klej lub normalnie na zaprawę to nie spotkałem się z takim rozwiązaniem - zaprawa schnie normalnie.2. Polewanie BK wodą nie jest zalecane ale jeżeli nie mam mrozów w zasadzie nie przeszkadza - zdąży wyschnąć. Ja mam dom z BK 400 i podczas podlewania stropu zapomniałem zakręcic wody i ta lała się przez kilka godzin. Wszytsko wyschło a producenci (Ytong i Żelisławice) nie widzieli zagrożenia podając jako przykład domy powodzian z Wrocławia, które wybudowane z Ytonga stały przez kilkanaście dni w wodzie - po 2 latach nie wykryto w strukturze ścian żadnych zmian - zachowały swe własciwości. Jest to oczywiście opinia producenta - ale innej nie znalazłem.Problemem jest jedynie mokry BK zimą - woda podczas zamarzania może go rozsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 29.05.2003 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Witam. Wodą powinno się zmaczać powierzchnię pustaków podczas murowania (powierzchnie stykające się z zaprawą, przed ułożeniem bloczka i zaprawy). Ale i tak prawie nikt tego nie robi, a wiąże dobrze. Ja próbowałem oderwać taki bloczek już po godzinie od ułożenia. To nie takie proste. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 29.05.2003 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 pierwsze słysze zeby bloczki polewać wodą ale widać ilu fachowców tyle metod:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 29.05.2003 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Zgadzam się z ArtMedia, chociaż nie do końca.Mój wykonawca twierdzi, że powinno się zamoczyć powierzchnie bloczków przy murowaniu na tradycyjną zaprawę cementową, bo bloczki za szybko "wypiją" wodę z zaprawy. Opowiadał nawet o tak zbudowanym domu, który kiedyś rozbierał. Zaprawa praktycznie sama odpadała od bloczków, bez ich uszkodzenia. Problem ten nie istnieje jeżeli bloczki łączy się na klej. PozdrowionkaMetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 29.05.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Witam ponownie. Dokładnie tak. A zalecają to producenci bloczków i zapraw w swoich instrukcjach murowania. Bo z murarzami to rzeczywiście różnie bywa... Chociaż jak juz pisałem, kiedy mi murowali ściany na zaprawę ciepłochronną AZ102 Alpolu, to mimo, iz producent zalecał zwilżanie, to nawet niezwilżone bloczki juz po godzinie nie dawały się oderwać! Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 29.05.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Potwierdzam - niezwilżone bloczki łączone na klej już po godzinie tak trzymają, ze niesposób ich oderwać bez uszkodzenia bloczka. Wodą polewa się świeży beton, żeby zdążył związać zanim wyschnie. O polewaniu muru nigdy w życiu nie słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.07.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2003 Polewać wodą betonu komórkowego NIE WOLNO!!!!!Mało tego, należy go zabespieczać nawet przed opadami atmosferycznymi.Wtórne zawilgocenie BK nieodwracalnie pogarsza jego parametry termiczne.Polecam pozycję pt. DOM Z BETONU KOMÓRKOWEGO wydaną w cyklu Biblioteka Przeglądu Budowlanego pod auspicjami CEBET-u.Tam dowiecie się wielu ciekawych rzeczy na yemat BK.A także wnikliwą analizę danych z badań Instytutu Techniki Budowlanej.Dopiero można się zdziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts