sSiwy12 13.02.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Jedyna sensowna rada to: zostań rolnikiem i buduj "zagrodówkę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 25.07.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 To znów wracamy do pytania "co to jest zabudowa zagrodowa (wcześniej siedlisko, zabudowa siedliskowa). Na podstawie analizy różnych zapisów, w różnych aktach prawnych, wychodzi mi, że jest to rodzaj zabudowy, przeznaczony dla rolników, związany z gospodarstwem rolnym - ale nie zawsze. § 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: 3) zabudowie zagrodowej - rozumie się przez to budynki mieszkalne, gospodarcze i inwentarskie w rodzinnych gospodarstwach rolnych, hodowlanych lub ogrodniczych oraz w gospodarstwach leśnych, w tym w Państwowym Gospodarstwie Leśnym Lasy Państwowe to chyba jedyna definicja zabudowy zagrodowej, pisałeś o tym wcześniej, jest w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.07.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Jest kilka "pokrewnych" definicji w innych przepisach, lub wynika to z innych przepisów, ale faktycznie wszedzie "ogólnie wychodzi" na to samo (definicja przytoczona w Rozporzadzeniu). Inna sprawa jest podejście do tego rodzaju zabudowy przez urzedników. Bardzo czesto jest tak, że "umozliwiają" budowe na działkach, które nie spełniaja warunków zabudowy "normalnej". Tajemnicą poliszynela jest fakt, ze na 1000 wydanych pozwoleń tylko 1 jest zabudową gospodarczą nie tylko z definicji. Dlatego napisałem - "ale nie zawsze". To tak "ku pokrzepieniu" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 25.07.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 Jest kilka "pokrewnych" definicji w innych przepisach podpowiedz gdzie znalazłeś, wszędzie sprawdzam i nic ale chodzi mi o def. "zabudowa zagrodowa" ponieważ najczęściej taki zwrot występuje w mpzp ......z dopuszczeniem zabudowy zagrodowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.07.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2007 Poniosło mnie z tymi "definicjami" Tylko w cytowanym Rozporzadzeniu jest definicja zabudowy zagrodowej - w pełni tego słowa znaczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdp 17.02.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 WitamMam podobny problemA mianowicie posiadam cztery sąsiadujące działki rolne ( od ok.2lat) o łącznej powierzchni 1,38 ha (przeliczeniowe to 1,22 ha), na danym terenie jest brak planu zagospodarowania. Po złożeniu wniosku o wydanie warunków zabudowy na dom mieszkalny dostaliśmy decyzję odmowną ze względu na brak zabudowy w sąsiedztwie (trzykrotna szerokość frontu). Na mapce załączonej do w/w odmowy przedstawiono zasięg poza którym znajduje się gospodarstwo leżące (moim zdaniem) nieopodal.Pewnie nie zostało mi nic innego tylko składać wniosek na siedlisko lub zabudowę zagrodową (nie bardzo wiem w czym tkwi różnica).Proszę o pomoc co muszę spełnić aby wydano mi warunki na gminie. Wspomnę jeszcze że Pani z gminy twierdzi że muszę posiadać średnią gospodarstwa rolnego w danej gminie co w tym przypadku wynosi ok. 12 ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.02.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2010 Pani w gminie ma rację - tego nie "przeskoczysz" jak nie ma obowiązującego MPZP + dalszy wymóg, czyli rolnik ustawowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekalbert 11.01.2011 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Obawiam się że jest jeszcze jeden mały paragraf na który nadziała mnie moja gmina a mianowicie powierzchnia gospodarstwo musi przekraczać średnią powierzchnie gospodarstw rolnych w gminie. tzn jak masz 10 ha a średnia jest 15 ha to zapomni o siedlisku. Przy czym decyzja ta wydana zostanie tylko wówczas, gdy wielkość gospodarstwa rolnego związanego z budową przekracza średnią powierzchnię gospodarstwa w danej gminie określa ją rada gminy w uchwale. http://ladnydom.pl/budowa/1,106603,7794026,Siedlisko_w_swietle_prawa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.01.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Ten warunek występuje tylko i wyłącznie wtedy, kiedy nie ma odniesienia do „dobrego sąsiedztwa”. I nic Rada Gminy nie okresla uchwałą - średnia wynika ze średniej, statystyka i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolunia 10.02.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Witam! Moj tata jest rolnikiem. Chcemy sie budowac na działce rolnej tzn siedlisko.tata chciał przepisac mi hektar ziemi abym mogla budowac sie jednak dowiedziałam sie ze to iz bede miala ziemie nie oznacza ze jestem rolnikiem czy to prawda?? Co musze zrobic aby nim byc?? Placic Krus?podatek rolny?? Przez jaki czas?Bardzo prosze o odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 11.02.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Na pierwszej stronie tego wątku czytamy m.in. Art. 6. 1. Za rolnika indywidualnego uważa się osobę fizyczną, będącą właścicielem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych o łącznej powierzchni użytków rolnych nieprzekraczającej 300 ha, prowadzącą osobiście gospodarstwo rolne, posiadającą kwalifikacje rolnicze, zamieszkałą w gminie, na obszarze której położona jest jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład tego gospodarstwa. 2. Uważa się, że osoba fizyczna osobiście prowadzi gospodarstwo rolne, jeżeli podejmuje wszelkie decyzje dotyczące prowadzenia działalności rolniczej w tym gospodarstwie. 3. Uważa się, że osoba fizyczna posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli: 1) uzyskała wykształcenie rolnicze co najmniej zasadnicze lub wykształcenie średnie lub wyższe, lub 2) osobiście prowadziła gospodarstwo rolne lub pracowała w gospodarstwie rolnym przez okres co najmniej 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekalbert 10.03.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Ten warunek występuje tylko i wyłącznie wtedy, kiedy nie ma odniesienia do „dobrego sąsiedztwa”. I nic Rada Gminy nie okresla uchwałą - średnia wynika ze średniej, statystyka i tyle. Obawiam się że nie masz racji Na zdrowy rozum masz rację ale ... W Polsce są określone źródła prawa i dane statystyczne się do nich nie wliczają ale uchwała rady gminy tak A decyzję administracyjną można podjąć na podstawie przepisów prawa tak więc nie długo kieruję sprawę do sądu WSA i zobaczę co mi odpiszą Jest rozwiązanie umowa dzierżawy - np ty masz działkę 3000 m - chcesz budować siedlisko - średnia w gminie to 15 ha tak więc kołujesz umowę dzierżawy na 15 ha rolnikowi odpalasz odpowiednią sumę co by nie czół się pokrzywdzony Idziesz do gminy i występujesz o siedlisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.03.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Obawiam się że nie masz racji W Polsce są określone źródła prawa i dane statystyczne się do nich nie wliczają ale uchwała rady gminy tak Tyle, że gmina (uchwałą) nie może sobie dowolnie tej wielkości określić, wczoraj było 10ha, a dzisiaj będzie 55ha. Ta uchwała podejmowana jest na podstawie statystyki prowadzonej w gminie. Uchwała tylko w sposób formalny (administracyjny) „sankcjonuje” tą statystykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 10.03.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Przepraszam , może się mylę, ale dlaczego wierzycie w każde głupstwo które wypisze jakiś dziennikarz.Pokażcie mi choć jedną uchwałę rady gminy o średniej wielkości gospodarstwa. To nie miałoby logicznego sensu i byłoby dosłownie bzdurne. Jaka jest podstawa prawna do uchwalenia takiej uchwały ?Średnia wynika ze statystyki i jest zmienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.03.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2011 Nie jestem pewien, ale chyba w jakimś akcie coś takiego mi mignęło – jednak nie jestem pewien czy akurat dla takich celów – przy czym nie można wykluczyć, że jakaś gmina, z nadmiaru ostrożności, taką praktykę uskutecznia. Tak czy siak, wielkość ta wynika ze statystyki danej gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 13.03.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2011 odnośnie średniej. Napisałem pisemko do gminy z prośbą o informację o średniej wielkości gospodarstwa w gminie. Odpowiedzieli i mam czarno na białym. Faktycznie nie jest to żadna uchwała a normalna średnia arytmetyczna. Dla mnie wyliczała to chyba babeczka z podatków.PozdrawiamPS. zanim zaczniesz kombinować sprawdź miejscowy plan czy przypadkiem nie masz zakazu zabudowy w terenie o którym myślisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nejo 06.07.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam wszystkich. Mam nadzieje ze pomożecie mi odpowiedzieć na kilka pytań. Mianowice planuje zakup działki rolnej niedaleko Poznania. Działka o powierzchni 7,7 HA. Mam 24 lata i jestem po liceum oraz mam maturę. Chciałbym na działce posadzić sad oraz w niedalekiej przyszłości zając się ekologiczna hodowlą kóz. Wróciłem niedawno z Niemiec gdzie pracowałem w sadach u jednego rolnika przez 2 lata wiec jakieś doświadczenie mam, no ale teraz pytanie. Oczywiście na działce chciałbym budować dom oraz małą sortownie wraz z magazynem dla owoców, później cała infrastruktur dla kóz. Czy wiecie ile może potrwać załatwienie wszystkich formalności i czy takowe dostane? Działka oczywiście rolna. Istnieje możliwość uzyskania warunków zabudowy na siedlisko, agroturystykę. Wyjaśnicie na jakich zasadach można otrzymać wszystkie pozwolenia i gdzie to trzeba załatwić? W starostwie powiatowym czy w gminie? Myślicie ze nie będzie z tym problemu? Na razie nie jestem w krus"ie ani zus'ie. Można powiedzieć ze jestem we wstępnej fazie przygotowań NO i jeszcze jedno pytanie czy muszę zostać rolnikiem aby zacząć co kol wiek załatwiać? Jest mi szczerze mówiąc bez różnicy czy będzie to GR czy DG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario430 31.01.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam serdecznie!Liczę, że ten temat jeszcze żyje lub ożyje. Doradźcie co robić, bo już chyba zwariuję. Mam działkę (27ar: 25ar-IIIB, 2ar-IVa), która w PM figuruje jako RP, co oznacza:1. Tereny wydzielone liniami rozgraniczającymi i oznaczone symbolami RP przeznacza się zgodnie z istniejącym użytkowaniem pod uprawy rolne, sadownicze i ogrodnicze.2. W terenach dopuszcza się:- remonty, przebudowę i rozbudowę istniejących budynków- wymianę kubatury w granicach zabudowanych działek oraz realizację uzupełniających budynków gospodarczych- możliwość realizacji zabudowy związanej z prowadzeniem gospodarstwa rolnego w tym budynków mieszkalnych oraz innych budynków i urządzeń służących wyłącznie produkcji rolniczej oraz przetwórstwu rolno-spożywczemu- realizację nowych obiektów w przypadku istniejącej zabudowy związanej z rolnictwem w odległości do 20m od istniejących zabudować- utrzymanie oraz budowę lokalnych sieci i urządzeń infrastruktury technicznej Dodatkowo w PM (już pod sam koniec) zawarto takowy zapis: W związku z postanowieniami niniejszej uchwały wyraża się zgodę na przeznaczenie na cele nierolnicze gruntów rolnych o łącznej powierzchni 14,34ha obejmujących użytki następujących klas bonitacji:- klasa III - 2,64ha - w obszarach o powierzchni poniżej 05,ha- klasa IV - 10,4ha - w obszarach o powierzchni 1,0ha- klasa V - 1,3ha Mam tę działkę w spadku po Ojcu od 5 lat. Nie jest rolnikiem w sensie wykształcenia rolniczego - mam inne co najmniej średnie, nie jestem zameldowany w tej gminie tylko w sąsiedniej. No i mam żonę, której matka posiada w tej gminie (nawet to samo sołectwo) co moja działka 4ha ziemi. Pytanie jest jedno. Co zrobić, żeby wybudować na tej działce budynek jednorodzinny? Jakimi dokumentami, zaświadczenia musiałbym się wykazać?Będę wdzięczny za wszelkie informacje.PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewka1212 23.01.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Witam, Złożyłam dokumenty o zabudowe siedliskową, spełniając wszystkie warunki określone w art. 61 ustawy, gmina przesłała zaświadczenie o wielkości gospodarstwa rolnego ktore znacznie przekracza średnia powierzchnie gospodarstwa rolnego w gminie, dodatkowa napisałam uzasadnienie jak bedę wykorzystywać zagrode do celów gospodarczych. zadzwoniłam czy może być tak, a pani powiedziała, ze nie dostane bo pracuje zawodowo poza rolnictwem,czy istnieja jakiekolwiek przesłanki mówiące że rolnik nie może pracowac zawodowo, to po cholere były mi te studia i to wszstko, czy ludzie na wsi maja być czystymi baranami, co się im powie to tak ma być, nie moga myśleć racjonalnie, prosze o podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.01.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Zmieniły się przepisy. 3 grudnia 2011r weszła w życie USTAWA o zmianie ustawy o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa oraz o zmianie niektórych innych ustaw z dnia 16 września 2011 r. Jedną z tych innych ustaw jest ustawia z dnia 11 kwietnia 2003 r. o kształtowaniu ustroju rolnego , w której wprowadza się szereg zmian: „ Art. 6. 1. Za rolnika indywidualnego, o którym mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, uważa się osobę fizyczną będącą właścicielem, użytkownikiem wieczystym, samoistnym posiadaczem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych, których łączna powierzchnia użytków rolnych nie przekracza 300 ha, posiadającą kwalifikacje rolnicze oraz co najmniej od 5 lat zamieszkałą w gminie, na obszarze której jest położona jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego i prowadzącą przez ten okres osobiście to gospodarstwo.[/b] 2. Uważa się, że osoba fizyczna: 1) osobiście prowadzi gospodarstwo rolne, jeżeli: a) pracuje w tym gospodarstwie, b) podejmuje wszelkie decyzje dotyczące prowadzenia działalności rolniczej w tym gospodarstwie; 2) posiada kwalifikacje rolnicze, jeżeli uzyskała: a) wykształcenie rolnicze zasadnicze zawodowe, średnie lub wyższe lub b) tytuł kwalifikacyjny lub tytuł zawodowy, lub tytuł zawodowy mistrza w zawodzie przydatnym do prowadzenia działalności rolniczej i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie, lub c) wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie albo wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i ukończone studia podyplomowe w zakresie związanym z rolnictwem, albo wykształcenie średnie inne niż rolnicze i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie, lub d) wykształcenie podstawowe, gimnazjalne lub zasadnicze zawodowe inne niż rolnicze i posiada co najmniej 5-letni staż pracy w rolnictwie. 3. Za staż pracy, o którym mowa w ust. 2, uznaje się okres, w którym osoba fizyczna: 1) podlegała ubezpieczeniu społecznemu rolników lub 2) prowadziła działalność rolniczą w gospodarstwie rolnym o obszarze nie mniejszym niż 1 ha stanowiącym jej własność, przedmiot użytkowania wieczystego, przedmiot samoistnego posiadania lub dzierżawy, lub 3) była zatrudniona w gospodarstwie rolnym na podstawie umowy o pracę lub spółdzielczej umowy o pracę, wykonując pracę związaną z prowadzeniem działalności rolniczej, lub 4) wykonywała pracę związaną z prowadzeniem działalności rolniczej w charakterze członka spółdzielni produkcji rolnej, lub 5) odbyła staż, o którym mowa w art. 53 ust. 1 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. z 2008 r. Nr 69, poz. 415, z późn. zm. 7) ), obejmujący wykonywanie czynności związanych z prowadzeniem działalności rolniczej(...)" Ps. A żadna ustawa nie zabrania być "chłoporobotnikiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts