Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zostać rolnikiem i móc budować siedlisko

Darek_Skwarek

Recommended Posts

ja otrzymując już 10 lat temu pozwolenie na budowę na gruntach rolnych we wniosku zawarłem informację że prowadzę dział specjalny produkcji rolnej (w moim przypadku pszczoły - ja rzeczywiście jestem pszczelarzem i mam teraz koło domu pszczoły, dodatkowo wymagali zaswiadczenia z Kółka Rolniczego, natomiast sąsiad miał hodować drzewka bonsai i też dostał pozwolenie) i dostałem warunki zabudowy więc może w przypadku chęci budowy na ziemi rolnej warto iść w tym kierunku jest sporo działów specjalnych produkcji rolnej

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam nadzieję że temat nie umarł. Tak cały czas gdzieś w tyle głowy kołata mi się myśl o zabudowie zagrodowej. Dzisiaj przeczytałem że zabudowa siedliskowa może byc realizowana za zasadzie dobrego sąsiedztwa w przypadku kiedy właściciel przedmiotowej działki ma mniejszą powierzchnię gospodarstwa niż średnia w gminie. Jesli jego gospodarstwo jest większe od średniej warunek dobrego sąsiedztwa nie musi być spełniony. Spotkał się ktoś z takim przepisem?

Poydrawiam

Napiszcie proszę jak Wasze starania o siedliska.

. Jesli jego gospodarstwo jest większe od średniej warunek dobrego sąsiedztwa nie musi być spełniony. Spotkał się ktoś z takim przepisem?

Od wielu lat niezmiennie - ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym art.61.4.

Dziękuję sSiwy. Jasno i wyraźnie. Czy średnia powierzchnia gospodarstwa odnosi się tyko do powierzchni której jest sie właścicielem czy można też dzierżawić grunt. Jak rozumiem z przepisów tej ustawy nie wynika że trzeba być zameldowanym na terenie gminy.

Pozdr.

Z tej nie, ale z innych i owszem - patrz na definicję indywidualnego (rodzinnego) gospodarstwa rolnego i definicję rolnika indywidualnego.

Co do powierzchni - masz posiadać, stosunek własności nie jest wymagany, czyli spełnia to własność, dzierżawa, użyczenie .............

• 1 year później...

Witam, odświeżę trochę temat:

jestem zainteresowany kupnem działki o przeznaczeniu wg MPZP: grunty rolne gdzie zezwala się na lokalizację obiektów i urządzeń związanych wyłącznie z prowadzoną produkcją rolniczą zgodnie z przepisami ogólnymi (w tym siedliska rolników). Działka jest już uzbrojona w prąd i wodę.Do działki prowadzi droga utwardzona Dodam, że na działkach sąsiednich stoją już budynki. Od jednego boku dziłka graniczy z 3 działkami budowlanymi w zabudowie jednorodzinnej. Na przeciwległej stronie są 2 działki, które w MPZP też sa gruntami rolnymi i na jednej z nich stoi już dom a na drugiej rozpoczęła się budowa.

Jakie są wytyczne abym mógł rozpocząć tam własną budowę?

Wg osoby sprzedającej muszę być rolnikiem i mieć 1ha przeliczeniowy gruntu w tej gminie oraz być i dodatkowo być zameldowany w tej gminie. (obecnie nie jestem).

Proszę o wskazówki czy w/w wytyczne są neizbędne? Szczególnie chodzi mi o meldunek w tej gminie, ale inne też. Moja mama ma wykształcenie średnie rolnicze więc wg art. 6 ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego z 11.04.2003 jest rolnikiem indywidualnym. Nie ma natomiast ziemi. Czy aby rozpocząć budowę na w/w działce, która znajduje się w zupełnie innej gminie moja mama powinna dzierżawić min 1ha ziemi w tejże gminie czy może to być w obojętnie jakiej gminie w Polsce? Np w z gmienie w której mieszka moja mama? Przepisy nie są w tej kwestii jasne. W/w ustawa mówi, że

"rolnikiem indywiualnym jest osoba fizyczna będąca właścicielem, użytkownikiem wieczystym, samoistnym posoadaczem lud dzierżawcą nieruchomości rolnych, których łączna powierzchnia nie przekracza 300ha, posiadająca kwalifikacje rolnicze oraz conajmniej od 5 lat zmieszkałą w gmienie, na obszarze której jest położona jedna z nieruchomości rolnych wchodzącyh w skład gospodarstwa rolnego i prowadzącą przez ten okres osobiście to gospodarstwo."

Nigdzie nie jest napisane ze ta osoba musi mieszkać i posiadać gruntów w tej gminie co ma nastąpić zabudowa siedliskowa.

Proszę o wskazówki czy uda się wybudować dom na w/w w mojej sytuacji?

• 3 years później...

Aktualnie mieszkam za granica, ale rozwazam zakup siedliska w Polsce aby po rozbudowie osiasc tam z rodzina na stale. Nieruchomosc sklada sie z czterech dzialek przylegajacych do siebie o lacznej pow. 0.79 ha (1.18 ha przeliczeniowego). Wg MPZP calosc na terenach rolniczych przeznaczona na zabudowe siedliskowa. Dom z 1939r. istniejacy na jednej z dzialek chcielibysmy wyburzyc i na jego miejsce wzniesc nowy badz go przebudowac. Ponadto postawic ule i szklarnie (szkolka roslin ozdobnych) oraz wzniesc pracownie pasieczna. Jest to inwestycja, na zrealizowanie ktorej - jak zakladamy - bedziemy potrzebowac kilku lat po zakupie nieruchomosci. Prace budowalne chcielibysmy rozpoczac nie zmieniajac dotychczasowego miejsca zamieszkania.

Moje kwalifikacje rolnicze sa nastepujace:

-pochodzenie z rodziny rolniczej (rodzice na rolniczych emeryturach)

-praca w rodzinnym gospodarstwie rolnym do 21 roku zycia

- 9 lat doswiadczenia w ogrodnictwie, projekatowaniu ogrodow i pszczelarstwie w Wielkiej Brytanii

- ukonczone roczne studium podyplomowe na kierunku ogrodnictwo w Wielkie Brytanii (RHS Level 2 Certificate in horticulture)

Pytania:

1. Czy 0.79 ha to wystarczajacy areal do prowadzenia gospodarstwa czy niezbedne bedzie dokupienie gruntow rolnych przy zalozeniu, ze na poczatku chcielibysmy oprzec nasza rolna produkcje o przepisy dotyczace "Działow specjalnych produkcji rolnej"? Dodam, ze w gminnym planie zp nie ma wymogu co do minimalnej powierzchni zabudowy siedliskowej.

2. Jakim sposobem uzyskac stosowne zapewnienie, ze po zakupie przedmiotowej nieruchomosci bedziemy w stanie ja przebudowac/rozbudowac zgodnie z przedsiewzieciem opisanym powyzej?

Bede wdzieczna za wszelkie rady i/lub wskazowki gdzie najlepiej sie udac z powyzszymi pytaniami. Radca prawny, architekt czy moze jakis urzad rolny?