JOANNA M 10.02.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam!Czy ktoś zbudował, lub buduje LK& Projekt 493 proszę o kontakt chętnie "pogadam". JOANNA M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miętowa 24.03.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2007 Witam.Proszę o opinię na temat tego projektu http://www.e-projektydomow.pl/projekt/1290Może jest ktoś,kto wybudowal taki domek.Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga780 18.04.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Witam! Ja mam ten projekt.Kupiłam go w zeszłym roku na wiosne i od tamtej pory wolno zbieraliśmy dokumentacje. Od stycznia mieliśmy zaklepaną firmę, sprawdzoną i polecaną przez znajomą, ale w marcu na spotkaniu okazało się, że pan Edek przedstawił nam nowy kosztorys z nowymi cenami materiałów i nam szczęka opadła. Wiedzieliśmy, że 300 tys to za mało na taki dom, ale on przedstawił nam cenę 200 tys. za stan surowy otwarty, czyli fundament, ściany z bloczków betonu komórkowego i dachówka betonowa. Oczywiście to cena materiałów i robocizny za ten stan. Sama robocizna wyszła mu 72 tys. a reszta materiały . Daliśmy do wyceny projekt jeszcze trzem innym firmom, ale oni powiedzieli podobnie. ŚWIAT OSZALAŁ!!! Jeszcze istnieje iskierka nadziei, bo zastanawiamy się nad Praefą i fundamentem Lagellat, po 23 kwietnia dostaniemy szczegółowy kosztorys i jak będzie odpowiadał nam to do dzieła!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA M 24.04.2007 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 Witaj Olga780 mam nazieję, że zaczniecie budować i będziemy mogły wymieniać doświadczenia. My podpisaliśmy swoją umowę na budowę w tamtym roku bojąc się podwyżki cen. Za wybudowanie stanu ściany nośne + działowe + dach + schody wewnętrzne + kominy zapłacimy 32.000,- Teraz kładą nam strop ale wszystko się wlecze zaczeli 12 marca wkurzam się bo pracowało na początku 3-4 osoby a w tej chwili 1 buduje i 1 pomaga.Zaczynają o 8.00 rano ale schodzą z budowy ok. 16.00 . Nasz wykonawca twierdzi że nie ma pracowników wyjeżdżają nagminnie a ci co chcieli by pracować to on ich nie chce. A my sprzedaliśmy nasze mieszkanie i teraz gnieździmy się na wynajętym i marzymy aby zamieszkać w nowym domku choć na koniec lata. W lutym kupiłam już swoje okna i gdy wykonywałam wyceny okazało się że najdroższe będzie okno od frontu balkonowe z łukiem mogło być bez ale cena również wysoka. Wpadłam więc na pomysł aby wysunąć dach i zabudować taras a okno wstawić małe łukowate no i wyszło całkiem dobrze(na projekcie) Też boimy się że nie starczy nam forsy mamy już dachówkę ceramiczną robena wszystko kupowaliśmy na początku roku ale po cenach znacznie wyższych niż zakładaliśmy. Wiem jedno gdy wstępnie wyceniono nam budowę razem z materiałami ceny były zawrotne. Oboje pracujemy ale radzimy sobie z zakupem materiałów dużo załatwiamy przez telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga780 29.04.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Witam No i mamy kosztorys z Prefbudu. Sciany z Prefy a fundament Legalett. Domek nasz z dachówką brassa i instalacjami wszelkimi wycenili na 390 900PLN. I teraz nie wiem czy to dużo, czy mało w porównaniu do budowania sposobem tradycyjnym, czyli z np. betonu komórkowego? Zdecydujemy się na jednak na budowę w systemie Prefa, tylko jeszcze kwestia dobrania kredytu, bo musimy dobrać jakieś 100 000 PLN Jutro jedziemy do Prefbudu i pogadamy o tym z kim trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga780 29.04.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Zapomniałam dodać, że dom w tej cenie jest już z elewacją, nie ma tylko białego montażu i schodów wewnętrznych i zewnętrznych. Cena schodów wew. to dodatkowo koszt ok 5 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA M 01.05.2007 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 Cześć Olga780!!! Czuje że ruszycie do przodu już z Twojego postu emanuje tyle energii, że załatwienie w tej chwili nawet najtrudniejszej sprawy to dla Ciebie pestka. I tak trzymać. Powodzenia!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga780 01.05.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2007 No ruszyć to my na pewnp ruszymy w tym roku! Tylko mój mąż nie jest aż takim optymistą, bo uważa że z dobraniem kredytu to nie będzie takie proste, ale jutro skontaktujemy się z naszym doradcą finansowym i będziemy działać. Jestem w szoku co się wyprawia na rynku budowlanym, i jestem pewna , że w przyszłym roku nie będzie lepiej. Trzeba się spieszyć z tą budową i zrobić ile się da, potem będziemy się martwić Napisz proszę jak u Was idzie budowa i gdzie budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA M 02.05.2007 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2007 Witam Olga 780!!!Mieszkamy w Lubuskim 30 km od Gorzowa Wlkp. Kiedy kupowaliśmy projekt to wiedziałam, że nie chcę domku 100 m2 ponieważ chciałam poczuć komfort przestrzeni i co do wyboru projektu jestem w 100% przekonana o tym że to dobry wybór bo dom jest piękny (na razie na parterze bo taki dopiero posiadam) Założyliśmy w tamtym roku na wiosnę że na budowę musi nam wystarczyć 300 tys. a teraz boję się, wiem, że nie wystarczy i też będziemy musieli dobierać kredyt. Tym bardziej,że mamy swoje założenia początkowe i ani ja ani mój mąż nie chcemy z nich zrezygnować tzn. dom budujemy z porotermu, dachówka ceramiczna, okna drewniane Urzędowski do tego rolety drewniane oraz drzwi i brama garażowa na pilota,też już mamy kupione a jak wiesz tych okienek mamy sporo. Teraz zamówiliśmy kominy systemowe i okna poddaszowe, słupy przed domem i za nim zrobiliśmy z cegły klinkierowej kosmo. Jak nic nie wyskoczy do końca to wychodzi stan surowy zamknięty ok. 165 tys. z piaskiem, żwirem i innymi pierdołami na gotowo czy nic do tego nie doliczę to zobaczymy, oby to juz był koniec bo oszaleję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga780 13.05.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Witaj Joanno! zaczynamy budowę w połowie lipca, bo wtedy jest wolny termin. w tym tygodniu podpisujemy ostateczną umowę z Prefbudem z Mysłowic i zaczynają wysyłać nasze plany domu do specjalistów od Legalletu i Prefy. My już złożyliśmy wniosek do Millenium o podwyższenie kredytu o 100 tys. W Perfbudzie wycenili nasz dom w stanie deweloperskim czyli stan prawie gotowy bez instalacji i białego montażu na 355 tys. W tym okna PCV z Termoplastu , dachówka Brass i Brass orynnowanie, elewacja, okna połaciowe Fakro lub velox no i ogrzewanie jest w tej cenie. Myślę, że to dobra cena na dzisiejsze czasy. Całość mają zakończyć w połowie listopada,a my potem zabieramy się za dalsze instalacje czyli gazową, wodną i elektryczną no i schody wewnętrzne. Zaplanowaliśmy schody ażurowe drewniane z firmy Zlem, ale to finanse pokażą czy do zimy się wprowadzimy. Z początku zakładaliśmy, że wigilię 2008 spędzimy w swoim gniazdku, ale wszyscy się śmiali, że nie zdążymy. Tymczasem, dom może być gotowy do wigilii 2007 A tak na marginesie to na razie jestem zachwycona profesjonalizmem firmy. Zapraszam na Ich strone http://www.pref-dom.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA M 14.05.2007 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Hej! Olga 780 Super nowiny, wycena całkiem przyzwoita no i czas realizacji rewelacyjny. Cieszę się razem z Tobą. Zainteresowałaś mnie systemem prefa choć do tej pory uważałam, że nas na niego nie stać teraz polecę go mojej siostrze, która latem ma się zacząć budować a jeszcze szuka firmy. Nam wkońcu wylali strop nawe na beton czekaliśmy 8 dni takie są kolejki. Teraz pójdzie troszkę szybciej bo będą budowały 4 osoby. Sprawdzam ceny wykończeniówki i naszczęście nie podrożała tak skandalicznie jak materiały budowlane.Będzie dobrze do usłyszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga780 08.06.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 A może wstawisz kilka zdjęć jak domek rośnie? W poniedziałek będę miała wycenę okien, w przybliżeniu ok 20 tys z Termoplastu więc plastykowe, ze szprosami oklejane obustronnie. A jeszcze mam pytanie, jakie schody wewnętrzne robicie, żelbetowe ażurowe, drewniane czy jakieś inne. My wymyśliliśmy właśnie ażurowe żelbetowe, kiedyś obłożymy je drewnem, bo drewniane kosztowałyby nie mniej jak 15 tys. a na takie już nas nie będzie stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOANNA M 26.06.2007 15:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2007 Cześć! Sory że długo się nie odzywałam ale żyję na "wariackich papierach" ciągle gonitwa i nie mogę się wygrzebać z roboty. Jeśli chodzi o fotki domu to chętnie prześlę ci je na maila bo tu nie umiem wklejać mój adres to [email protected] odezwij się to wyśle ci również fotki schodów jakie mi się podobają na...ra asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 05.01.2008 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Witam, Bardzo prosze o uwagi dla ponizszego projektu.Wydaje mi sie ze projekt jest fajny i ma duzo miejsca. Co myslicie o kosztach budowy? Czy sa jakies miejsca w konstrkcji co moze sprawic spore koszty??? http://www.dom-jednorodzinny.pl/?p0=10&p1=11&o=982#rzuty_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga780 09.05.2008 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Okno nad drzwiami wejściowymi kosztowało 8 tys ,Poza tym drzwi wejściowe też koło tego, bo mają 2 metry szerokości. Cały dom w systemie Praefa na fundamencie Legallet 320 tys stan surowy otwarty. Teraz bym nie wybrała tej techniki, ale jak decydowaliśmy się na nią to w magazynach ceny pustaków sięgały 12 zł, a firmy budowlane miały ceny z kosmosu. Więc się wpakowałam w taką technikę. Dobra, szybka, estetyczna ale strasznie droga. A wystarczyło pół roku poczekać aż wszystkie ceny materiałów uspokoją się. Sam dach, pokryty brassem kosztował 90 tys, tyle samo fundament. A poza tym łazienka na górze pochłonie nas do reszty kasę, toż to 11 metrów kwadratowych płytek Teraz wybrałabym inny projekt. Mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesrine 30.06.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 Za miesiąc rozpoczynamy budowę tego domku http://projekty.dom.pl/lk-493.htm Wprowadziliśmy oczywiście parę zmian, postaram sie wkrótce załączyć fotki odnośnie tych zmian. Na razie poszukuje fascynatów właśnie tego projektu, chciałabym porozmawiać o rożnych możliwościach, zmianach, udogodnieniach itp. Serdecznie zapraszam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesrine 30.06.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2008 http://www.dom-jednorodzinny.pl/files/objects/982/86/488_493p1.jpg http://www.dom-jednorodzinny.pl/files/objects/982/87/488_493p2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia77 10.08.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 WitajJesteśmy w trakcie budowy tego domku:) W tej chwili czekamy na montaż dachu:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesrine 03.09.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 no to super, nareszcie znalazł sie ktos kto zbudował ten domek, skąd jesteś reniu? my zaczynamy budowę tego domku za około 2 tyg mieliśmy zacząć wcześniej - niestety na naszej działce jest stanowisko archeologiczne co przyspozylo nam wielu problemów i zablokowało nas na pewien okres czasu ale wreszcie zaczynamy. Napisz reniu jakie zmiany zrobiłaś w projekcie, czy jesteś ogólnie zadowolona z domku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia77 16.09.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 http://img171.imageshack.us/img171/7240/obraz044xn6.th.jpg http://img255.imageshack.us/img255/2866/obraz011xk8.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts