Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Reniu Twoj domek jest super!! Myślę ze nasz tez będzie taki!!!

By jesteśmy na etapie fundamentów - mieliśmy w tym tyg zalewać ale pogoda sie zepsuła i niestety stoimy bo strasznie pada deszcz.

Nasze zmiany to:

- garaż dwustanowiskowy - 6m, troszkę wydłużony by uzyskać na jego zapleczu kotłownię po 3 schodkach w dol

- w miejscu kotłowni pomieszczenie gospodarcze połączone z łazienką - w naszym wypadku pralnio - spiżarnia

- w miejscu starego wejścia do garażu malutka ubikacja na sedes i mała umywalkę

- połączenie pokoju dziennego z salonem, likwidacja wykuszu w salonie, zamiana okien na 3 duże tarasowe

- skrócenie ściany nośnej przy wejściu do salonu, najprawdopodobniej będzie tam kominek dwustronny

- podniesienie ścianki kolankowej w pomieszczeniu nad garażem o jeden pustak

- zmniejszenie łazienki u góry, ale tylko troszkę w celu uzyskania wejścia na stryszek pomijać łazienkę

To by było na tyle jak jeszcze mi sie coś przypomni to napisze.

My mamy na działce stanowisko archeologiczne co nas trochę przystopowało, ale już opanowywaliśmy sytuacje.

Dostałam maila od jakiejś dziewczyny z forum na temat dachów projektowanych przez LK.

Ta dziewczyna pisała ze nasz domek ma podobna konstrukcje dachu i podobno dachy tej pracowni są źle skonstruowane bo u niej po położeniu dachówki ugięły sie krokwie. Wg mnie to nie wina projektu ale złego doboru drewna i zlej realizacji dachu. Jesteś na tym etapie wiec zwroc na to uwagę.

Jutro postaram sie załączyć zdjęcia z naszych początków.

Dzięki za odzew pozdrawiam ANIA

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

mogę prosić o jeszcze parę zdjęć?

zamierzamy z żoną kupić projekcik tego domu i dobrze by było go zobaczyć chociaż w stanie surowym.

czy ktoś może wybudował lub buduje taki domek w województwie mazowieckim?

co z kosztami budowy tego domu- czy te orientacyjne są wiarygodne?

dziękuję z góry za pomoc

pozdrawiam

Damian

Witam wszystkich zainteresowanych tym projektem

to był pierwszy projekt na który byłam zdecydowana w 99%

ale szukałam jeszcze tego jednego procentu i nie wyszło ale to tej pory zastanawiam się czy podjęłam słuszną decyzję wybierając projekt aps 117

według mnie ten projekt lk&493 jak i cały dom jest śliczny.a to mój

http://images28.fotosik.pl/278/9ecd3e5730ce78f5m.jpg

http://images44.fotosik.pl/13/aa9b2834fd0c06d1m.jpg

http://images33.fotosik.pl/373/0f6e5ad35a11b397m.jpg

Pozdrawiam, Basia ;)

• 4 weeks później...
Witam jestem zainteresowany budowa domu lk 493.Przerazily mnie koszty o ktorych pan napisal.Chcialbym sie dowiedziec sie jakich zmian pan dokonal w tym domu,czy jest funkcjonalny, co sie panu w nim nie podoba.Bylbym bardzo wdzieczny gdyby mogl pan przeslac zdjecia domu-szczegolnie wnetrz.Pozdrawiam

witamy wszystkich entuzjastow tego proj. jestesmy na etapie wyboru proj. zastanawiamy sie nad wyborem pomiedzy aps 105 a lk 493 prosze o zdjecia z realizacji oraz uwagi i opinie. bardzo bysmy chcieli zobaczyc ten domw srodku moze ktos z panstwa wybudowal sie lub jest w trakcie bud na polnocy polski (okolice koszalina). interesuja nas informacje o kosztach....pozdrawiamy ania&jacek

• 2 weeks później...
u nas niestety stanęło w miejscu :-( pogoda zawiodła, murarze zawiedli, jak murarz przyszedl nie dało sie nic robić bo taki deszcz ze masakra, jak sie pogoda zrobiła murarz miał inne terminy a mąż nie miał już urlopu tak wiec dalej będziemy robić na wiosnę na razie mamy tylko do płyty :-( No ale co sie odwlecze to nie uciecze, nie ma co kombinować żeby tylko było za wszelka cenę mamy czas. Reniu czekam na zdjęcia dachu! Gratuluje postępów!!!

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
My z mężem pobudowaliśmy domek z tego projektu.Jesteśmy zachwyceni.Co prawda wprowadziliśmy minimalne zmiany(zamieniliśmy garaż na kotłownie i spirzarnię).Dom jest duży i myślę,że będzie doskonale sie spełniał.Obecnie jesteśmy na wykończeniu wnętrz.Jest napewno przestronny.

OK postaram sie zrobić. Przód mamy podobny do twojego.Tylko zamiast drzwi garażowych jest okno.Jeśli chodzi o tył to w gościnnym zamiast dużego okna wyjsciowego mam zwykłe a wyjcie zrobiliśmy z tej wystajacej wnęki na str gdzie jest tylna sciana garażowa.Na tej ścianie mamy też drzwi na zewnątrz(takie gospodarcze wyjście). :D

• 2 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...

Nasz domek wygląda aktualnie tak jak na załączonej fotce - przez stanowisko archeologiczne na naszej działce wiele sie opóźniło :-( ale lada dzień rozpoczynamy budowę dachu. A jak u Was wygląda sytuacja? Jesteście zadowoleni projektu?

Znaleźliście jakieś ciekawe rozwiązania? jeśli tak to proszę podzielcie sie spostrzeżeniami.

http://img199.imageshack.us/img199/1671/96096915.jpg

My na dach wybraliśmy dachówkę ceramiczna firmy Roben w kolorze czarnym z połyskiem.

Na budowie mamy juz oczywiście prąd i wodę, w dalszej kolejności chcemy zrobić okna i drzwi garażowe (mamy garaż podwójny, na 2 bramy) następnie drzwi wejściowe do domu, na które nie mamy jeszcze pomysłu.

witam

jeśli chodzi o schody - będą drewniane, doszliśmy do wniosku ze wbrew pozorom nie wychodzą aż tak drogo jak niektórzy sadza i robią betonowe, przecież betonowe tez trzeba czymś obłożyć np drewnem wiec koszt podobny,a sa ciężkie i wiele zajmują. jeśli chodzi o model gotowych schodów to jeszcze nie wybraliśmy,ale rozpiętość cen jest ogromna.

Podobnie z brama do garażu, patrząc na ta sama na allegro i w sklepie jest ogromna różnica w cenie - rządu 1000 - 1500zl !!!

Chodzi mi o bramę tego typu:

http://img30.imageshack.us/img30/6900/a2dab2500x2100.png

KOLOR:- zloty dąb, chcemy utrzymać w tym kolorze stolarkę na dachu, okna, bramę garażową, balkon i później plot.

A jaki jest Twój pomysł na bramę garażową, plot i balkony?

POZDRAWIAM

• 3 weeks później...
Jak rozwiązaliście Państwo podwójne okno z przodu domu. Codzi mi o to pomiędzy kotłownią a łazienką. Są tam dwa mniejsze a ja chciałbym jedno wymiarowe, jednak w środku jest ściana pomiędzyn łazienką a kotłownią.Proszę o podpowiedź. Ponawiam też pytanie kto buduje ten dom i mieszka na dolnym sląsku tak jak my?

Jeśli chodzi o podwójne okno miedzy kotłownia a łazienka to dokonaliśmy tam parę zmian - może dodam rysunek bo trudno tak bez obrazowo to wytłumaczyć.

A wiec:

W salonie zrezygnowaliśmy z gabinetu I podcienia powiększając salon oraz z wykuszu pozostawiając tylko balkon u góry.

W miejscu 2 drzwi do garażu jest u nas mała toaleta.

Z łazienki i kotłowni zrobiliśmy jedno pomieszczenie: pralnio - spiżarnię i przez nią jest przejście do garażu. Tym samym uzyskaliśmy tutaj jedno symetryczne okno jak w kuchni zamiast dwóch.

Garaz mamy podwójny dodatkowo przedłużony po 0,5 metra w tył i przód i z uzyskanego miejsca na tyłach garażu została zrobiona kotłownia i pomieszczenie na ewentualny węgiel gdybyśmy zdecydowali się nim opalać później dom.

Przepraszam za jakość RYSUNKU - mam nadzieje ze coś niecoś widać.

My mieszkamy na slasku tylko ze na gornym, dom juz stoi - akurat konczymy prace na dachu.

POZDRAWIAM - MAM NADZIEJE ZE COŚ POMOGŁAM.

http://zapodaj.net/8e6b6fd5d08c.jpg.html