uciu 10.02.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam, czym najlepiej grzać wodę do zlewu w kuchni? W pomieszczeniu gosp mam bojler na łazienki ale do kuchni woda musi przebyć "kawał drogi" przez przedpokoj itp. Przez co szybko napełniłbym szambo zimną wodą, którą chcąc nie chcąc będę spuszczał zanim poleci ciepła. Co więc zastosować w kuchni? Jakiś mały bojler szafkowy? Może przepływowy podgrzewacz? Gazu nie mam wiec junkers i inne grzejniki na gaz odpadają. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 10.02.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Co więc zastosować w kuchni? Jakiś mały bojler szafkowy? Może przepływowy podgrzewacz? Może być. Zamontowany po zlewem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1604718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 10.02.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 a moze tak popma obiegowa do wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1604791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 10.02.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 witam, szkoda ze nie zrobiles cyrkulacji. pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1604799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 10.02.2007 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 W poniedzialek jeszcze beda instalatorzy z wody. Możecie coś więcej o tej cyrkulacji i pompie napisać? ---upadateznalazłem na necie jakieś pompy do co i chyba wiem o co biega:-)Po prostu musiałaby być trzecia rurka do ciepłej wody (połączona z obecną i na niej "spust"). Dzięki pompie woda cały czas by w rurkach krążyła przez co zawsze by była ciepła. dobrze rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1604812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 10.02.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 zalezy czy masz odpowiedni piec, musza sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1604825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 10.02.2007 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 zalezy czy masz odpowiedni piec, musza sprawdzic to ma być obieg do kranówy:-) Pisalem wczesniej ze ta woda jest z bojlera i ze nie mam gazu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1604857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 10.02.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Ja proponuje dodatkowy obieg (rurkę i pompkę od bojlera do kranu w kuchni). Mam coś takiego i pomimo dużej odległości kuchni od kotłowni w której znajduje się bojler ciepłą wodę mam zaraz po odkręceniu kranu. Pompka zużywa trochę prądu ale jest włączana tylko w razie potrzeby - na kilka minut przed myciem naczyń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1604867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 10.02.2007 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Zagapiłam się i kilka osób odpowiedziało ci już praktycznie to samo. Dodam tylko,że ja też nie mam gazu (piec na węgiel) a system sprawdza się i naprawdę nie jest to wielka filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1604877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 11.02.2007 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Pogadam jutro z budowlańcami ale nie wiem czy da sie ten obieg zrobic gdyz cala instalacja juz jest gotowa:-( Ale sprobowac moge Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1605305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keny52 11.02.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 witam, musisz zrobic cyrkulacje zaoszczedzisz napewno wiecej, pozd, Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1605522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 12.02.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam. Też miałem taki problem. Ale zdecydowałem się na drugi boiler tylko do kuchni. Obieg to fajna rzecz, ale i prąd żre i straty CW są duże. Poszukaj na fotum. Sporo było na ten temat. A z kolei podgrzewacz do łazienki mam 150l. i na cztery osoby to jest na styk. Jeśli z niego brać wodę do kuchni, to zimny prysznic zapewniony jest... pozdrawiam - Juras Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1606703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 12.02.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 A moje zdanie jest takie żadnej cyrkulacji nie rób. jeśli masz prąd w jednej taryfie to zastosuj podgrzewacz przepływowy jeśli prąd dwutaryfowy to mały bojler pwinien wyjść taniej. Cyrkulację opłaca sie zrobić gdy grzejesz wodę tanim nośnikiem energii (np. węgiel), skoro i tak grzejesz prądem to lepiej ją podgrzać w miejscu poboru i nie mieć strat na przesyle. Nawet jakbyś grzał wodę gazem to powyżej 9m od zbirnika ciepłej wody straty na cyrkulacji są zbyt duże żeby sie to opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1606923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 12.02.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 u nie własnie jest drugi mały bolier (10L), sprawdza się bardzo dobrze, więc polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1606947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fliegermaus 12.02.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 (edytowane) . Edytowane 24 Października 2019 przez fliegermaus Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1607113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.