Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

 

czym najlepiej grzać wodę do zlewu w kuchni?

 

W pomieszczeniu gosp mam bojler na łazienki ale do kuchni woda musi przebyć "kawał drogi" przez przedpokoj itp.

Przez co szybko napełniłbym szambo zimną wodą, którą chcąc nie chcąc będę spuszczał zanim poleci ciepła.

 

Co więc zastosować w kuchni? Jakiś mały bojler szafkowy? Może przepływowy

podgrzewacz?

 

Gazu nie mam wiec junkers i inne grzejniki na gaz odpadają.

 

Co radzicie?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/
Udostępnij na innych stronach

W poniedzialek jeszcze beda instalatorzy z wody. Możecie coś więcej o tej cyrkulacji i pompie napisać?

 

---

upadate

znalazłem na necie jakieś pompy do co i chyba wiem o co biega:-)

Po prostu musiałaby być trzecia rurka do ciepłej wody (połączona z obecną i na niej "spust"). Dzięki pompie woda cały czas by w rurkach krążyła przez co zawsze by była ciepła.

 

dobrze rozumuje?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1604812
Udostępnij na innych stronach

Ja proponuje dodatkowy obieg (rurkę i pompkę od bojlera do kranu w kuchni). Mam coś takiego i pomimo dużej odległości kuchni od kotłowni w której znajduje się bojler ciepłą wodę mam zaraz po odkręceniu kranu. Pompka zużywa trochę prądu ale jest włączana tylko w razie potrzeby - na kilka minut przed myciem naczyń.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1604867
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Też miałem taki problem. Ale zdecydowałem się na drugi boiler tylko do kuchni. Obieg to fajna rzecz, ale i prąd żre i straty CW są duże. Poszukaj na fotum. Sporo było na ten temat. A z kolei podgrzewacz do łazienki mam 150l. i na cztery osoby to jest na styk. Jeśli z niego brać wodę do kuchni, to zimny prysznic zapewniony jest... :D

 

 

pozdrawiam - Juras

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1606703
Udostępnij na innych stronach

A moje zdanie jest takie :D

żadnej cyrkulacji nie rób.

jeśli masz prąd w jednej taryfie to zastosuj podgrzewacz przepływowy jeśli prąd dwutaryfowy to mały bojler pwinien wyjść taniej.

Cyrkulację opłaca sie zrobić gdy grzejesz wodę tanim nośnikiem energii (np. węgiel), skoro i tak grzejesz prądem to lepiej ją podgrzać w miejscu poboru i nie mieć strat na przesyle.

Nawet jakbyś grzał wodę gazem to powyżej 9m od zbirnika ciepłej wody straty na cyrkulacji są zbyt duże żeby sie to opłacało.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/71836-ciep%C5%82a-woda-w-kuchni-z-czego/#findComment-1606923
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...