Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do dziennika Jeziera

Recommended Posts

• Odpowiedzi 227
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witaj Jezier !!!

muszę się przyznać że Irma była jednym z projektów, które przypadły nam do gustu i zostały w czołówce przy wyborze projektu. Niestety rzeczywistość okazała się inna (patrz mój dziennik) i budujemy Zuczka z Archetonu.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w budowaniu i pisaniu dziennika :smile:

To stwierdzenie odnosiło się tylko do ilości pieniędzy które miałem po sprzedaży mieszkania. Ideałem byłoby wybudowanie domu tylko za gotówkę bez kredytu ale na dom który ma 150 metrów nie było szans aby starczyło. Dlatego szukałem projektu domu który miałby ok 90 m2. Bo na taki kasy mogłoby starczyć.

W końcu i tak buduję Irmę i biorę kredyt. A likwidacja garażu i zmiana geometrii dachu ma ograniczyć wydatki o kilkanaście tysięcy.

Jezier, byłam pewna że dach w tym kolorze będzie świetnie wyglądał - i nie pomyliłam się, rewelacja! Jesteśmy też w 99% zdecydowani na grafit/antracyt, tylko nie wiem jeszcze jakiej firmy.

Rzeczywiście "budowniczy" bez prawa jazdy i samochodu to rzadkość. A żona prowadzi samochód? Bo jak przyjdzie do prac wykończeniowych, może być ciężko z samym rowerem :wink: ...

Jezier,

pomysł ze skuterem jest GENIALNY !

Pomimo tego, że mam samochód to właśnie jak się przeprowadzimy na wieś też zamierzam taki nabyć. Bo to w mieście często sprawniej się porusza niż samochód, a prędkości można też podobne rozwinąć. Przy tym spala tyle co "zdechła mucha" :lol:

Jedyny problem to trochę niebezpieczny (przynajmnije bardziej niż samochód) no i jak pada albo zawierucha to kłopot, chociaż na takie chwile myślałem o jakimś plastikowym kombinezonie.... :)

Kasi umie jeździć ale mi niewiele to pomaga bo i tak nie mamy samochodu a nawet gdyby był to do pracy wozić mnie nie będzie. Zastanawiam się tylko czy takim skuterem można jeździć po śniegu. No i na jak długo wystarczy bo jednak 2 tys km miesięcznie dla takiego małego silniczka to może być sporo.

Eeeeee, śnieg nie powiniem skuterowi zaszkodzić. Może trzeba będzie ostrożniej jeżdzić i jakiś inne oponki (lub łańcuszki) założyć...

A co do przebiegu to już zupełnie się nie przejmuj. Teraz te silniki są "długodystansowe" ... wejdź na pare stron miłośników skuterów, na przykład:

http://www.skutery.net

http://www.skuter.prv.pl

i się przekonasz !

• 3 weeks później...

Wysłałem prywatną wiadomość do ciebie bo do mnie nie doszła. Na placu został tylko bałagan jakby się toczył wielki bój. Strasznie nie chce mi się sprzątać bo coś czuję, że za chwile powstanie od nowa.

Teraz czekam czy kochany Bank PKO BP podaruje mi trochę srebrniaków na dokończenie domku. Więc nie umawiam się na wszelki wypadek z wykonawcami bo nie chcę mieć później problemów z zapłatą.

W zasadzie zmieniałem. Ale niespecjalnie same mi takie wyszły. W projekcie większość okien miały 120/150 cm a po tym jak mój strop niechcąco się podniósł o 30 cm to i okna mi się powiekszyły o 25 cm. Więc teraz wszytskie są 120/175 a balkonowe trochę zmniejszyłem bo miałem problemy z tak dużymi skrzydłami jakie były w projekcie. Mało kto takie duże chciał produkować a jak chciał to były drogie. Więc teraz są 90/235. Okna w kuchni były jakieś strasznie malutkie więc też zrobiłęm je większe. A że cała podłoga w moim domu jest na jednym poziomie to w salonie mam takie samo okno jak w innych pomiezczeniach tylko jedno zostało dodane bo to strona południowa i chciałem aby było jasno.

Teska, a jak ci się podoba taka trochę inna Irma?

Jezier

Wygląda super...ale jak przegladałam to jak nie Irma :D

U mnie okna 150x150 w salonie 150x180 a wyjsciowe na taras 100x250 9wiekszych firma M&S wogole nie chciała robic..i tak z tymi były problemy, mam szyby p-4 ciezkie..wiec jedne drzwi mam na stałe nie otwierane, a te wyjsciowe firmowo zostaly zablokowane, ze nie moge uchylnie zostawic..tylko pod tym warunkiem zdecydowali sie zrobic ( nie byłoby problemy gdyby szyby były dzielone)

a i te male okienka ( kibelek i wiatrolap tez mam wieksze 40x60 ( chyba)

Wstawię więcej zdjęć wnętrz to może zacznie przypominać Irmę :)

U mnie te dwa małe okna przy wejściu jako jedyne są dokładnie takie same jak w projekcie. Tylko, że chyba nikt takich małych nie robi. No może na specjalne zamówienie ale jako fix. Więc ja daję luksfery.