Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do dziennika Jeziera

Recommended Posts

• Odpowiedzi 227
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dociak. Więźbę zamawiałem w firmie Eraga na Bartyckiej w Warszawie. Ja nie mam kłopotów z wieźbą ani ze współpracą z Eragą.

Magmi. Fajnie, że ci się podoba. Działka obok jest ciągle do kupienia. Ja nie wiem czy nie zostawię na działce takiego półpustynnego klimatu i wtedy podlewanie nie będzie konieczne.

Maluszek, paj^. Podbitkę zamawiałem sosnową, szerokość 8 cm a grubość chyba 16mm. Akurat dostałem wcześniej z 10m2 takiej samej no i chciałem to połączyć (potem się okazało że te darmowe deski mogę tylko spalić). Za deski płaciłem 26zł brutto za 1m2 a za robociznę (podbitki, ściany szczytowe, stelaż do ścian szczytowych, malowanie 2x impregnatem koloryzującym-orzech i raz lakierem) 2140 brutto. Wszystkiego było ok 100-110 m2. Oprócz tego poszło kilka tysięcy śrób, 150mb łat i kontrłat, 100 mb kątowników i ćwierćwałków. Dwóm osobom zajęło to 7 dni. A do tego jeden zleciał z drabiny, trochę się potłukł i odpoczywał jeden dzień.

Jezier, zwracam się do Ciebie z prośbą, bo wiem że przynajmniej częściowo przechodziłeś w tym roku to co mnie teraz czeka ( częściowo bo w obrębie tej samej miejscowości i bez samochodu ). Swoje dylematy opisałam w wątku "Przemeldowanie" na dziale "Prawo i pieniądze". Napisz jaki macie teraz meldunek ( stały czy czasowy ? ), czy wiążą się z tym jakieś problemy i jeśli możesz to dorzuć jakieś swoje 3 grosze... będę wdzięczna. B.

O bublu kiedyś czytałem ale czy on nie został już naprawiony? W każdym razie pojechałem z wnioskiem do swojego sądu i jeszcze tego samego dnia odebrałem zaświadczenie o wpisie. No i kredyt mogłem już uruchamiać nie płacąc składek za ubezpieczenie. Myślę, że mam szczęście, że mam sąd w takim mieście jak Grójec gdzie nie zauważyłem aby było dużo interesantów. Gdybym miał działkę 1 km bliżej Warszawy na wpis czekałbym kilka miesięcy bo to już teren sądu warszawskiego.

• 3 weeks później...

Ivoneska. Najbardziej mi teraz przeszkadza to, że projekt jest gotowy a do tego strasznie mało szczegółowy. A skoro gotowy to strasznie dużo wprowadzam takich malutkich zmian. Inny materiał na ściany, inna grubość izolacji itp. A do tego projekt i tak jest bardzo ogólny i samemu trzeba wymyślać szczegóły. No i kończy się tym, że później nie ma winowajcy jak coś się okaże spieprzone. Większość rzeczy udaje mi się wytłumaczyć przed zrobieniem, inne wychwycić jak jeszcze można poprawić. Najgorsze są te drobne błędy, których nie wychwyciłem i potem sam muszę poprawiać albo płacić innym.

A gdyby projekt był idealny to może i dom zrobiony byłby lepiej albo mniejszym nakladem środków. Tylko czy jest jakaś szansa aby dopracować projekt (indywidualny albo gotowy) co do szczegóła. Czy zamawiając projekt indywidualny mam taki sam chłam tylko za większe pieniądze?

• 3 weeks później...
....Wczoraj zacząłem (ja i moi pomocnicy) przykręcać płyty GK. No i przy tej okazji mam uwagę, że wszystko poszło by gładko gdyby ściany prostopadłe do siebie były naprawdę prostopadłe. A u mnie coś się komuś nieudało i są odchyłki dochodzące do 1-3 cm na długości 2,6 m.

To rzeczywiście spore odchyłki. Podobne problemy będziesz miał przy podłogach, mmeblach wbudowanych.

Ale niestety to na naszych budowach nagminne. Ja staram się takie błędy wyłapywać na etapie stanu surowego - kilka ścian całkiem sporych już ekipy murarzy przestawiali - odchyłki na ścianach nie powinny przekaraczać 1 cm na całej długości ściany.

Dzięki Henryk

Ścian już jednak nie naprostuję :cry:

Pomęczę się z podłogami i może da się żyć w nieprostokątnych pomieszczeniach.

Możesz się jednak potargować z wykonawcami murów i tynków ( o ile się z nimi jeszcze do końca nie rozliczyłeś, albo w umowie masz określoną gwarancję).

W Twoim wypadku należałoby "ścigać" tynkarzy dla nich normy są dużo ostrzejsze :

http://republika.pl/henok/images/Odchylki_tynkow1.gif

Przepraszam za kiepską jakość skanowania.