peteruno 11.02.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Mieszkam w domu z lat 20-tych ubiegłego wieku. Oczywiście miałem wilgoć w piwnicy i musiałem zaizolować fundamenty. W tym celu odkopałem fundamenty, wykonałem drenaż opasowy, oczyściłem ściany, wykonałem powłokę izolacyjną preparatem bitumicznym, ułożyłem folię kubełkową, ułożyłem styropian. W jaki sposób należy zakończyć tę izolację powyżej poziomu gruntu, aby w poprawny sposób przejść do ocieplania ścian i jednocześnie wilgoć z fundamentów mogła swobodnie uchodzić na zewnątrz? Zaznaczam, że parter domu jest posadowiony równo z poziomem gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 24.03.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Odświeżam temat .....właśnie nad tym się zastanawiamy - jak zrobić zakończenie foli kubełkowej wystającej ponad przy izolacji pionowej ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 14.04.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 napewno ktoś zakładał folie kubełkową na styropian .. jak ją mocowaliście ? jak zakończyliście jej górną cześć , bo dolna opada poniżej górnego poziomu ławy , jak dobrze połączyć konic foli z obłożeniem cokołu np tynkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 08.05.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 napewno ktoś zakładał folie kubełkową na styropian .. jak ją mocowaliście ? jak zakończyliście jej górną cześć , bo dolna opada poniżej górnego poziomu ławy , jak dobrze połączyć konic foli z obłożeniem cokołu np tynkiem ? Są takie specjalne listwy do wykończenia folii kubełkowej mozna ją kupić np. tutaj: http://www.muzimer.pl/produkt.php?id=155 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marwooj 04.08.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Mieszkam w domu z lat 20-tych ubiegłego wieku. Oczywiście miałem wilgoć w piwnicy i musiałem zaizolować fundamenty. W tym celu odkopałem fundamenty, wykonałem drenaż opasowy, oczyściłem ściany, wykonałem powłokę izolacyjną preparatem bitumicznym, ułożyłem folię kubełkową, ułożyłem styropian. W jaki sposób należy zakończyć tę izolację powyżej poziomu gruntu, aby w poprawny sposób przejść do ocieplania ścian i jednocześnie wilgoć z fundamentów mogła swobodnie uchodzić na zewnątrz? Zaznaczam, że parter domu jest posadowiony równo z poziomem gruntu. Styropian na folię nie pod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 26.08.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Są takie specjalne listwy do wykończenia folii kubełkowej mozna ją kupić np. tutaj: http://www.muzimer.pl/produkt.php?id=155 Jak to się mocuje do styropianu z naciągniętą siatką i klejem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 03.07.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 podciągnę wątek.Jak się sprawdzi zaciąganie takiej foli klej/siatka/klej i na to płytki. Trzeba ją chyba jakoś gęsto mocować do styropianu (folię oczywiście).Moi spece którzy wchodzą w poniedziałek chcą ją po prostu wyciąć ale jakoś nie wydaje mi się to dobrym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.07.2009 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 Tak jak radzą Twoi wykonawcy! Wyciąć! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 06.07.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Tak jak radzą Twoi wykonawcy! Wyciąć! Pozdrawiam. dzięki za odpowiedź. Została mi jeszcze jedna zagadka. czy zostwić to nieosłonięte, czy są jakieś listwy do zamocowania (i uszczelnienia). Przecież górą będzie sie "lała" woda za folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 06.07.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 No nie mogę. Żeby nie przeczytać tego, co napisali kilka postów wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 06.07.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 No nie mogę. Żeby nie przeczytać tego, co napisali kilka postów wcześniej... Trzeba było zajrzeć w linka a potem pisać. Ta listwa ma kształt który nie bardzo się nadaje do kończenia foli obciętej nie na poziomie końca styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 06.08.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 moj kierownik budowy tez kazała obciąc na równo z ziemią wiadomo że na to przyjdzie opaska np u nas z żwirku albo kostki brukowej wiec przykryją zakońzenie tak bardzo woda się tam nie bedzie lała bo opaska przeważnie jest pod lekkim zadaszeniem [rzy samej ścianie robisz lekki spadek i ju z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zOOr 06.08.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 moj kierownik budowy tez kazała obciąc na równo z ziemią wiadomo że na to przyjdzie opaska np u nas z żwirku albo kostki brukowej wiec przykryją zakońzenie tak bardzo woda się tam nie bedzie lała bo opaska przeważnie jest pod lekkim zadaszeniem [rzy samej ścianie robisz lekki spadek i ju z No tak. Chyba z myśleniem u mnie coraz gorzej Zdaje się, że zaczynam za bardzo kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 06.08.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 A myślisz że od dołu to woda nie podejdzie między styro a folię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 06.08.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 moj kierownik budowy tez kazała obciąc na równo z ziemią wiadomo że na to przyjdzie opaska np u nas z żwirku albo kostki brukowej wiec przykryją zakońzenie tak bardzo woda się tam nie bedzie lała bo opaska przeważnie jest pod lekkim zadaszeniem [rzy samej ścianie robisz lekki spadek i ju z no i słusznie bo ta folia to nie izolacja przeciwwilgociowa tylko ochrona dla izolacji która powinna być pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 06.08.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts