Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilne!! Na jakiej wysokości wisi u was tv na ścianie?

olutka75

Recommended Posts

Proszę, podpowiedzcie! to pilne, bo jutro montujemy wieszak i cały czas się wahamy. Wiem, ze najlepiej srodek na wysokości oczu, ale nie da się tego tak dokladnie zmierzyć. Jak wy macie i czy wygodnie sie ogląda? U nas kanapy raczej niskie, ztych nowoczesnych, więc myslelismy o 70 cm- dolna krawędź telewizora? jak wy macie? Z góry bardzo dziekuję za pomoc..

Proszę, podpowiedzcie! to pilne, bo jutro montujemy wieszak i cały czas się wahamy. Wiem, ze najlepiej srodek na wysokości oczu, ale nie da się tego tak dokladnie zmierzyć. Jak wy macie i czy wygodnie sie ogląda? U nas kanapy raczej niskie, ztych nowoczesnych, więc myslelismy o 70 cm- dolna krawędź telewizora? jak wy macie? Z góry bardzo dziekuję za pomoc..

Faktycznie, problem jest poważny i złozony.

Należałoby rozpatrzyć leżenie na kanapie i chwilowe oglądanie na stojąco np. przed strzeleniem gola.Uważam, że nie należy sie kierować położeniem- wysokością dolnej krawędzi telewizora.

Optymalnym rozwiązaniem byłoby zakupienie wieszaka z możliwością regulacji wysokości , jaki zmianą kąta nachylenia wzgledem ściany :wink: :D

Pozdrawiam.

wyciągam..może ktos powie, jak ma u siebie i czy się wygodnie ogląda

Ponieważ mam wieloletnie doświadczenie w oglądaniu tv :wink:

przedstawie jak to wykląda u mnie:

-w kuchni oglądam na stojąco

-w pokoju syna na leżąco

-w salonie na siedząco.

Po przeanalizowaniu ofert wieszaków do telewizorów

http://www.medialider.pl/uchwyty-lcd.html

stwierdzam, że nie ma optymalnej konstrukcji pozwalającej na swobodną regulacje wysokości położenia telewizora.

Jedynym rozwiązaniem pozostaje więc zakup bardziej nowoczesnej kanapy z regulowaną wysokością. :wink: :D

Pozdrawiam.

Witaj,

u nas jedyny TV znajduje się w 'jadalni' i jest umieszczony prawie pod sufitem - półka z lekkim nachyleniem, robiona własnoręcznie przez męża, podczepiona do sufitu

dzięki temu mogę względnie wygodnie oglądać w czasie pracy w kuchni

wygodnie ogląda się też siedząc na stołku, a warunki 'kinowe' można osiagnąć przynosząc fotel - patrzy się do góry, bo telewizor nie jest monstrualnych rozmiarów, zwykłe 21'

do patrzenia w górę, jak i do siedzenia na stołku w trakcie oglądania, trzeba sie przyzwyczaić, ale też nie ma pokusy przesiadywania przed TV całymi godzinami

jak widzisz raczej nie popełnisz jakiegoś strasznego błędu, jest zawsze jakiś margines tolerancji - powodzenia

pozdrawiam,

Baśka

Powinno być na wysokości linii wzroku lekko w dół. Zadzieranie głowy jest niewygodne i niekorzystne dla kręgosłupa. Za nisko zmusza do grabienia się i wyciągania szyi. Jeśli nie oglądamy długo to faktycznie wszystko jedno, jeśli jesteście fanami tv, to lepiej przetestować ustawiając np. jakiś obraz na różnych wysokościach i zajmując pozycję do oglądania.