Bentul 11.02.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witam!Proszę o wpisywanie komentarzy do mojego dziennika w tym miejscu. Czekam na Wasze opinie i ew. pytania dot. mojego D24 (a tak właściwie D24L).Bentul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 11.02.2007 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Pozwolę sobie dokonać pierwszego po właścicielu wpisu w komentarzach. Z uwagą będę śledził postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 11.02.2007 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Życzę wytrwałości w pisaniu no i oczywiście w budowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 12.02.2007 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Życzę wytrwałości w pisaniu no i oczywiście w budowaniu. Dzięki za jedno i drugie... Będę się starał pisać o wszystkim co się dzieje, a rozpoczęcie budowy zbliża się duuużymi krokami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rydzu_74 19.02.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam Ja też przymierzam sie do budwoy D24. W tej chwili mam działkę 40km od Warszawy i jestem na etapie wyboru projektu. Najbardziej skłaniam sie oczywiście ku D24. Z uwagą śledzę dzienniki budowy najpierw Kamila, a teraz Twój. Co prawda dopiero zacząłeś, ale już widać, że dziennik bedzie interesujący i szczegółowy... tak trzymać Podoba mi sie rozwiazanie ułożenia kuchni, dzieki któremu pojawia sie całkiem okazaly salon. pozdrawiam i życzę powodzenia, wytrwałości i pogody ducha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 19.02.2007 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Dzięki za uznanie! A ponieważ widzę, że to Twój pierwszy post na forum, to zachęcam do aktywnego udziału w wymianie poglądów! Powiem szczerze z mojego doświadczenia - aktywny udział w dyskusjach na forum dały mi bardzo, bardzo dużo korzyści . I tych wymiernych i tych niewymiernych (edukacyjnych). Do kupna działki byłem po prostu laikiem w kwestiach budowlanych, teraz myślę, że mogę podejmować się wielu merytorycznych dyskusji i to w dużej mierze dzięki wymianie doświadczeń na forum. Pozdrawiam i zachęcam do pisania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rydzu_74 20.02.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Zatem, mam pierwsze pytanie Czy szacowałeś już ile wyniesie Cie cała budowa? Obserwując budowe Kamila widzę, że wychodzi troche mniej niż to co podane jest na stronie Muratora. Zastanawiam sie jakiej wielkości kredyt będzie mi potrzebny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 20.02.2007 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Zatem, mam pierwsze pytanie Czy szacowałeś już ile wyniesie Cie cała budowa? Obserwując budowe Kamila widzę, że wychodzi troche mniej niż to co podane jest na stronie Muratora. Zastanawiam sie jakiej wielkości kredyt będzie mi potrzebny... Odpowiedź na to pytanie jest niestety niezwykle trudna... O cenie końcowej w największym stopniu decyduje oczywiście tzw. "wykończeniówka"... Można zrobić pałac za duże pieniądze, można też wykończyć w podstawowym zakresie. Powiem w ten sposób: chciałbym zmieścić się w 250 000zł (przynajmniej na pierwszym etapie do zamieszkania). Myślę (i mam nadzieję, że mam rację), że jest to realne. Podejrzewam, że można wprowadzić wiele różnych rozwiązań obniżających cenę końcową. Tzn. myślę, że jak ktoś by się bardzo uparł, to zejdzie z tej ceny jeszcze kilkadziesiąt tysięcy. Oczywiście ruch w górę jest tym bardziej mozliwy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rydzu_74 20.02.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Oczywiście w góre nie ma ograniczeń kwotowych, zależy to tylko od fantazji budującego. Dzieki za odpowiedź, chodzilo mi właśnie o taki średni przewidywany koszt. Ja podobnie jak Ty planuje grubsze ocieplenie domu, rekuperator i rozważam też GWC. Nie zdecydowałem sie jeszcze na rodzaj ogrzewania, sklaniam sie ku ogrzewaniu elektrycznemu podłogowemu gdyż jest on najwygodniejszy tani na etapie inwestycji ale problem jest z pogrzaniem wody bieżącej no i eksploatacja kosztuje. Boję sie obsługi pieców na paliwo stałe, czyszczenia komina i popielnika i składowania materiału, ale może moje obawy są niesłusznie. Co w Twoim przypadku zdecydowało o wyborze rodzaju ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 20.02.2007 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Co do wygody, to masz oczywiście rację. Ogrzewanie elektryczne jest najwygodniejsze (chyba, że nie ma np. przez 2 dni prądu, co się zdarzyło ostatnio w wielu regionach Polski po wichurze). Niestety koszty takiego ogrzewania przyprawiają (przynajmniej mnie) o zawrót głowy... Tak przynajmniej wynika z teorii (nie znam nikogo kto by zastosował taki rodzaj ogrzewania w swoim domu). Tabela (link) przedtawia porównianie kosztów ogrzewania przykładowego domu (choć może to być trochę stronnicze z uwagi na to skąd ten link pochodzi - ale akurat to mi było najłatwiej dołączyć...). Uważam, że pellety to dość wygodne (zasyp co kilka dni, sterowanie nie odbiegające od gazowego - regulator pokojowy, itp.), ekologiczne (choć to pewnie w tym momencie najmniej ważny argument), czyste i na pewno ciągle jeszcze w fazie rozwoju (będzie coraz więcej producentów pelletów) paliwo za przystępną cenę. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to rozwiązanie ma też swoje złe strony... Generalnie zachęcam do poczytania sobie informacji na ten temat właśnie na stronie KOSTRZEWY (aby wyrobić sobie pogląd). Mnie osobiście to przekonuje. A jeśli już skłaniasz się ku energii, czy nie myślałeś o pompie ciepła? Ja rozważałem i nadal jeszcze rozważam to rozwiązanie. Jedynym minusem dla mnie, poza oczywiście dużym nakładem finansowym na początek (wysłałem zapytanie do jednej z firm na wykonanie kotłowni w oparciu o pompę ciepła do planowanego domu i podała mi kwotę 39 190zł) jest brak zaufania do ekip oferujących PC. Źle wykonana instalacja i dobór pompy (przewymiarowana lub niedowymiarowana) to duuuże późniejsze kłopoty lub brak oszczędności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 22.02.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Poczytałem sobie Twój dziennik. Faktycznie u was chyba wszystko zawiało bo piszesz i piszesz i piszesz ... Ba nawet poczułem sie przez chwilę mentorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 02.03.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 No popatrz nikt ci się nie wpisał do komentarzy . A czas jest gorący. Pozwolę dołożyć kilka moich skromnych uwag. Mam ofertę na podbitkę (z Odolanowa). Powierzchnia: 70m2, szer. 80 lub 100 mm: - długa 1,9-3,0 m - 1.490zł + VAT - krótka 0,3-1,8 m - 1.370zł + VAT Co myślicie o tej ofercie? Tanio nie jest ale też nie jest to wygórowana propozycja. Zależy od grubości. Poczytałem też pozostałe info o bloczkach, stali, solbecie itd... Zero pomysłów (0) tak już jest Sam kupiłem styropian, jak usłyszałem, że ma podrożeć w tym roku 30% a przecież poprzednio też nie taniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka 02.03.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witaj Bentul Gratuluję otrzymania pozwolenia na budowę Akurat w sam raz,bo wiosenka tuż,tuż Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata Zygmunt 02.03.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Również gratuluję i życzę dużo wytrwałości . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rydzu_74 03.03.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 Gratuluje i życze powodzenia, wytrwałości i pogody ducha. Zazdroszcze Ci.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 09.03.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Obok Cat'a widzę Ave, jeśli Twoja to witam w klubie Toyoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bentul 09.03.2007 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Obok Cat'a widzę Ave, jeśli Twoja to witam w klubie Toyoty Ma już ponad 8 lat ale spisuje się bez zarzutu. Teraz kolejny sprawdzian - budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 09.03.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 Obok Cat'a widzę Ave, jeśli Twoja to witam w klubie Toyoty A ten PAF* to czujny jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaF1719499921 10.03.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 oko sie ma nawet i dwa Ave kombi w poprzednim nadwoziu to jest to, miałem w planach, ale teraz budowa. Podniosło mi się ciśnienie dziś, nie ma co kupić, na ściany, a gazobeton już po 8,5 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil1967 10.03.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2007 Ciekawe ile jest w tym prawdy a ile nakręcania koniunktury Ale dziś oglądałem w TV, że nic nie można kupić i sam na wszelki wypadek kupię 2 palety cementu...póki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts