Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Bentula

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

Bentul - jaką masz dachówkę ? I ile biorą Twoi fachmani za położenie dachówki ?

pozdrawiam, majki

PS. Fajnie masz, już możesz sie pochwalić "prawdziwym" domem ... 8)

Dachówka BRAAS Celtycka brązowa z powłoką Lumino (czyli w ofercie ta najtańsza...).

Ekipa bierze 6500 zł netto za całość (zaczynaliśmy negocjacje od 22zł/m2 a wyszło ok. 21zł/m2). Aczkolwiek poczekajmy do rozliczenia...

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Mam też wycenę na rekuperator (wraz z instalacją) z firmy http://www.rekuperatory.pl. Powiem szczerze... Ceny "troszeczkę" powalają...

1) System ComfoControl - centrala StorkAir 350-G91 BFB - 21.000zł + 7% VAT,

2) System Premium - centrala StorkAir 350-G91 BE - 18.500 + 7% VAT,

3) System Standard - centrala StorkAir 350-G91 B - 18.100 + 7% VAT,

4) System Standard - centrala Mistral 400 - 14.950 + 7% VAT.

Ceny oczywiście uwzględniają montaż. Uważam, że to są ceny dość wysokie... Co o tym myślicie?

Aha! Do tego wszystkiego można jeszcze dodać GWC oparty na systemie AWADUKT THERMO w cenie... prawie 10.000zł (bez prac ziemnych) .

Może warto sprawdzić w Dospel Częstochowa?

Ja tam kupiłem i cena była poniżej 10 tys. :D

Mam też wycenę na rekuperator (wraz z instalacją) z firmy http://www.rekuperatory.pl. Powiem szczerze... Ceny "troszeczkę" powalają...

1) System ComfoControl - centrala StorkAir 350-G91 BFB - 21.000zł + 7% VAT,

2) System Premium - centrala StorkAir 350-G91 BE - 18.500 + 7% VAT,

3) System Standard - centrala StorkAir 350-G91 B - 18.100 + 7% VAT,

4) System Standard - centrala Mistral 400 - 14.950 + 7% VAT.

Ceny oczywiście uwzględniają montaż. Uważam, że to są ceny dość wysokie... Co o tym myślicie?

Aha! Do tego wszystkiego można jeszcze dodać GWC oparty na systemie AWADUKT THERMO w cenie... prawie 10.000zł (bez prac ziemnych) .

Może warto sprawdzić w Dospel Częstochowa?

Ja tam kupiłem i cena była poniżej 10 tys. :D

Już nawiązałem kontakt z Dospelem... Mają teraz promocję. Do końca sierpnia oferują System Wentylacji Comfort max (wraz z GWC glikolowym) w cenie 15.990zł netto. Promocja dotyczy domów jednorodzinnych (bez basenu :wink: ) o powierzchni do 150m2...

To już wygląda lepiej. Nadal jednak najbardziej podoba mi się Storkair... :cry:

A co najlepsze - sprawdziłem ofertę w Holandii i... okazuje się, że tam jest zdecydowanie taniej :evil: . Stork kosztuje tam (w zależności od wersji) od 1000 d0 1300 EUR. To tak jak z samochodami i materiałami budowlanymi - u nas jest drożej jak na zachodzie! Tylko zarobki są "ciut" mniejsze...

• 4 weeks później...

Cześć

Bentul, nie uważasz, że troche za krótki okres między chudziakiem, a oknami ... ?

Wiesz, chudziaka, trzeba pielęgnować, ja przez tydzień lałem wodę wężem, jak wlejesz to do zamkniętej chałupy, to zacznie parować i woda będzie się skraplała na oknach ...

Tak myślę, że na Twoim miejscu zrobiłbym z tydzień odstępu między chudziakiem a wstawianiem okien.

pozdrawiam, majki

Cześć

Bentul, nie uważasz, że troche za krótki okres między chudziakiem, a oknami ... ?

Wiesz, chudziaka, trzeba pielęgnować, ja przez tydzień lałem wodę wężem, jak wlejesz to do zamkniętej chałupy, to zacznie parować i woda będzie się skraplała na oknach ...

Tak myślę, że na Twoim miejscu zrobiłbym z tydzień odstępu między chudziakiem a wstawianiem okien.

pozdrawiam, majki

Ale chodzi tylko o chudziak w garażu. W pozostałej części domu już jest od dłuższego czasu. W garażu nie było ze względu na konieczność poprowadzenia przyłączy - wody, prądu, wyjścia do GWC (czego wcześniej nie było). W samym garażu będzie tylko jedno okno (+lukswer), a poza tym nie ma jeszcze stropu (sufitu), zatem wietrzenie będzie bardzo intensywne...

Myślę więc, że kłopotów nie powinno być.

Pojawił się natomiast problem z ekipą od montażu okien i termin czwartkowy jest zagrożony... :cry:

Staram się robić to zgodnie z projektem, a tam jest 10cm. W stosunku do pierwotnego projektu przed zmianami mam zwiększone warstwy ocieplenia. W domu styro 15cm, w garażu 5 cm. Zamierzam w garażu dać bardzo twarde styropian (EPS 200) lub polistyren ekstrudowany i conajmniej 10cm posadzki wzmocnionej siatką zbrojeniową.

Staram się robić to zgodnie z projektem, a tam jest 10cm. W stosunku do pierwotnego projektu przed zmianami mam zwiększone warstwy ocieplenia. W domu styro 15cm, w garażu 5 cm. Zamierzam w garażu dać bardzo twardy styropian (EPS 200) lub polistyren ekstrudowany i conajmniej 10cm posadzki wzmocnionej siatką zbrojeniową.

• 2 months później...

Bentul, dzięki za zdjęcia :) reszta D24-kowców mocno zapracowana widać... Sama tez postaram się wkleić cosik w głównym wątku, na dziennik niestety brak czasu :(

Miło oglądać dachówkę na właściwym miejscu, u nas wciąż zapakowana przed domkiem stoi...Po długich perturbacjach i ogromnej nerwówce podziękowaliśmy jednemu fachowcowi, jakimś cudem udało się znaleźć innego (i mam nadzieję, że dobrze na tym wyjdziemy - to jeden z najlepszych fachowców w okolicy) i zamiast gotowego dachu we wrześniu będziemy go mieć w listopadzie :)

Widać, że prace u was idą pełną gębą :) super:)

Kiedy planujecie się wprowadzić??

Pozdrawiam Jola

Powiem szczerze, że też cierpię baaaardzo na brak czasu. I to nie tylko ze względu na budowę... :evil:. Szkoda natomiast, że wątek podupada i klubowicze całkowicie stracili zapał do pisania :cry: .

Co do terminu przeprowadzki - :roll: naprawdę ciężko coś przewidzieć... Ja zakładam przełom wiosny i lata (to taki bardzo bezpieczny termin). A jak będzie - zobaczymy. Jesteśmy w tej dobrej sytuacji, że nic nas nie goni. Mieszkanie sprzedamy dopiero po przeprowadzce do nowego domu.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
  • 1 year później...

Hej

Widzę że piece mamy tej samej firmy :wink: Tylko Ty masz Kostrzewę pewno na ekogroszek, ja mam "zwykłą" bez zasobnika ( Warmet Ceramik ).

Faktycznie, trochę się Wam opóźniło ... pisałeś przecież ze 2 lata temu i właściwie już prawie dom był na wykończeniu ... Ale na urzędasów się nic nie poradzi :evil:

Skrobnij coś częściej :wink:

Aha, jaką masz centrale wentylacyjną ?

pozdrawiam, majki

PS. U nas przeprowadzka tez w przyszłym roku ... dłuży sie już ta budowa :-?