Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Bentula

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piwniczka jak najbardziej się przyda, ja też o niej myślę, tylko, że chyba będzie oddzielnie na działce, taka ziemianka tradycyjna z 50-70 cm w ziemi.

Jak tak popatrzeć na D24 i podobne wynalazki :D, to brak takiego prawdziwego pomieszczenia typu spiżarnia (no jest w oryginalnym projekcie, ale to jak dla mnie, to dziwna spiżarnia, która tylko zmniejsza kuchnię).

U mnie w piwnicy non stop jest b. chłodno. Przypuszczam, że jest to efekt braku ocieplenia pod wylewką w piwnicy. Chyba wstawię termometr i rozpocznę monitoring.

:D

To masz idealne miejsce na winko domowej roboty, ja w zeszły sezon rozpocząłem produkcję :D

polecam forum:

http://www.wino.org.pl/forum/index.php

U mnie w piwnicy non stop jest b. chłodno. Przypuszczam, że jest to efekt braku ocieplenia pod wylewką w piwnicy. Chyba wstawię termometr i rozpocznę monitoring.

:D

To masz idealne miejsce na winko domowej roboty, ja w zeszły sezon rozpocząłem produkcję :D

polecam forum:

http://www.wino.org.pl/forum/index.php

Fantastyczne forum. :D

Chyba je polubię. :lol: :lol: :lol:

Cena tych kominów systemowych mnie odstraszyła, wolę tradycyjnie klejone.

Zagadka: czy to nie jakieś zwierze, albo dwa mały o duży? :D ale jakie nie mam pojęcia.

Myślisz, że tradycyjnie klejone wyjdą Cię taniej?

Chyba, że masz dojście do taniej cegły...

A zwierz to niewątpliwie... nawet trzy...

No z kominami istotnie zakupiłem cegłę za "bezcen" po 0,5 - 0,6 zł mam jej 3 tysiące na kominy, ale zużyje pewnie jakieś 2000 szt.+ klinkier 500 szt.x 1,8zł + wkład nierdzewny. Liczę że za 4 tyś będę miał 2 kominy po 4 przeloty każdy.

A te Twoje to 5 tyś za ile przelotów? Pewnie 2 x 2 przeloty, czy więcej?

Dokładnie, tak jak piszesz 2x2 (czyli z jednym kanałem wentylacyjnym). Wystarczy mi jeden kanał, bo będzie u mnie wentylacja nawiewno -wywiewna z rekuperacją (czyli mechaniczna :wink: ). Cena: 5220 zł za oba (dojdzie do tego jeszcze wykończenie tego co nad dachem).

Przy dzisiajszych cenach cegły (normalnych) - kominy tradycyjne byłyby pewnie droższe...