justyna2606 11.02.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 czy ktos buduje moze Freda z Archipelagu lub ma wieksze pojecie niz ja o tym ile wyniesie stan surowy zamkniety tego domu??prosze o pomoc, ewentualnie kontakt lub zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71866-fred-koszty-budowy-podzielcie-sie-wiadomosciami/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magalena 12.02.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witaj - odpowiem tutaj jeśli pozwolisz Hm, nie pisałam o kosztach Freda, tylko, że chciałam go budować... A rezygnacja wynikała z zupełnie innych względów niż finansowe - mamy projekt indywidualny. Plany wnętrz oparte w dużej mierze właśnie na Fredzie ( i jest to jedna z rzeczy, które teraz po wybudowaniu nadal bardzo mi się podobają . Mogę tylko powiedzieć na podstawie doświadczeń w budowaniu INNEGO domu, co myślę o Fredzie. - drogie będą nietypowe okna trójkątne na górze, ewentualnie duże przeszklenie na dole. No i to owalne przy schodach zewn. Owalne wogóle bym "wyprostowała" - nawet usunięcie go nic nie burzy w tej elewacji, więc po co walczyć z jego formą? Masz dwie pary schodów (wewn. i zewn.), ale wylewane betonowe to najtańsza opcja, więc tu bym tragedii nie widziała. Kominek na zewn. ścianie to tylko do celów rozrywkowo-dekoracyjnych, ale jeśli nie marzysz o rozprowadzaniu ciepłego powietrza i grzaniu głównie nim - to da się przeżyć. Szaleństwo tego projektu polega głównie na betonowych elementach (chyba, że czegoś nie wiem ), więc nie powinno być bardzo drogo Główne koszty to wykończeniówka - wiem, i tak nie uwierzysz , nikt nie wierzy, póki sam nie przerobi, mnie też to dotyczyło Na stronce z projektem masz wyliczenia przybliżonego kosztorysu stanu surowego. Co charakterystyczne - otwartego - weź więc projekt z internetu, oblicz przybliżone wymiary okien i wyślij do wyceny do 3, 4 firm w twojej okolicy. Dodaj na wykończeniówkę (domek dość mały) 150 tys. i masz naprawdę całkiem realny przeciętny kosztorys. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/71866-fred-koszty-budowy-podzielcie-sie-wiadomosciami/#findComment-1606748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts