Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FISKUS nie oddaje kasy...

Krystian

Recommended Posts

Tak jest, US ma pełne 3 miesiące od złożenia Twojego zeznania na zwrot. Nie denerwuj się, bo jeszcze Cię zawezwą na kontrolę, coś wynajdą i znowu od tego momentu poczekasz kolejne 3 miesiące :wink:)

On 2003-05-29 19:13, pyrka wrote:

Nasz urząd skarbowy rozpatruje takie wnioski negatywnie. OD kilku lat zwrot podatku dostajemy w lipcu lub sierpniu a dokładne kontrole mam co roku, bo cały podatek chcę z powrotem.

Pyrka. Nie za bardzo rozumię Twoja wypowiedź. Dlaczego US odmawia.. Wydanie akurat tej decyzji nie jest sprawą uznaniową. Jeśli spełniasz warunki okreslone w ustawie i udokumentujesz wydatki US nie ma prawa odmówić pozytywnej decyzji .

Ponadto zwrot podatku w sierpniu ... . Jeśli nawet rozliczenie zostało złożone w ostatnim możliwym terminie tj. w dniu 30 kwietnia (w co wątpie bo ci co oczekuja na zwrot rozliczaja się zdecydowanie wcześniej) to ostateczy termin zwrotu upływa 30 lipca.

Możesz rozszerzyć swoja wypowiedź?

Wowka

Dzięki za wypowiedzi!

O terminie trzymiesięcznym wiem doskonale, chciałem natomiast poznać praktykę innych US. Wiem również o możliwości zawieszenia podatku, ale nie zrobiłem tego z premedytacją, gdyż wolę otrzymać zwrot w ,,większym kawałku"...:grin:. Szkoda tylko, że trzeba tak długo czekać...:sad:..., teraz wiem przynajmniej, że nie ja jeden...

Hej! Jeśli macie swoje wszystkie dokumenty ""dochodowe" w ręku wcześniej - to proponuję wysyłać to od razu do US. Ja od trzech lat wysyłałam w przeciągu pierwszego tygodnia lutego - i przez pierwsze 2 lata miałam zwrot w przeciągu miesiąca (US Konin), po przeprowadzce do Poznania - po 6 tygodniach od złożenia.

pozdrawiam i polecam programy do robienia pita na http://www.elfin.pl :wink:

Ustawowy termin to 3 miesiące. Jednak jeśli ktoś jest wzywany do przedłażenia dokumentów okres biegnie od daty wezwania. Tak więc należy uzbroić się niesterty w cierpliwość. Na "FISKUSA" nie ma rady i już. Najważniejsze, że zwracają w gotówce a nie bonach towarawych !

Ja też czekam jak na zbawienie.

Pozdrawiam,

Dziwicie się, że zwraca tak późno? Czy Wy jak macie coś do zapłaty, to lecicie z językiem na wierzchu do banku? Mnie o wiele bardziej wkurza, kiedy muszę udowadniać, że nie jestem słoniem i pokazywać jak należy liczyć zwrot, a tak było już 2-krotnie z KM.

Wowka - kiedyś zwrot nie był obligatoryjny. Może teraz zmieniło się, choć nie sądzę. Z mojej przeszłości: Jak pytałem się we wczesnych jego czasach o zwrot za komputer, to pani powiedziała, że muszę być informatykiem, żeby odliczać. Machnąłem na to ręką, bo stwierdziłem, że nie będę się z babą użerał.