Małgosiaa 11.02.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Jestem na etapie zakupu wełny do docieplena poddasza. Czy opór cieplny R= 5,1 wytarczy? Wełna Isover 15 cm Uni Mata R= 3,85 między krokwie i Uni Mata 5cm R=1,25 między profile. Dach pokryty dachówką ceramiczną. Piec na paliwo stałe. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 11.02.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Faktyczny opór cieplny będzie mniejszy, bo należy jeszcze uwzględnić krokwie. Takie ocieplenie nie jest złe, choć ja sugerował bym jeżeli jest to możliwe dać 15+10 obniżając na wieszakach profile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 11.02.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Akurat jestem w temacie, rozpoznaję temat ocieplenia. Zapoznaj się z poniższym tekstem. Wg mnie minimum to Rd =6. My tak gadu gadu. A ja mam pytanie do budujących. Jakie ocieplenie już zastosowaliście lub planujecie zastosować na poddaszu. Czy macie już ostateczne rozeznanie? Właśnie z tym walczę czyli analizuje co najlepiej zaizoluje. Pierwsze efekty analizy: Plik z analizą Jest to - analiza powiedzmy a'la energetyczny mario: 1) Polega na tym, że wziąłem pod uwagę grubość warstwy w połączeniu z oporem cieplnym jaki stawia. 2) Okazuje się że ... biorąc dwa różne materiały tego samego vendora, o różnych współczynnikach przenikania ciepła - i dopasowując grubość do określonego oporu cieplnego np. Rd= 6 wychodzi że łączny koszt materiału, przy takim samym Rd jest więszy np. ok. 2000. 3) Przykład Lepiej dać np. 15+10 materiału isomata zamiast 15+5 supermata jest ten sam opór cieplny, oczywiście więźba też ma swoje ograniczenia zostaje 2 tysie na datki dla o.r. 4) A tym arkuszem można się pobawić i sprawdzić za jaką kaskę jaki opór ciepny można uzyskać. Powyżej Rd= 6 dom energooszczędny, pow. 7 to już w ogóle bez palenia się obędzie np. isomata 15+10. 5) Jeszcze tylko rockwool, ursa i idziemy z komputerem na zakupy, dowiadujemy się jaki upust, wybieramy pożądaną wartość, przeliczamy na koszt 1 jednostki i bierzemy. Trochę więcej info: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1634901#1634901 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts