Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie poddasza. Czy opór cieplny R= 5,1 wytarczy?

Recommended Posts

Akurat jestem w temacie, rozpoznaję temat ocieplenia. Zapoznaj się z poniższym tekstem. Wg mnie minimum to Rd =6.

My tak gadu gadu.

A ja mam pytanie do budujących. Jakie ocieplenie już zastosowaliście lub planujecie zastosować na poddaszu. Czy macie już ostateczne rozeznanie? Właśnie z tym walczę czyli analizuje co najlepiej zaizoluje.

Pierwsze efekty analizy:

Plik z analizą

Jest to - analiza powiedzmy a'la energetyczny mario:

1) Polega na tym, że wziąłem pod uwagę grubość warstwy w połączeniu z oporem cieplnym jaki stawia.

2) Okazuje się że ... biorąc dwa różne materiały tego samego vendora, o różnych współczynnikach przenikania ciepła - i dopasowując grubość do określonego oporu cieplnego np. Rd= 6 wychodzi że łączny koszt materiału, przy takim samym Rd jest więszy np. ok. 2000.

3) Przykład Lepiej dać np. 15+10 materiału isomata zamiast 15+5 supermata jest ten sam opór cieplny, oczywiście więźba też ma swoje ograniczenia zostaje 2 tysie na datki dla o.r.

4) A tym arkuszem można się pobawić i sprawdzić za jaką kaskę jaki opór ciepny można uzyskać. Powyżej Rd= 6 dom energooszczędny, pow. 7 to już w ogóle bez palenia się obędzie np. isomata 15+10.

5) Jeszcze tylko rockwool, ursa i idziemy z komputerem na zakupy, dowiadujemy się jaki upust, wybieramy pożądaną wartość, przeliczamy na koszt 1 jednostki i bierzemy.

Trochę więcej info: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1634901#1634901