Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Język mediów.

andre59

Recommended Posts

Nie drażni Was czasem język jakim pisane są wiadomości podawane przez radio czy telewizję?

Dzisiaj słyszałem jak to "policja zatrzymała 57-latka podejrzanego o wprowadzenie na rynek nielegalnego paliwa o wartości ok. 5 milionów złotych" :o .

Miałem wrażenie, że piszący tekst tej wiadomości nie odróżnia przedszkolaka od dorosłego mężczyzny.

Są też słynne "coktajle Mołotowa" rzucane przez demonstrantów w stronę policji. Brzmi to trochę śmiesznie w ustach poważnych speakerów, a informacja wcale śmieszna nie jest. Butelek z benzyną już nie ma?

Niestety ponad 60% Polaków nie rozumie treści informacji podawanych w Tv i w radiu- dlatego tv tak obrazowo katuje nas migawkami a w prowadzacy uzywaja tak kosmiczych tekstow :lol: Smutne to, ale prawdziwe niestety. Jesli spoleczenstwo bedzie nadal coraz mniej czytac- bedzie sie to tylko poglebiac. Oprocz raportow policyjnych- inne teksty staraja staraja sie ponoc dotrzec do odbiorcy :wink:

Andre! Wyjąłeś min ten temat z ust :wink:

Szlag ostateczny mnie trafił po wypadku w Halembie, kiedy Zet-ka puszczała pompatyczne reklamy w temacie "zapal świeczke" na modłe komunistycznych apeli porannych. Przerzuciałm się na dwójkę i jedynke - tam tego troche mniej. Na wiadomości radio wyłączam. Tv wyrzuciałam z salonu - nie bawi mnie sport m-żonka w oglądanie kolejnych faktów i teleekspresów. Z wyborczej czytam tylko telewizyjną, z "polityki" artykuły społeczne. Na wakacje i zimowisko całkowicie odcinam się od mediów - włącznie z netem. I normalnieję.

Co tracę? Wygibasy Begerowej? Wypowiedzi Putina? Wrzeszczą o nich tak długo, że po 3 tygodniach nieobecnosci nadal orientujesz się, że ten cyrk działa tak jak działał :cry: Mozna wylogować się na dłużej i wracasz - i nadal nic sie nie zmienia :o

Może ktoś ma na to lepszy sposób? a może nasza młoda demokracja niedługo się zmęczy?

A ja z uporem maniaka będę wracać do krytyki nie samych wyrażeń, ale tonu i całej formy wypowiedzi. Pal sześć mało gramatyczne pojedyncze zlepki. Całość jest podana w formie "Uwaga, wlasnie world trade center się wali!". A tu tylko jakas Anetka nie wie kto jest tatusiem. Dla mnie to jest tragedia :evil:

Z innej trochę beczki ale niewątpliwie o języku mediów.

za Hanną Samson:

"W Portugalii odbędzie się dzisiaj referendum mające zdecydować o utrzymaniu zakazu zabijania dzieci nienarodzonych bądź też zalegalizowania takiego procederu, nazywanego "aborcją" albo przerywaniem ciąży" - doniósł w niedzielę PAP w porannej depeszy, dając tym jasny sygnał, że PAP także został już odzyskany.

Depesza? PAP?

mnie razi wiele np. "dwutysięczny siódmy", zamiast "dwatysiące siódmy", "dwunasty luty" zamiast "dwunastego lutego" i takie tam...

dwa tysiące siódmy, jak najbardziej poprawna forma. Ale :dwunasty luty i dwunastego lutego już fatalnie - powinno być: dziś jest dwunasty (dzień) lutego dwa tysiące siódmego roku :) lub coś się stało dwunastego (dnia) lutego.

Niepoprawne jest również używanie na początku zdania lub wypowiedzi formy: mi się podoba. W języku polskim formą poprawną jest: mnie się podoba

Większość osób mieszka na ulicy np. Reymonta, a nie przy ulicy Reymonta. :( Mało tego sama zaczęłam podawać w urzędach w ten sposób swój adres, bo jak mówię mieszkam przy ulicy... bo pare razy zdarzyło mi się usłyszeć: no dobrze przy.... ale na jakiej?

:o :o :o nie - kurcze jednak urzednik potrafi :lol:

Nie moge... Normalnie sie czepiacie...

Np. nasz nowy minister spraw wewnetrzych ma dosc naturalne (bo chyba wrodzone) problemy z koncowka "ą". Mowi np. "oni robiom", "szkalujom", "protestujom".

A moze to nie problem, tylko niedouczenie? Nie, chyba nie. Skoro jest u wladzy to raczej przywilej...

Polski to bardzo bogaty jezyk. Co wy sobie myslicie???

Moze ministrowie nie ksztaltuja jezyka, ale z "pewnosciom" wiele osob sluchajac ich asymiluje sie z "jakosciom" ich wypowiedzi. Na mnie chyb przechodzi...

Nie czepiajmy sie, co? :D

• 2 weeks później...

kilka dni temu usłyszałam w radiu jak dziennikarka użyła sformułowania :

"...matactw w śledztwie..." spróbujcie to głośno i szybko powiedzieć... :roll: ale nie martwcie się, jej też nie wyszło to idealnie :lol:

Zastanawialiśmy się z mężem dlaczego ułożyła sobie taki tekst, chyba jakaś ambitna ... :wink:

"muzgu

A nie "mózgu"?

Generalnie.

Jesteśmy ludźmi omylnymi i proponuję nie czepiać się każdego słowa i wypowiedzi, a szukać porozumień i kompromisów.

To, że spikerzy i komentatorzy medialni mają taki styl, a nie inny jest wynikiem rozluźnienia obyczajowo-kulturalnego współczesnego świata.

I nikt już nie zmieni tego trendu, choćby mocno się natężał. Rewolucje mają swoje prawa :( , a to jest właśnie rewolucja.

A jeśli chodzi o Publikatory, to odbiór z nich treści nie jest obowiazkowy.