andre59 11.02.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Nie drażni Was czasem język jakim pisane są wiadomości podawane przez radio czy telewizję? Dzisiaj słyszałem jak to "policja zatrzymała 57-latka podejrzanego o wprowadzenie na rynek nielegalnego paliwa o wartości ok. 5 milionów złotych" . Miałem wrażenie, że piszący tekst tej wiadomości nie odróżnia przedszkolaka od dorosłego mężczyzny. Są też słynne "coktajle Mołotowa" rzucane przez demonstrantów w stronę policji. Brzmi to trochę śmiesznie w ustach poważnych speakerów, a informacja wcale śmieszna nie jest. Butelek z benzyną już nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 11.02.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 To ,to jest pikuś.Poczytajcie sobie gazetki typu: Fakt, tam mają sensacje!babcia zjadła wnuka,pies zgwałcił kobiete i tym podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.02.2007 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Nie chodziło mi o treść informacji tylko o język jakim została podana.W publicznym radio powinno się używać bardziej poprawnych i lepiej brzmiących zwrotów.Gazet tego pokroju co "Fakt" na szczęście nie czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 12.02.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Niestety ponad 60% Polaków nie rozumie treści informacji podawanych w Tv i w radiu- dlatego tv tak obrazowo katuje nas migawkami a w prowadzacy uzywaja tak kosmiczych tekstow Smutne to, ale prawdziwe niestety. Jesli spoleczenstwo bedzie nadal coraz mniej czytac- bedzie sie to tylko poglebiac. Oprocz raportow policyjnych- inne teksty staraja staraja sie ponoc dotrzec do odbiorcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 12.02.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 mnie razi wiele np. "dwutysięczny siódmy", zamiast "dwatysiące siódmy", "dwunasty luty" zamiast "dwunastego lutego" i takie tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 12.02.2007 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 .... że o poszłem , przyszłem , wzięłem , weznę nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda72 12.02.2007 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 można by jeszcze dodać wziąść zamiast wziąćale to chyba nie w mediach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 13.02.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Andre! Wyjąłeś min ten temat z ust Szlag ostateczny mnie trafił po wypadku w Halembie, kiedy Zet-ka puszczała pompatyczne reklamy w temacie "zapal świeczke" na modłe komunistycznych apeli porannych. Przerzuciałm się na dwójkę i jedynke - tam tego troche mniej. Na wiadomości radio wyłączam. Tv wyrzuciałam z salonu - nie bawi mnie sport m-żonka w oglądanie kolejnych faktów i teleekspresów. Z wyborczej czytam tylko telewizyjną, z "polityki" artykuły społeczne. Na wakacje i zimowisko całkowicie odcinam się od mediów - włącznie z netem. I normalnieję. Co tracę? Wygibasy Begerowej? Wypowiedzi Putina? Wrzeszczą o nich tak długo, że po 3 tygodniach nieobecnosci nadal orientujesz się, że ten cyrk działa tak jak działał Mozna wylogować się na dłużej i wracasz - i nadal nic sie nie zmienia Może ktoś ma na to lepszy sposób? a może nasza młoda demokracja niedługo się zmęczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 13.02.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 mnie razi wiele np. "dwutysięczny siódmy", zamiast "dwatysiące siódmy", "dwunasty luty" zamiast "dwunastego lutego" i takie tam... mnie bardzo razi - "w miesiacu lutym, w miesiacu marcu" brr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 13.02.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 A ja z uporem maniaka będę wracać do krytyki nie samych wyrażeń, ale tonu i całej formy wypowiedzi. Pal sześć mało gramatyczne pojedyncze zlepki. Całość jest podana w formie "Uwaga, wlasnie world trade center się wali!". A tu tylko jakas Anetka nie wie kto jest tatusiem. Dla mnie to jest tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 13.02.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Z innej trochę beczki ale niewątpliwie o języku mediów. za Hanną Samson:"W Portugalii odbędzie się dzisiaj referendum mające zdecydować o utrzymaniu zakazu zabijania dzieci nienarodzonych bądź też zalegalizowania takiego procederu, nazywanego "aborcją" albo przerywaniem ciąży" - doniósł w niedzielę PAP w porannej depeszy, dając tym jasny sygnał, że PAP także został już odzyskany. Depesza? PAP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpis 13.02.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 mnie razi wiele np. "dwutysięczny siódmy", zamiast "dwatysiące siódmy", "dwunasty luty" zamiast "dwunastego lutego" i takie tam... dwa tysiące siódmy, jak najbardziej poprawna forma. Ale :dwunasty luty i dwunastego lutego już fatalnie - powinno być: dziś jest dwunasty (dzień) lutego dwa tysiące siódmego roku lub coś się stało dwunastego (dnia) lutego. Niepoprawne jest również używanie na początku zdania lub wypowiedzi formy: mi się podoba. W języku polskim formą poprawną jest: mnie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bpis 13.02.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 I jeszcze jedno: jak nasza głowa państwa stwierdziła: dołanczam się do ..., to mi się słabo zrobiło. Ludzie, ratunku, mówmy poprawnie: dołączam, włączam, zakąszam, nasączam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 13.02.2007 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Większość osób mieszka na ulicy np. Reymonta, a nie przy ulicy Reymonta. Mało tego sama zaczęłam podawać w urzędach w ten sposób swój adres, bo jak mówię mieszkam przy ulicy... bo pare razy zdarzyło mi się usłyszeć: no dobrze przy.... ale na jakiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 13.02.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Większość osób mieszka na ulicy np. Reymonta, a nie przy ulicy Reymonta. Mało tego sama zaczęłam podawać w urzędach w ten sposób swój adres, bo jak mówię mieszkam przy ulicy... bo pare razy zdarzyło mi się usłyszeć: no dobrze przy.... ale na jakiej? nie - kurcze jednak urzednik potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 14.02.2007 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Nie moge... Normalnie sie czepiacie... Np. nasz nowy minister spraw wewnetrzych ma dosc naturalne (bo chyba wrodzone) problemy z koncowka "ą". Mowi np. "oni robiom", "szkalujom", "protestujom". A moze to nie problem, tylko niedouczenie? Nie, chyba nie. Skoro jest u wladzy to raczej przywilej... Polski to bardzo bogaty jezyk. Co wy sobie myslicie??? Moze ministrowie nie ksztaltuja jezyka, ale z "pewnosciom" wiele osob sluchajac ich asymiluje sie z "jakosciom" ich wypowiedzi. Na mnie chyb przechodzi... Nie czepiajmy sie, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 14.02.2007 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Wymowa wymową, ale te "coktajle Mołotowa"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda25 22.02.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 kilka dni temu usłyszałam w radiu jak dziennikarka użyła sformułowania : "...matactw w śledztwie..." spróbujcie to głośno i szybko powiedzieć... ale nie martwcie się, jej też nie wyszło to idealnie Zastanawialiśmy się z mężem dlaczego ułożyła sobie taki tekst, chyba jakaś ambitna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 23.02.2007 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 kilka dni temu usłyszałam w radiu ..... A nie "w radio"? A`propos radiA , radzę posłuchać "jedynie słusznej " rozgłośni w jaki sposób komentują fakty.Pranie muzgu to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
37C 23.02.2007 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2007 "muzgu A nie "mózgu"? Generalnie. Jesteśmy ludźmi omylnymi i proponuję nie czepiać się każdego słowa i wypowiedzi, a szukać porozumień i kompromisów. To, że spikerzy i komentatorzy medialni mają taki styl, a nie inny jest wynikiem rozluźnienia obyczajowo-kulturalnego współczesnego świata. I nikt już nie zmieni tego trendu, choćby mocno się natężał. Rewolucje mają swoje prawa , a to jest właśnie rewolucja. A jeśli chodzi o Publikatory, to odbiór z nich treści nie jest obowiazkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts