Bartt 08.07.2003 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 alice - zawsze warto, a w twoim przypadku szczególnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA ZALESIE 08.07.2003 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Stanu prawnego i tego ilu jest bądż było właścicieli nie sprawdzisz bo istnieje ustawa o ochroni8e danych osobowych. jedynie możesz sprawdzić plan zagospodarowania i wszystkie szczegóły z tym związane. Jesli chodzi o pozostałe dokumenty to znajdź sobie dobrego notariusza. Ja ostatnio kupowałam swoją działkę, a następnie sprzedawałam mieszkanie. Miałam doczynienia z dwoma przedstawicielami tego zawodu. Notariusz u którego kupowałam działkę znany jest wśród notariuszy warszawskich jako wredna, dociekliwa larwa. No i bardzo dobrze. Sprawdziła wszystko od podszewki. Kasowała sprzedającego mi działkę jak przedszkolaka. Jak ja sprzedawałam mieszkanie, spotkałam sie z not. strony kupującej. Wzieli go z gazety. Nie chciał ode mnie niczego. Niczego nie sprawdzał. Gdybym była nieuczciwa mogła bym sprzedać nieistniejące mieszkanie. Radzę z całego serca. Wez dobrago notariusza. podpisz u niego umowe wstępną zapisujac paragrafy dotyczące poszczególnych dojk. Na tym nie oszczędzaj powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinp 08.07.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Najważniejsze to wypis z rejestru gruntów i z KW jezeli się to pokrywa to jest sie nad czym zastanawiacMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alice 09.07.2003 03:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Dzięki za odpowiedzi Skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 09.07.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Stanu prawnego i tego ilu jest bądż było właścicieli nie sprawdzisz bo istnieje ustawa o ochroni8e danych osobowych. jedynie możesz sprawdzić plan zagospodarowania i wszystkie szczegóły z tym związane. Nie wprowadzaj ludzi w blad. Stan prawny i to, ilu jest wlascicieli mozna sprawdzic. Idzie sie do wydzialu ksiag wieczystych z numerem ksiegi danej dzialki i dostaje sie ksiege do wgladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 09.07.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 mbz ma absolutną rację. Aga ktoś ci naopowiadał nieprawdy. Księgi wieczyste są dokumentami jawnymi, każdy może do nich zaglądać i robić notatki. To samo dotyczy wypisu z rejestru gruntów w PODGiK. Robią to od ręki i kosztuje grosze za księgi nic nie płacisz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 09.07.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Bądżmy szczerzy często to co jest w KW i rejestrze gruntów nie pokrywa się z rzeczywistością. Bardzo wiele nieruchomości nie ma tych spraw uregulowanych za wzgl. na koszta bądź z innych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 09.07.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Zaba, to decydujmy sie na taka, ktora ma to uregulowane, jesli chcemy byc spokojni.Jest tez ryzyko, zwlaszcza w tych miejscowosciach, gdzie dlugo sie czeka na wpis do ksiegi, ze w momencie, kiedy ogladamy jest pierwszy wlasciciel, a po kilku miesiacach drugi ( bo tyle trwalo wpisanie nowego-drugiego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żaba1719499177 09.07.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Zgadzam się. Dlatego uważam, iż bardzo ważny jest też wybór notariusza, który wszystko sprawdzi i zabezpieczy interesy kupującego.W moim przypadku w dniu podpisania umowy notariusz jeszcze raz sprawdzał stan w KW czy np. nie wpłynął wniosek o jakiś wpis (hipoteka, inny właściciel) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 09.07.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Dobry notariusz powinien zabezpieczyc interesy zarowno kupujacego, jak i sprzedajacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 A propos sprawdzania danych osób posiadających działki w Ewidencji Gruntów mam dobry przykład podejścia niektórych urzędów W poniedziałek 7.07. chciałam sprawdzić właścicieli działek w Legionowie i Jabłonnie. W jednym dostałam informacje, w drugim powiedzieli , że nie mogą podać takich informacji nawet jeśli złożę wniosek!!!Chciałam sprawdzić sąsiadów wokół działki, którą mam zamiar kupić Tak to jest z urzędami. A przy okazji, Jaki jest termin oczekiwania na Warunki zabudowy przestrzennej(max)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts