Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja.

Recommended Posts

Było już ale powiem. Jesli podloga na gruncie to

;-papa termozgrzewalna lub zwykła na lepik na zimno

, folia budowlana do odizolowania styropianu od papy,

styropian- ja daję 13 cm,

folia do odizolowania styropianu od betonu,

jastrych ok 7-9cm z włóknami polipropylenowymi., podloga właściwa- np. płytki.

• 2 months później...

Dwa pytania:

- czy papa zwykła izolacyjna ?

- jak tak, to jak przyklejać lepikiem (tylko na łączeniach i do ścian, czy na całej powierzchni --> ale wtedy zabójczy koszt chyba). Nie można użyć lepiku na gorąco --> chyba jest dużo tańszy.

Dzięki za pomoc, bo mnie to czeka za jakiś miesiąc.

Witam

Poszukaj psoty użytkownika Janzar tam masz wszystko dokladnie.

Ale dla przypomnienia

Daje się pape termozgrzewalna z zakładkami i wywija na ściane przy czym należy ją połączyć z izolacją poziomą (ta papa która wychodzi spod murów).

Na to folia 0,2 lub 0,3 w celu odizolowania od styropianu bo go rozpuszczalniki z papy zjedzą (choć nie które papy tego nie rogbią) także wywija sie na ściany, na to styro min. 2x5 cm na zakladki i znowu folia wywinięta ,potem beton zbrojony siatką, oczywiscie tam gdzie jest podłogówka nie dajemy drugiej warstwy folii.

pozdrawiam

dodi

Tak apropo podłogówki (będę miał ją w wiatrołapie i łazience) wykonawca co zaproponował mi zamiast drogiego styropianu do podłogówki zastosowanie zwykłego stryropianu i na to położenie specjalnej folii ekranującej (właśnie do podłogówek). Czy jest to dobre rozwiązanie (do wylewki trzeba dodać jakiś plastyfikatorów chyba ).

papa izolacyjna "na sucho" plus folia

Czyli wogóle nie kleić papy izolacyjnej lepikiem (nawet na łączeniach)?

Wywijać na wysokość styropianu, czy z zapasem (nie mam możliwości połączenia z izolacją poziomą, bo wystająca jej część została obcięta przy naprawie wylewki na gruncie).

Tak apropo podłogówki (będę miał ją w wiatrołapie i łazience) wykonawca co zaproponował mi zamiast drogiego styropianu do podłogówki zastosowanie zwykłego stryropianu i na to położenie specjalnej folii ekranującej (właśnie do podłogówek). Czy jest to dobre rozwiązanie (do wylewki trzeba dodać jakiś plastyfikatorów chyba ).

Sprawdź ile masz tej podłogówki i porówaj cene 1m2 ja dawałe pod podłogówke 1xstyro 5cm i na to oryginalny styro z folią ROTH 3cm, i wyszlo bajera :)

Wywijać na wysokość styropianu, czy z zapasem (nie mam możliwości połączenia z izolacją poziomą, bo wystająca jej część została obcięta przy naprawie wylewki na gruncie).

Papa termozgrzewalna ,kładzie się ją i speclanym palinikiem opala i wtedy przyklei ci się do betonu (tylko dobrze zamieć), i jak dajesz następną warstwę do się daje zakładką . Ja wywijalem na wysokośc styropianu i do ściany też dogrzana , a to że została obcięta to tak średnio dobrze bo w tym miejscu będzie mostek naprzeście wilgoci. Ja miałem parę takich miejsc to lekko podkułem tynk żeby było widać papepo pustakiem i 2x pomalowałem dysperbitem *w kierunku poziomym i pionowym (jakby przedłużeniem tej nie wystającej izolacji). I ważna rzecz, zazwyczaj w rogach tej papy jest wiecej i styropian tam nie leży najlepiej i trzeba go przyciać żeby później wylewka ci nie pracowała za dużo.

I nie daj się nabrać na sam folię bez papy, bo to nie żądna izolacja.

Widzę, że co osoba to opinia.

Mam budynek dość mocno wyniesiony ponad poziom gruntu, bedę podsypywał teren wokół domu.

Nie chciałbym przedobrzyć, nie chciałbym o czymś zapomnieć (wystarczy, że najadłem się nerwów i "kosztów" przy naprawie wylewki na gruncie). :evil:

pomyliłeś się kolego jak i inni

moja odp dotyczyła li tylko sposobu układania papy na lepiku, nie doradzania co ma być położone

wg mnie nie muszisz kleic ...

gdybyś robił izolacje przeciwwodną albo pod jastrychem stała woda ...

a Ty masz zrobic izolacje przeciwwilgociową tzn przciw kapilarnemu podciaganiu wody

papa klejona czy nie - odetnie kapilarne podciaganie

wg mnie nie muszisz kleic ...

gdybyś robił izolacje przeciwwodną albo pod jastrychem stała woda ...

a Ty masz zrobic izolacje przeciwwilgociową tzn przciw kapilarnemu podciaganiu wody

papa klejona czy nie - odetnie kapilarne podciaganie

nieprawda, wilgoć zawsze dąży do wyrównania się i wejdzie ci przez takie niezgrzane szczeliny. Przykład, zalep sczelnie garczek papa a wez przykryj ja dwoma kawałkami i zobaczymy ci będzie za np.2-3tyg...

dodi

2 warstwy papy skleja sie z soba lepikiem

natomiast pape na sciane fundamentowa kładzie sie "na sucho"

ja polecam folje PVC :) lekka robota ceny rozne :) a trwalosc duzo wieksza o papy kotra poprostu traci swoje wlasnosci po kilku latach. Natomiast folia PVC kazdy chyba wie ze potrzebuje setek lat aby sie rozlozyc !

... wilgoć zawsze dąży do wyrównania się i wejdzie ci przez takie niezgrzane szczeliny...

papa sie "zwulkanizuje" pod wpływem cięzaru i ciepła

... Przykład, zalep sczelnie garczek papa ...

przykład z garczkiem podaj jak bedzie mowa o kulinariach czy gotowaniu

sorry ale do mnie nie trafia zalepianie garnka papą ...

2 warstwy papy skleja sie z soba lepikiem

natomiast pape na sciane fundamentowa kładzie sie "na sucho"

ja polecam folje PVC :) lekka robota ceny rozne :) a trwalosc duzo wieksza o papy kotra poprostu traci swoje wlasnosci po kilku latach. Natomiast folia PVC kazdy chyba wie ze potrzebuje setek lat aby sie rozlozyc !

czyli trzeba dawać tą papę czy nie trzeba?? Ja bym najchętniej dała sama folię dobrej jakości. Czy tak można? Jakiej folii powinnam szukać, żeby była dobra? Folię się jakoś skleja czy wystarczy zrobić zakład?

Czy folię/papę daje się tylko na parterze czy na piętrze również?

No i jeszcze pytanie o folię na styropianie - jeśli będę mieć wszędzie podłogówkę, to daje się folię na styropian czy nie daje się?