krzyszt17 29.05.2003 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Pytanie jak w temacie, ile dni przerwy zrobić by sypać piach i mechanicznie go zagęszczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 03.06.2003 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2003 Też mnie to interesuje. Czyżby nikt nie utwardzał podłoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 04.06.2003 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Olmiś może pytanie zbyt banalne i dlatego nie ma żadnej odpowiedzi. Ja miałem zagęszczać po 2 dniach tak mówił murarz, ale z innych względów zrobiła się przerwa 5-6 dni i sądzę, że to wystarczy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 04.06.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 krzyszt17 A gdzie się tak śpieszysz? Daj tej zaprawie w bloczkach przynajmniej 2-3 tygodnie, żeby "doszła do siebie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 04.06.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 2-3 tygodnie? Sporo. To i murować ścian w tym czasie chyba się nie powinno... A jak potem wsypać 150 m3 piachu? Taczkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 04.06.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Nie rozumiem... A jak chcesz teraz wsypać ten piasek??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 04.06.2003 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Tak sobie myślę, podjeżdża wywrotka do fundamentu i sypie do środka, trochę z jednej strony, trochę z innej..U sąsiad to nawet coś jeździło po fundamencie i roszypywało ( nie wiem co bo nie widziałem, tylko słyszałem ale nie sądzę, żeby to była wywrotka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 04.06.2003 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Tak sobie myślę, żebyś sypał... Niby zaleca się, żeby zaprawa "dobrze" związała, ale sam już nie wiem, czy w tym przypadku ma to aż takie znaczenie (przecież ten sypany piasek/żwirek chyba nie przewróci bloczków...?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 04.06.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2003 Jak wywrotka nie wjedzie w fundament, to piach go nie rozwali...A przecież przed zasypywaniem robi się izolacje i ocieplenie, - ze 2 dni się zejdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 05.06.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Mam ten etap za sobą, ale jeszcze świeżo w pamięci bo w tym roku.Murarze najpiew wymuroali ściany zewnętrzne, potem zajęli się wewnętrznymi. Ściany zwenętrzne były trójwarstwowe bo fundament był ocieplany styropianem. Trójwarstwowo, aby było na czym pobudować osłonową ścianę budynku.W sumie ściany fundamentowe stały nieco ponad dwa tygodnie. Jak były u Ciebie murowane to musiałeś zrobić wykop z nadmiarem, aby mógł pracować murarz no i aby można było zaizolować pionowe ściany fundamentowe. Zatem najpierw trzeba zasypać fundament od zewnątrz, aby samochód z piachem mógł podjechać bliżej i żeby tego piach nie sypał poza fundament. Zasypane ściany nie będą miały tendencji do rozsuwania się przy zagęszczaniu. Wewnętrzne jak będą zasypywane równomiernie ze wszystkich stron (wszystkie pmieszczenia) również nie powinno być problemu. Ogólnie mogę stwierdzić że zagęszczanie rozpoczęło się po mnie więcej trzech tygodniach od wymurowania ścian. Pamiętam, że była jeszcze robiona rapówka przed zamalowaniem zewnętrznej ściany fundamentowej i cokół z klinkieru do wysokości poziomej izolacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 05.06.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Wsypać piach można po kilku dniach 5-6 dni wystarczy. Pomysł z podjazdem wywrotki chyba nie jest najszczęśliwszy. U mnie piach był wsypany ładowarką w fundamenty. Tak jest pewniej i bezpieczniej. Chdzi o uszkodzenie ścian fundamentowych. Zsypanie piachu z wywrotki do środka fundamentu może spowodować wypchnięcie ściany fundamentowej przez zsyspywany piach. Tak przynajmiej twierdził kierowca który woził do mnie piach. Poszło sześć "kamazów" i było to wsypane w ciągu 2 godzin cena ładowarki 15zł/godzina. Proponuję dobrze przemyśleć sprawę, aby następnie nie mieć kłopotów.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 05.06.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 A czy aby to dobrze ubić zagęszczarką nie powinno się wsypywać poooowoli i zagęszczać co kilkanaście centymetrów. Wrzucenie kilku wywrotek w ciągu 2 godzin niezależnie dla zagrożenia dla fundamentu uniemożliwi porządne zagęszczenie piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 05.06.2003 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Dzięki za odpowiedzi. Myślę, że tydzień przerwy powinien wystarczyć. Ja będę robił tak: Kamaz będzie sypał piach na zewnątrz fundamentów, potem to będzie szuflowane do środka, co 20 cm będzie zagęszczane zagęszczarką i w ubitym piachu będą układane rury kanalizacyjne.Pozdrawiam Krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts