Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po ilu dniach od wymurowania ścian fundamentowych z bloczków

Recommended Posts

Mam ten etap za sobą, ale jeszcze świeżo w pamięci bo w tym roku.

Murarze najpiew wymuroali ściany zewnętrzne, potem zajęli się wewnętrznymi. Ściany zwenętrzne były trójwarstwowe bo fundament był ocieplany styropianem. Trójwarstwowo, aby było na czym pobudować osłonową ścianę budynku.

W sumie ściany fundamentowe stały nieco ponad dwa tygodnie. Jak były u Ciebie murowane to musiałeś zrobić wykop z nadmiarem, aby mógł pracować murarz no i aby można było zaizolować pionowe ściany fundamentowe. Zatem najpierw trzeba zasypać fundament od zewnątrz, aby samochód z piachem mógł podjechać bliżej i żeby tego piach nie sypał poza fundament. Zasypane ściany nie będą miały tendencji do rozsuwania się przy zagęszczaniu. Wewnętrzne jak będą zasypywane równomiernie ze wszystkich stron (wszystkie pmieszczenia) również nie powinno być problemu. Ogólnie mogę stwierdzić że zagęszczanie rozpoczęło się po mnie więcej trzech tygodniach od wymurowania ścian. Pamiętam, że była jeszcze robiona rapówka przed zamalowaniem zewnętrznej ściany fundamentowej i cokół z klinkieru do wysokości poziomej izolacji.

Pozdrawiam

Wsypać piach można po kilku dniach 5-6 dni wystarczy. Pomysł z podjazdem wywrotki chyba nie jest najszczęśliwszy. U mnie piach był wsypany ładowarką w fundamenty. Tak jest pewniej i bezpieczniej. Chdzi o uszkodzenie ścian fundamentowych. Zsypanie piachu z wywrotki do środka fundamentu może spowodować wypchnięcie ściany fundamentowej przez zsyspywany piach. Tak przynajmiej twierdził kierowca który woził do mnie piach. Poszło sześć "kamazów" i było to wsypane w ciągu 2 godzin cena ładowarki 15zł/godzina.

Proponuję dobrze przemyśleć sprawę, aby następnie nie mieć kłopotów.

Pozdr

Dzięki za odpowiedzi. Myślę, że tydzień przerwy powinien wystarczyć.

Ja będę robił tak: Kamaz będzie sypał piach na zewnątrz fundamentów, potem to będzie szuflowane do środka, co 20 cm będzie zagęszczane zagęszczarką i w ubitym piachu będą układane rury kanalizacyjne.

Pozdrawiam Krzysztof.