Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wasze biblioteki, biblioteczki

mojave

Recommended Posts

jestem wlasnie na etapie urzadzania pokoju z bibloteczka i szukam jakichs inspiracji, przejrzalam troche zdjęc w galerii ale z tego co widze to raczej nikt nic takiego nie pokazuje. Ja wiem, że czytanie nie jest teraz modne :cry: ale bez przesady, chyba nie wszędzie. Czy mozecie mi pokazać jak wy rowiązaliście kwestie umieszczenia książek w waszych domach? Bede wdzieczna :D

Ja mam robione na zamówienie półki, coś na kształt regału na książki. Z drewna sosnowego, klejonego. Nic sie nie wygina i nie paczy, a stoją albumy, encyklopedie... Jestem bardzo zadowolona. Mamy te półki juz 6 lat. W tej chwili stoi w przedpokoju, dlatego zdjęcie w takim ujęciu jakie było mozliwe do wykonania, ale coś tam widać. Wysokie na 2,50 m szerokie na 3 m.

http://images20.fotosik.pl/31/f472c3c8f518706am.jpg

A może ktoś mi podpowie, jaką maksymalną rozpiętość może mieć półka obciążona książkami i mocowana tylko po bokach? Rozumiem, że zależy to od materiału i grubości półki - podajcie jak jest u Was...

A może jakiś pomysł jak mocować półkę dochodzącą do skosu z płyt g-k? Tak, żeby jak najmniej było widać elementy mocujące. Aha - na "plecach" jest Porotherm.

Witam

My mamy regały z ikei właśnie billy, w okleinie ciemno, ciemno brązowej :), wyglądaja bardzo fajnie, są pakowne, i bardzo łatwo się składają, zresztą jak wszystko z ikei. To im trzeba przyznać na plus, że ze składaniem mebli nie ma żadnych problemów.

My sobie chwalimy, mamy trzy regały na ścianie, bez nadstawek, bo nadstawki trochę drogo wychodzą, a to jest żadna dodatkowa półka, i tak coś na górze stoi. U nas są postawione dwa razem przerwa na pianino i potem jeszcze jeden i ściana bardzo fajnie wygląda :)

pozdrawiam

A może ktoś mi podpowie, jaką maksymalną rozpiętość może mieć półka obciążona książkami i mocowana tylko po bokach?

nie wiem jaka może być maksymalna długość półki - u mnie jest tylko (aż) :D 120 cm długości i trzyma się tylko na dwóch mocowaniach po bokach (czyli na ściankach ktg). tył pólki przylegający do ściany nie jest zamocowany choć mocowania są zainstalowane ale stolarzowi nie chciało się robić bo twierdził, że po bokach wystarczą :lol: dotąd żadna z półek nie spadła anie się nie ugięła nawet jak postawiśmy na niej (wzdłuż całej długości) pełne segregatory.

Biblioteczka dobrze wygląda ze szklanymi drzwiami i co ważne książki się mniej wtedy kurzą. Regał Billy z IKEA też ma taką opcję . U siebie mam, a własciwie u syna w pkoju szafkę wys. 2 m. z drzwiami z mlecznego szkła. Nawet lepiej, że z mlecznego, bo nie widać bałaganu - fajnie się książeczki wyciąga, ale porządnie odłozyć na miejsce...

• 7 months później...