Gość 12.02.2007 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Przeprosiny przyjęte - do Luca - ochrzan usnięty Widzę, że natrafiłam na czuły punkt, zupełnie niechcący - mi osobiście wszelkiego typu "generalizowanie narodowościowe" jest na tyle obce, że zupełnie na luzie się z tego smieję. Nawet jak debilem w dowcipie jest Polak, ale dowcip śmieszny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 12.02.2007 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Ale za to pewnie wiedzą (ci amerykanie) gdzie leży Myanmar, Bhutan, Erytrea, Burkina Faso... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 12.02.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Reasumując - piszę o HOLANDII i nie mijam się z prawdą. Za to ty widzę jesteś wyjątkowo drażliwy na punkcie obrazu medialnego Amerykanów i masz kłopoty z wyluzowaniem. Aha - dodam, że nie mówił tego Amerykanin, tylko imigrantka w drugim pokoleniu pochodzenia bodajże pakistańskiego pełniąca funkcję sekretarki-asystentki . To żebyś mógł spać spokojnie, a mnie publicznie o łgarstwo nie podejrzewał Swoja pomylke odkrylem i post wykasowalem . Jezeli poczulas sie urazona , to przepraszam . Amerykanie maja wiele wad . Jest rozrabiajacy prezydent , jest sklonnosc do narzucania innym swojej woli . Mozna tam znienawidzic ludzi z calego swiata , albo ich polubic . Mozna zostac rasista , jak trzeci raz w ciagu jednego dnia jakas czarna baba wlecze sie lewym pasem 50/h . Mozna dostac drgawek na widok Chinczyka , jak kolejny raz na koniec roboty , zamiast zaplacic jak cywilizowany czlowiek ustalona kwote, on z usmiechem pyta : czy moglbym obnizyc cene za wykonana usluge ? Mozna w myslach dac kopa w 4litery pani Rabinowitz , jak ta rozmawia przy tobie ze swoim adwokatem na temat sadzenia lotniska JFK o wysokie odszkodowanie , bo jej corka wysiadajac z samolotu , zlapala tam ponoc wszy , a ty tracisz czas wysluchujac tego . Mozna chciec zamordowac policjanta , ktory za przekroczenie o kilka mil ograniczenia predkosci , chce dowalic ci tyle punktow karnych , ze twoja ubezpieczalnia podniesie skladke za wszystkie twoje samochody o kilkanascie procent . Mozna tam jednak spokojnie mieszkac . Cieszyc sie zyciem ... I dlatego jak widze durnoty wypisywane na temat Amerykanow , to czuje sie zobowiazany do sprostowan . W US mieszkaja i idioci i myslacy . Lenie i pracusie . Nie mozna wiec z czystym sumieniem napisac , ze oni to idioci . A w kontekscie : my jestesmy od nich lepsi . Reasumujac : jezeli ktos napisze o G.W. Bush'u , ze jest glupi czy madry , to mozna o tym podyskutowac . Uogolnianie zas uwazam za idiotyzm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.02.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Ale za to pewnie wiedzą (ci amerykanie) gdzie leży Myanmar, Bhutan, Erytrea, Burkina Faso... W Polsce za to wszyscy to wiemy .Tylko dlaczego wciaz podnosimy swoja wartosc poprzez krytyke amerykanow? Czesto nie znajac ich? Czy to zazdrosc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 12.02.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Trzeba stworzyć wątek- cośmy słyszeli od innych o Polsce Mnie pytano czesto czy Polacy sa naprawde takimi dobrymi katolikami Mowilam prawde Ja dowiedziałam się, że Polkom religia zabrania nogi golić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michall.m 12.02.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 i wąsy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 13.02.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Rrmi. Qurcze. Może za poważnie to traktujesz? Jak dworujemy sobie z naszych własnych moherowych beretów, to nikt nie czuje się zobligowany do wystosowania sprostowań, co do niesprawiedliwych ogólnień, a jak mowa o amerykańskim analfabetyźmie to larum Mam wrażenie, że babie chodziło raczej o lekkie żarty z różnych przywar, tutaj akurat amerykańskich. Może i poprawiamy sobie przez to samopoczucie - czy to źle, jesli nikogo nie oceniamy tylko żartujemy? Z Żydów, Murzynów, blondynek i samych siebie przecież też! Co poniektórzy wykazują się chyba gorliwością neofitów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 13.02.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Rrmi. Qurcze. Może za poważnie to traktujesz? Jak dworujemy sobie z naszych własnych moherowych beretów, to nikt nie czuje się zobligowany do wystosowania sprostowań, co do niesprawiedliwych ogólnień, a jak mowa o amerykańskim analfabetyźmie to larum Mam wrażenie, że babie chodziło raczej o lekkie żarty z różnych przywar, tutaj akurat amerykańskich. Może i poprawiamy sobie przez to samopoczucie - czy to źle, jesli nikogo nie oceniamy tylko żartujemy? Z Żydów, Murzynów, blondynek i samych siebie przecież też! Co poniektórzy wykazują się chyba gorliwością neofitów Nie traktuje powaznie zartow i dowcipow , bo znam sie na zartach. Nie lubie i mam prawo do tego , zeby nie znosic w pokorze kiedy ludzie mowia o amerykanach zle rzeczy a nie byli tam na dluzej i nie widzieli czesto z bliska zywego jankesa. Ot tyle .Chyba , ze robia to dlatego , bo znaja kilka slow po angielsku Sama sie smieje z wielu sytuacji jakie mnie tam spotkaly , podobnie jak raffran , ale to nie jest tak , ze kazdy jest mongolkiem. A gdybym powiedziala , ze kazdy forumowicz Muratora jest glupi? Przeciez nie znam wszystkich.Tylko o to mi chodzi . Choc wlasciwie kazdy ma prawo do wlasnych ocen , nie wiem tylko jak sie pozniej w lustrze obejrzec . Poza tym intencje baby zrozumialam , bo tak sie sklada , ze Ona czesto takie cuda z YT wkleja . Prosze wiec zebys nie zgadywala co i jak powaznie ja traktuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 13.02.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Monika B To tak jak patrzac na medialny sukces pani Anety Krawczyk , mozna stwierdzic : Polki maja trudnosci z ustaleniem nazwiska tatusia ich dzieci . Mozna upierac sie , ze to zart . Dla mnie jest to durnota . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 13.02.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Tylko dlaczego wciaz podnosimy swoja wartosc poprzez krytyke amerykanow? Czesto nie znajac ich? Czy to zazdrosc ? Tymi pytaniami właśnie uogólniasz i oceniasz - moim zdaniem Primo - że tak czesto siejemy się z Amerykanów. Częściej niż z moherów naszych własnych, polityków czy blondynek?Nie sądzę. I dlaczego nie bronisz blondynek? Toż to o wiele silniej zakorzeniony stereotyp, i to często krzywdzący wiele kobiet, bo wypowiadany pogardliwie i z przekonaniem o prawdziwości. Po drugie - sugerujesz innym, że nie wolno im smiać się z rzeczy, których nie znają? Dlaczego? Z nas też się polish jokes zrobiły, choć nie wiedzą gdzie leżymy Śmiejemy się, bo mamy dystans, a nie złe zdanie. Bo serio - to na każdego czlowieka należy spoglądać indywidualnie i z szacunkiem, ale zyczliwe wytykanie wad nikomu krzywdy nie zrobiło, zwłaszcza własnie uogólnione, bo to indywidualne bardziej boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 13.02.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Monika B To tak jak patrzac na medialny sukces pani Anety Krawczyk , mozna stwierdzic : Polki maja trudnosci z ustaleniem nazwiska tatusia ich dzieci . Mozna upierac sie , ze to zart . Dla mnie jest to durnota . Mozna jednak tak nie twierdzić! Można tak ZAżARTOWAć! Jest róznica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 13.02.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Zapytaj przeciętnego Polaka gdzie lezy Surinam? PS znam nawet takich ktorzy nie kojarzą Lichtensteinu - ponoc wyksztalceni i po studiach.Maja to w d... bo jak Amerykanom do szczescia im to także niepotrzebne. no to mnie Wojtku załamałeś... a myślałem że jestem przeciętnym Polakiem... pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 13.02.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 niewiadomo czy smiac sie czy płakac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 13.02.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 dubel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 16.02.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 niewiadomo czy smiac sie czy płakac No to sie pośmiej: http://img166.imageshack.us/img166/479/h306332d0d6dzj4.jpg http://img143.imageshack.us/img143/7128/h324409364d8vo7.jpg Tak przypadkiem wpadło mi w rece. Może wyluzujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 16.02.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Ja się tak zastanawiam, gdyby zrobić podobną sądę u nas na ulicy, tylko pytać o np. Honduras, Gwatemalę, Mauritius, ile osób by się wykazało wiedzą? A wbrew pozorom, jest to zbliżona sytuacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.02.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Ja się tak zastanawiam, gdyby zrobić podobną sądę u nas na ulicy, tylko pytać o np. Honduras, Gwatemalę, Mauritius, ile osób by się wykazało wiedzą? A wbrew pozorom, jest to zbliżona sytuacja. Może i tak, ale kurcze wątpię czy ktoś wskazałby Australię twierdząc, ze to Honduras... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 16.02.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Amerykanie to też naród niesamowicie wyluzowany : http://img126.imageshack.us/img126/70/bushconnecticutwelcomelh0.jpg i wesoły http://www.mfoto.pl/uploads/1163/h_3234_47_112b0.jpg od razu dodam, że odwiedzam USA ostatnio 3-4 razy w ciągu roku i bardzo mi się tam podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 16.02.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 moja kolezanka mieszkajaca w USA po wysłaniu jej tego linka umotywowała to tak: Nie tylko w USA. U mnie w pracy byli Francuzi. W rozmowie z jednym powiedzialam, ze jest Polką, a Francuz nie wiedzial nawet na jakim kontynencie lezy Polska. W USA wiekszosc mieszkancow to analfabeci, gdzyz wiekszosc amerykanow to imigranci z Ameryki poludniowej, Afryki, Europy, Azji. 3/4 z nich nie ma ukonczone zadnej szkoly. Przyjechali tu tylko tyrac. Nie umieja liczyc i nie znaja alfabetu. To skad moga wiedziec jakie jest panstwo na U? I tak dobrze, ze niektorzy staraja sie chociaz poznac jezyk i nawet niezle nim wladaja. Za to jesli chodzi o liczenie.... W sklepie murzynki nie sa w stanie obliczyc 10% z ceny Wyobrazacie to sobie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 16.02.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 moja kolezanka mieszkajaca w USA po wysłaniu jej tego linka umotywowała to tak: Nie tylko w USA. U mnie w pracy byli Francuzi. W rozmowie z jednym powiedzialam, ze jest Polką, a Francuz nie wiedzial nawet na jakim kontynencie lezy Polska. W USA wiekszosc mieszkancow to analfabeci, gdzyz wiekszosc amerykanow to imigranci z Ameryki poludniowej, Afryki, Europy, Azji. 3/4 z nich nie ma ukonczone zadnej szkoly. Przyjechali tu tylko tyrac. Nie umieja liczyc i nie znaja alfabetu. To skad moga wiedziec jakie jest panstwo na U? I tak dobrze, ze niektorzy staraja sie chociaz poznac jezyk i nawet niezle nim wladaja. Za to jesli chodzi o liczenie.... W sklepie murzynki nie sa w stanie obliczyc 10% z ceny Wyobrazacie to sobie? Tak, wyobrazam sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts