Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Ivette

Recommended Posts

jeszcze parenaście miesięcy temu ja również cieszylem się jak glupi jak zostal poczyniony ten pierwszy krok, ściągnięcie humusu. Wiem jakie to uczucie :smile: powodzenia, trzymam kciuki :grin:

Acha jeszcze parę lużnych uwag, piszesz że budujecie się na terenie jakiegoś osiedla, podejrzewam że jeszcze parę budów jest na podobnym co wasza etapie ? Może wypadaloby juz teraz zapoznać sie z przyszlymi sąsiadami ? Taka znajomość na tym etapie może przynieść spoooore oszczędności....

Ja np skrzyknąlem się z dwoma sąsiadami i:

1. trzy budowy robil jeden wykonawca a to oznacza niższa cena robocizny

2. transport materialu - mozna to tak skoordynować, ze zamiast 3 samochodów przjedzie tylko jeden - placicie wówczas za jeden kurs

3. Zakup materialów, jeżeli bedziecie budować z tego samego materialu to można zamówić wówczas "hurtem" na wszystkie budowy, chyba nie musze mówić że ceny na material jadą w dól ?

oczywiście potrzeba trochę czasu i wysilku aby to skoordynować no i trzeba mieć szczęście do sąsiadów, ja mialem :smile:

Gra w każdym razie warta jest świeczki

pozdrawiam

Teska! Dzięki za wsparcie. Mamy znajomych, którym Maras zbudował 2 domy i są zadowoleni. Myślę, że tą cenę można go trochę popilnować. Odważ się wreszcie na swój dziennik, bo Twoje rady są bardzo cenne. Pozdrawiam! Ivette

i geodeta wytyczyl ci również brzegi law ?! :grin: musieliście ją zdrowo nastraszyć :grin:

standardowo wytycza się jedynie osie law fundamentowych, grubość samych law i fundamentów często jest dopiero uzgadniana na budowie z wykonawcą. grubość jest zależna od materialu z jekiego budujesz sciany nośne a to inwestor dość często zmienia.....

Cześć Dobrzykowice! Ale my budujemy z silki 18 i nasz wykonawca już 100 razy namawiał nas na niemiecki Poroton, ale my się nie dajemy. Powiedzieliśmy mu, że silka jest naniesiona w projekcie i nic nas od niej nie odwiedzie! Więc dał nam z tym spokój. Materiał wybieraliśmy chyba ze 3 miesiące i ustaliliśmy, że już go nie zmienimy, żeby nie wiem co. Wnioskuję, że wszystko jest w najlepszym porządku. Zobaczymy dzisiaj, zo powie kierownik budowy. Pozdrowionka! Ivette

• 2 weeks później...

Hej Ivette!

Fajnie, ze tak wam sprawnie roboty ida, oby tak dalej :D

Czy to, co napisalas oznacza, ze twoja Joasia nie chce jezdzic na budowe? A ile ona ma lat? Moze potrzebuje troche wiecej czasu niz mlodsza na to, zeby przyzwyczaic sie do mysli o przeprowadzce, o zmianie szkoly, kolezanek? Mlodsze dzieci zazwyczaj szybciej sie adaptuja do nowych warunkow. Troche cierpliwosci i wyrozumialosci i zobaczysz, jeszcze bedzie chciala jezdzic tam ciagle.

Witam wszystkich! Moja Joasia - czyli starsza córka ma prawie 15 lat a młodsza Julia - 4 latka. Joasia od dzisiaj ma wakacje, więc mamy nadzieję, że wkrótce zaszczyci nasz nowy dom swoją inspekcją. Jest OK, zdaję sobie sprawę, że Joasia jest w bardzo trudnym wieku. Ale muszę się wszystkim pochwalić, że ma średnią 5,23 - drugą wśród czterech klas drugich w jej gimnazjum (Gimnazjum przy XIII Liceum - straszny mają zasuw, czsem mi jej naprawdę szkoda). Jestem z niej bardzo dumna i w ogóle jest fajnie. Pozdrowionka! :p Ivette!

• 2 years później...