emilkaa 12.02.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 W miejscowości, w której chcę kupić działkę budowlaną jest aktualny plan zagospodarowania przestrzennego. Normatyw dla działki budowlanej to min. 1200 m.kw. i taką właśnie chcę kupić. W planie działka leży przy drodze oznaczonej jako ciąg pieszo-jezdny i ma 6 m. szerokości. Czy kupując działkę o minimalnej wielkości dopuszczonej w tym terenie nie ryzykuję tym, że w przypadku poszerzenia drogi kosztem mojej działki stracę możliwość budowania na niej? W jakim przypadku może dojść do poszerzenia drogi przy której leży działka? Problem w tym, że będę się budowała prawdopodobnie za kilka lat, czy w przeciągu tego czasu jest mozliwość zmiany szerokości drogi i zabrania gruntu na nią z mojej działki? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 13.02.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Normatyw normatywem ale wydaje mi się, że 1200 m2 to i tak sporo na dom. Nie jestem jednak ekspertem prawa budowlanego. Wydaje mi się, że warto byłobo zaraz po kupnie działki wystąpić o warunki zabudowy - są ważne dwa lata. W tym czasie decydujesz się na jakiś projekt i przed wygaśnięciem warunków zabudowy starasz się o pozwolenie na budowę. Szukasz kierownika budowy, kładziesz kilka cegieł na działce i zgłaszasz rozpoczęcie budowy. A potem możesz budować nawet 10 lat........ W razie jakichś ruchów z drogą oficjalnie jesteś w trakcie budowy z ważnym pozwoleniem. Nie wiem czy w Twoim przypadku tak można ale wiem, że niektórzy tak robili (robią)............................. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilkaa 14.02.2007 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Bardzo cenna porada, też o tym myślałam, ale muszę obliczyć koszty przyłączy mediów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts