emilkaa 12.02.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 W miejscowości, w której chcę kupić działkę budowlaną jest aktualny plan zagospodarowania przestrzennego. Normatyw dla działki budowlanej to min. 1200 m.kw. i taką właśnie chcę kupić. W planie działka leży przy drodze oznaczonej jako ciąg pieszo-jezdny i ma 6 m. szerokości. Czy kupując działkę o minimalnej wielkości dopuszczonej w tym terenie nie ryzykuję tym, że w przypadku poszerzenia drogi kosztem mojej działki stracę możliwość budowania na niej? W jakim przypadku może dojść do poszerzenia drogi przy której leży działka? Problem w tym, że będę się budowała prawdopodobnie za kilka lat, czy w przeciągu tego czasu jest mozliwość zmiany szerokości drogi i zabrania gruntu na nią z mojej działki? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 12.02.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Teoretycznie tak,ale praktycznie wg opisu droga jest wykonana więc nic nie powinno się zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 12.02.2007 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 W moim mieście też jest ograniczenie 1200 i 1800 m2 w zależności od lokalizacji, ale jest masa działek mniejszych wytyczonych przed wielu laty i można na nich budować, problemem może być pow. zabudowy bo zazwyczaj jest to 15% (u mnie). Jeżeli działka którą chcesz kupić w planie lub w warunkach będzie określona jako budowlana to taką pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilkaa 12.02.2007 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Serdecznie dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 12.02.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Ja jeszcze dodam, że czasami różne czynniki uniemożliwiają taki podział działki, żeby spełniony został warunek o minimalnej powierzchni. U nas tak było - z jednej strony rów melioracyjny, z drugiej planowana droga. Mimo to został zatwierdzony podział działek według nowego planu. Przed kupnem działki sprawdzałam, czy pozwolą mi się budować i powiedzieli że nie ma problemu. I nie było (działka 1084 m2, powinno być min. 1200). Oczywiście musieliśmy zmieścić się w dopuszczonej powierzchni zabudowy czyli 20% działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awodni 12.02.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 a jak u Was podchodzili do budowy na takiej dzialce z normatywmem 15% blizniaka? u mnie normatyw to 2000 m dzialka i 20% zabudowy, dlatego tez chcemy z kumplem kupuc dzialke i postawic blizniaka po 200 m?przejdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts