Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy stracę możliwość budowy domu na działce?

Recommended Posts

W miejscowości, w której chcę kupić działkę budowlaną jest aktualny plan zagospodarowania przestrzennego. Normatyw dla działki budowlanej to min. 1200 m.kw. i taką właśnie chcę kupić. W planie działka leży przy drodze oznaczonej jako ciąg pieszo-jezdny i ma 6 m. szerokości.

Czy kupując działkę o minimalnej wielkości dopuszczonej w tym terenie nie ryzykuję tym, że w przypadku poszerzenia drogi kosztem mojej działki stracę możliwość budowania na niej? W jakim przypadku może dojść do poszerzenia drogi przy której leży działka?

Problem w tym, że będę się budowała prawdopodobnie za kilka lat, czy w przeciągu tego czasu jest mozliwość zmiany szerokości drogi i zabrania gruntu na nią z mojej działki?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

W moim mieście też jest ograniczenie 1200 i 1800 m2 w zależności od lokalizacji, ale jest masa działek mniejszych wytyczonych przed wielu laty i można na nich budować, problemem może być pow. zabudowy bo zazwyczaj jest to 15% (u mnie). Jeżeli działka którą chcesz kupić w planie lub w warunkach będzie określona jako budowlana to taką pozostanie.

Ja jeszcze dodam, że czasami różne czynniki uniemożliwiają taki podział działki, żeby spełniony został warunek o minimalnej powierzchni. U nas tak było - z jednej strony rów melioracyjny, z drugiej planowana droga. Mimo to został zatwierdzony podział działek według nowego planu. Przed kupnem działki sprawdzałam, czy pozwolą mi się budować i powiedzieli że nie ma problemu. I nie było :D (działka 1084 m2, powinno być min. 1200). Oczywiście musieliśmy zmieścić się w dopuszczonej powierzchni zabudowy czyli 20% działki.