emilkaa 12.02.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 W miejscowości, w której chcę kupić działkę budowlaną jest aktualny plan zagospodarowania przestrzennego. Normatyw dla działki budowlanej to min. 1200 m.kw. i taką właśnie chcę kupić. W planie działka leży przy drodze oznaczonej jako ciąg pieszo-jezdny i ma 6 m. szerokości. Czy kupując działkę o minimalnej wielkości dopuszczonej w tym terenie nie ryzykuję tym, że w przypadku poszerzenia drogi kosztem mojej działki stracę możliwość budowania na niej? W jakim przypadku może dojść do poszerzenia drogi przy której leży działka? Problem w tym, że będę się budowała prawdopodobnie za kilka lat, czy w przeciągu tego czasu jest mozliwość zmiany szerokości drogi i zabrania gruntu na nią z mojej działki? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arfiS 12.02.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Hej emilkaa, postaraj się uzyskać decyzję o warunkach zabudowy dla tej działki (jeżeli taka decyzja nie została jeszcze wydana), najlepiej bezterminową (o ile są jeszcze inne).Wtedy nie powinno Cię "ruszać" czy tą drogę poszerzą czy nie.Tak bym sam zrobił, ale oczywiście ekspertem nie jestem. arfiS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamak 13.02.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Jeśli jest obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego nie można uzyskać warunków zabudowy, to po pierwsze. Po drugie, normatyw działek dotyczy tylko działek nowo wydzielanych a nie już istniejących. Kążdy nowy plan jeśli będzie wprowadzany, jeśli obecny straci ważność będzie respektował stan zastany a więc działka jeśli chodzi o powierzchnię będzie budowlana, nawet jeśli trzeba będzie wydzielić z niej drogę. PozdrawiamKamak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts