Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

najpierw dokładnie się zorientuj jakie masz szanse na kanalizację, ja mam działkę bez kanalizacji, w planie zagospodarowania nie jest przewidziana oczyszczalnia tylko szambo, choć działka duża, ale będę walczył o kanalizację, jeśli gmina mi jej nie zapewni to za jej zgodą będę chciał sam zrobić plany i na własną rękę doprowadzić rurę do najbliższej studzienki, szambo na działce nic przyjemnego nie mówiąc o kosztach wywozu nieczystości, na temat oczyszczalni różne są opinie, więc kanalizacja jest najlepszym rozwiązaniem, nawet jeżeli będzie to kosztowało na początku dosyć dużo, to w jakimś tam czasie jest to najbardziej opłacalna inwestycja,

Cytat
jeśli gmina mi jej nie zapewni to za jej zgodą będę chciał sam zrobić plany i na własną rękę doprowadzić rurę do najbliższej studzienki

Kanalizacja jest dobrym rozwiązaniem jak jest. Jak jej nie ma to trzeba zrobić szambo albo oczyszczalnię. Jak sobie wyobrazasz ciągnięcie prywatynej rury kanalizacyjnej przez np. 5 km pod ziemią ? Trzeba czekać aż gmina się weźmie do dzieła.

Witam

Ja również musziałem kupić działkę bez kanalizacji i po rozmowach z Wod-kanem otrzymałem informacje,że na mojej ulicy nie przewiduja takiej inwestycji, ale jak chce to moge na własny koszt podłączyć się do rury, która jest w głównej drodze.Koszt takiej inwestycji to około 50 tyś z czego Wod-kan wykupuje ten odcinek za 20 tyś.( PARODJA )

:o Po rozmowach z znajomym dał mi namiar na firmę z Grodziska Mazowieckiego, która produkuje zbiorniki .Koszt takiego zbiornieka około 10m3 z transportem to 5 tyś, a koszt miesięczny wywozu to około 160 zł.

Obecnie zrobie szambo i poczekam na Wod-kan

Pozdrawiam

Sebi

A jakie polecalibyście rozwiązanie na taką sytuację: budynek będzie oddany do użytku za powiedzmy rok, a pod kanalizację będzie mozna się podłączyć za 2-3 lata. Szambo??? Ale jakie? Z kregów betonowych? Gotowe betonowe? - które tańsze? Zgodniejsze z prawem? Moze jakieś namiary w okolicy Bielska-Białej?