sylwia13 12.02.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam, muszę się zdecydować nad filarem czy okrągły czy kwadratowy, a oto zdjęcie. Nie mamy tych przypór przy narożnikach, kominka zew. też nie mam, a komin będzie prosty. http://foto3.m.onet.pl/_m/75d211eb38e0be9a36ea9c60d64f5ecb,5,19,0.jpg Jeżeli kwadratowy to bez rozszerzonego dołu-prosy. Znowu za okrągłym przemawia to, że nie ma narożników, które często można uszkodzić , tym bardziej, że bęzie małe dziecko, które napewno nie raz będzie zachaczać rowerkiem itp. Pomóżcie mi, bo ja juz sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 12.02.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Na pierwszy rzut oka - do tego stylu domu bardziej pasuje kwadratowy. Po prostu nie ma tam żadnych motywów okrągłych, do których nawiązać by mógł filarek. Ale - jeśli filarek ma być całkiem prosty, to sądzę, że nie ma to dużego znaczenia, jaki on będzie - z odległości, z której możesz ocenić wygląd całego domu, nie będzie konkretnie widać czy filarek jest okrągły, czy kanciasty. Znowu z bliska każdy będzie pasował, bo nie oceniasz wtedy całości (bo jej nie widzisz).Czyli ze względu na dziecko i rowerek - wygrywa okrągły. To taka moja prywatna opinia - zaznaczam, że nie jestem fachowcem w tych sprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.02.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Tak się składa, że filar w kształcie przypory (trochę przyciężki i lekko przesadzony rozmiarowo) pasuje do pozostałych detali elewacji - przypory w narożnikach domu, obudowa kominka zewnętrznego. I najważniejsze kształt filara koresponduje z kształtem komina. Jeśli zmienisz tylko jeden element, a resztę zostawisz - zepsujesz efekt i konsekwentnie zrealizowany pomysł architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 12.02.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Może popatrz od strony wykonawczej okrągły szalujesz rurą kartonową (przykładowa cena 67 PLN za fi 30 dł 3 m) a kwadratowy deskami lub można wymurować ale pewnie wyjdzie mniej równo. Pytanie co wykonawca zrobi lepiej. Zmianie chyba ulegnie także komin bo podobny do tego filarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 12.02.2007 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Ja przypór nie mam, kominka zewnętrzbego też, komin jest wyprostowany. Zrobiłabym wtedy zaokrąglone schody na taras i chybaby pasowało, proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 12.02.2007 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Ja bym zrobił kwadratowy, gdyż taki zawsze jest łatwiej obudowac płytkami z klinkieru lub też piaskowca, aby pasował do komina. U siebie przy wejściu mam 2 okrągłe słupy i teraz chętnie bym to zmienił, ale już jest za późno.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 12.02.2007 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Ale bezpieczniejszy wydaje mi się okrągły, bo jak widać filar jest na wprost wyjścia na taras i jak ktoś się potknie o próg to o kant może większą krzywdę sobie zrobić. Fak aby nie niszczyły się narożniki to napewno klinkier będzie dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 12.02.2007 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Dalej nie wiem co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 12.02.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 No przecież chyba nie liczysz na to, że ktoś Ci powie: zrób tak czy tak. Sorry, z całym szacunkiem i bez urazy: to Twój dom, a więc decyzja powinna być też Twoja. Ponadto nie prosiłaś w pierwszym poście o to, żeby ktoś podejmował za Ciebie decyzję, tylko o to, żeby Ci poradzono. I wszyscy Ci radzą - a to, że każdy pisze co innego, wynika wprost z jednej rzeczy: nie ma nic bardziej subiektywnego niż poczucie estetyki - to, co dla jednych jest piękne, dla innych może być obrzydliwe, i odwrotnie A więc rady już masz - teraz tylko musisz podjąć decyzję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 12.02.2007 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 12.02.2007 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 No przecież chyba nie liczysz na to, że ktoś Ci powie: zrób tak czy tak. Sorry, z całym szacunkiem i bez urazy: to Twój dom, a więc decyzja powinna być też Twoja. Ponadto nie prosiłaś w pierwszym poście o to, żeby ktoś podejmował za Ciebie decyzję, tylko o to, żeby Ci poradzono. I wszyscy Ci radzą - a to, że każdy pisze co innego, wynika wprost z jednej rzeczy: nie ma nic bardziej subiektywnego niż poczucie estetyki - to, co dla jednych jest piękne, dla innych może być obrzydliwe, i odwrotnie A więc rady już masz - teraz tylko musisz podjąć decyzję... Jasne, że ja muszę podjąć decyzję. Tylko troszkę cięzko mi bo wykonawca zadzwonił godz. temu, że mam mu powiedzieć jeki filar chcę, bo przygotowują się do robienia stropu. I tak z nienacka zaskoczył mnie. W głowie mętlik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 12.02.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Oj, musisz się wprawić w szybkim podejmowaniu DOBRYCH decyzji ;) Na etapie wykończeniówki będziesz musiała takich nagłych decyzji podejmować po kilka dziennie Powodzenia! (Ja mam duże dzieci, a więc zrobiłbym kwadratowy filarek, ale - moim zdaniem - okrągły też będzie OK). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 12.02.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 jak masz dylemat - rzuć monetą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 12.02.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 godzina minęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 12.02.2007 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Zdecyduję się chyba na okrągły(bezpieczniejszy dla dziecka będzie), a w przeszłości chyba nie będzie problemu przerobić go na kwadratowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 12.02.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 czyli ....okrągły bo będzie póżniej kwadratowy. Pies czyli kot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 12.02.2007 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Okrągły, ważne bezpieczeństwo dziecka Ten kwadratowy to tak jakby kiedyś się mi znudził okrągły i dziecko będzie wtedy już duże(o ile będzie można to zrobić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 12.02.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 No to teraz czekamy na pytanie " Czy juz mi sie znudził okrągły" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia13 12.02.2007 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Dziękuję Wam za wypowiedzi, mam nadzieję że słuszną decyzję podjęłam ale to się okaże jak już cały dom będzie zrobiony. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 12.02.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Powodzenia i zadowolenia z podjętych decyzji!!!Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts