Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy ma godz. do podjęcia decyzji

Recommended Posts

Witam, muszę się zdecydować nad filarem czy okrągły czy kwadratowy, a oto zdjęcie. Nie mamy tych przypór przy narożnikach, kominka zew. też nie mam, a komin będzie prosty.

http://foto3.m.onet.pl/_m/75d211eb38e0be9a36ea9c60d64f5ecb,5,19,0.jpg

Jeżeli kwadratowy to bez rozszerzonego dołu-prosy. Znowu za okrągłym przemawia to, że nie ma narożników, które często można uszkodzić , tym bardziej, że bęzie małe dziecko, które napewno nie raz będzie zachaczać rowerkiem itp. Pomóżcie mi, bo ja juz sama nie wiem.

Na pierwszy rzut oka - do tego stylu domu bardziej pasuje kwadratowy. Po prostu nie ma tam żadnych motywów okrągłych, do których nawiązać by mógł filarek.

Ale - jeśli filarek ma być całkiem prosty, to sądzę, że nie ma to dużego znaczenia, jaki on będzie - z odległości, z której możesz ocenić wygląd całego domu, nie będzie konkretnie widać czy filarek jest okrągły, czy kanciasty. Znowu z bliska każdy będzie pasował, bo nie oceniasz wtedy całości (bo jej nie widzisz).

Czyli ze względu na dziecko i rowerek - wygrywa okrągły.

To taka moja prywatna opinia - zaznaczam, że nie jestem fachowcem w tych sprawach.

Tak się składa, że filar w kształcie przypory (trochę przyciężki i lekko przesadzony rozmiarowo) pasuje do pozostałych detali elewacji - przypory w narożnikach domu, obudowa kominka zewnętrznego. I najważniejsze kształt filara koresponduje z kształtem komina.

Jeśli zmienisz tylko jeden element, a resztę zostawisz - zepsujesz efekt i konsekwentnie zrealizowany pomysł architekta.

Może popatrz od strony wykonawczej okrągły szalujesz rurą kartonową (przykładowa cena 67 PLN za fi 30 dł 3 m) a kwadratowy deskami lub można wymurować ale pewnie wyjdzie mniej równo. Pytanie co wykonawca zrobi lepiej. Zmianie chyba ulegnie także komin bo podobny do tego filarka.

No przecież chyba nie liczysz na to, że ktoś Ci powie: zrób tak czy tak.

Sorry, z całym szacunkiem i bez urazy: to Twój dom, a więc decyzja powinna być też Twoja.

Ponadto nie prosiłaś w pierwszym poście o to, żeby ktoś podejmował za Ciebie decyzję, tylko o to, żeby Ci poradzono. I wszyscy Ci radzą - a to, że każdy pisze co innego, wynika wprost z jednej rzeczy: nie ma nic bardziej subiektywnego niż poczucie estetyki - to, co dla jednych jest piękne, dla innych może być obrzydliwe, i odwrotnie ;)

A więc rady już masz - teraz tylko musisz podjąć decyzję...

No przecież chyba nie liczysz na to, że ktoś Ci powie: zrób tak czy tak.

Sorry, z całym szacunkiem i bez urazy: to Twój dom, a więc decyzja powinna być też Twoja.

Ponadto nie prosiłaś w pierwszym poście o to, żeby ktoś podejmował za Ciebie decyzję, tylko o to, żeby Ci poradzono. I wszyscy Ci radzą - a to, że każdy pisze co innego, wynika wprost z jednej rzeczy: nie ma nic bardziej subiektywnego niż poczucie estetyki - to, co dla jednych jest piękne, dla innych może być obrzydliwe, i odwrotnie ;)

A więc rady już masz - teraz tylko musisz podjąć decyzję...

Jasne, że ja muszę podjąć decyzję. Tylko troszkę cięzko mi bo wykonawca zadzwonił godz. temu, że mam mu powiedzieć jeki filar chcę, bo przygotowują się do robienia stropu. I tak z nienacka zaskoczył mnie. W głowie mętlik...