Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zjazd - znowu problem ????????????

Recommended Posts

A miało byc tak pieknie.

Właśnie przyszło pismo z gminy, że muszę uzupełnieć brak:

uzgodnienie z zarządca drogi wjazdu do porjektowanego budynku i projekt bramy wjazdowej.

No żesz fuck !!!!

Droga jest gminna

w WZ napisano:

Burmistrz Dzielnicy Targówek postanowieniem nr...z dnia... znak... l.dz.... zaopiniował pozytywnie inwestycję ...... plaplapla Obsługa nieruchomości pozostaje bez zmian.

Inwestycja na etapie projektu decyzji o wz uzyskała niezbędne uzgodnienia wynikające z przepisów prawa z:

- zarządca drogi : Burmistrz Dzielnicy targówek - postanowienie nr... z dnia... otrzymane ....

I teraz powiedzcie mi Kochani:

Czy muszę iść do Inżyniera Ruchu czy do Zarządu Dróg czy do Burmistrza

Czy mam prosić architekta adaptującego projekt o przygotowanie projektu wjazdu ?

Czy mam już zdecydować jaką bramę będe miała ?

Zaznaczam, że brama już tam jest. Ja ją muszę przesunąć o 5 metrów w ogrodzieniu.

I tu się załamałam..........

my mieliśmy w WZiZT podane jak ma wyglądać nasz zjazd i że musimy uzyskać zgodę od zarządcy drogi - gminnego wydziału zarządzania dróg czy jakoś tak. projekt zrobiliśmy sami - po prostu narysowaliśmy wszystko zgodnie z warunkami zabudowy i dostaliśmy zgodę na budowę zjazdu. nie podawaliśmy jaka to będzie konkretnie brama tylko że będzie dwuskrzydłowa o szer. skrzydła 2 metry.

Projekt zjazdu z drogi powinnas uzgodnić w Zarządzie Dróg właściwym dla drogi z której bedziesz miala zjazd. Jeżeli masz ten projekt juz wykonany idziesz do ZD i tam 2-3 dnie to trwa (przynajmniej w Rzeszowie) wbijaja Ci pieczatke i gotowe.

Jeżeli nie masz projektu to muisz zlecic - drogowcowi.

Jak ma wygladac projekt bramy to chyba muisz dopyac , bo mozliwe ze wystaczy podac np ze sa dwa skrzydła a moze chca zobaczyc widok ogrodzenia.

Dzięki - jak zwykle można na Was liczyć.

Właśnie rozmawiałam z panią z gminy. No szlag mnie trafi.

Moja pani architekt - bardzo wymagająca - nie naniosła domiaru do spocznika schodów. Nie zrobiła projektu wjazdu - który jakby nie patrzeć - będzie 5 metrów dalej ( nowa droga, właśnie zrobiony wjazd - tylko teraz w innym miejscu)

Umówiłam się z panią z gminy na jutro na 8.15 - pogadamy - zobaczymy.

A może jakaś życzliwa dusza podesłałaby mi projekt wjazdu ? Zobaczyłabym jak to ustroństwo wygląda ro może sama sobie z tym g.ównem poradzę please....

[email protected]

a WZiZt nie masz podane jaki ma to być zjazd? u nas np. musieliśmy bramę odsunąć na teren naszej działki i zrobić go (zjazd) promieniem 4 metry lub skosem 4x4 metry.

Ani słowa poza tym powyżej "obsługa nieruchomości pozostaje bez zmian" - ale zmiany są - i to jasno widoczne na planie zagospodarowania :(

witaj Nefer

Wydaje mi się, że Ty masz

1. pierw uzgodnić zjazd z zarządcą drogi

2. oni odpowiedzą co masz zrobić ( u mnie to trwało chyba 3 tygodnie, bo ja nic nie załatwiałam) i dopiero wtedy będziesz wiedziała czy masz robić projekt

W Radomiu w zarządzie dróg uzgodnienie zjazdu wygląda w ten sposób

1.Mapa do celów opiniodawczych( taka jak do WZ) i tam namalowane, zaznaczone kolorowym pisakiem miejsce zjazdu i ładnie opisane

2.jakieś podanko- proszę o uzgodnienie zjazdu....podyktują Ci panie z urzędu i jakiś znaczek za mało pieniędzy może5 zł?

Podobno w rzeczywistości to uzgodnienie zjazdu wygląda w ten sposób , ze panie z urzędu jadą na miejsce i decydują jaką wydac opinię (więc jeśli przed ich przyjazdem , by się okazało że zjazd jest szerszy o te 5 m gdzie zamierzasz przestawić bramę to byś miała uzgodnienie zjazd istniejącym zjazdem.

Ja występowałam o uzgodnienie zjazdu istniejącym zjazdem.

Jeśli wydadzą postanowienie , ze trzeba robić projekt zjazdu to musi robićprojektant z uprawnieniami "drogowymi". I popytaj w urzędzie doradzą Ci kogoś szybkiego i skutecznego.

a WZiZt nie masz podane jaki ma to być zjazd? u nas np. musieliśmy bramę odsunąć na teren naszej działki i zrobić go (zjazd) promieniem 4 metry lub skosem 4x4 metry.

Ani słowa poza tym powyżej "obsługa nieruchomości pozostaje bez zmian" - ale zmiany są - i to jasno widoczne na planie zagospodarowania :(

Może dlatego , że wystąpiłaś tylko o budowę domu, i nie pisałaś ,we wniosku WZ , że chcesz zmieniać miejsce zjazdu?

Dzięki celtorek :)

No to pogadałam z działem infrastruktury w gminie.

Nie ma letko :)

Muszę jechać do Inżyniera Ruchu po opinię ( jakieś 3 tygodnie)

Potem jego opinię przynieść do Wydziału Infrastruktury ( nie ma problemu, bo oni problemów nie robią :evil: )

Ale do Pana Inżyniera MUSZĘ zanieść :

projekt zjazdu

konstrukcję tegoż

WZ

Czyli KUŹWA bez projektu się nie da - a żeby było lepiej to i bez drogowca - bo sama konstrukcji zjazdu nie wymyślę :(:(:( :evil: :evil:

No to teraz poproszą o namiar na drogowca, który jest szybszy od światła ( Warszawa) dziękuję.......... chyba sie popłaczę ....... :o :cry:

Może dlatego , że wystąpiłaś tylko o budowę domu, i nie pisałaś ,we wniosku WZ , że chcesz zmieniać miejsce zjazdu?

ANO na to nie wpadłam................. :( :( :(

Ja byłem w identycznej sprawie w piątek w swoim Zarządzie Dróg (Gdańsk). Poinformowano mnie, że wystarczy SZKIC zjazdu na posesję wykonany przez projektanta zgodnie z ogólnie obowiązującymi przepisami. Oni ten szkic następnie opiniują pozytywnie i to wsio - wystarczy dołączyć do dokumentów dotyczących pozowlenia na budowę.

U mnie było jeszcze prościej, ponieważ zarządcą drogi jestem ja i sąsiedzi vis-a-vis (droga wewnętrzna, współwłasność moja i sąsiadów) musiałam odręcznie na planie zagospodarowania działki narysować plan zjazdu i ...poprosić włascicieli drogi (czyli siebie i sąsiada mojego) o własnoręczne podpisy :roll:

Na nic zdały się próby wytłumaczenia Pani w UM (bo to tam poproszono nas o uzupełnienie braków w dokumentacji do pozwolenia), że droga należy do nas - podpis musiał być i basta.

Jeszcze pomyślałam i

1.Chcesz SZYBKO pozwolenie na budowę, więc zmień w papierach-miejsce zjazdu- pozostaw dotychczasowe-czyli zjazd istniejącym zjazdem

2.zmienisz miejsce zjazdu w późniejszym etapie np gdy zgłosisz do urzędu budowę frontowego ogrodzenia

Oba samce, oba kotne :):)

Do budynku nie da się inaczej wjechać :):) Trzeba ciężkiego idioty, żeby w to uwierzył :):) NO way :)

Jeszcze pomyślałam i

1.Chcesz SZYBKO pozwolenie na budowę, więc zmień w papierach-miejsce zjazdu- pozostaw dotychczasowe-czyli zjazd istniejącym zjazdem

2.zmienisz miejsce zjazdu w późniejszym etapie np gdy zgłosisz do urzędu budowę frontowego ogrodzenia

Oba samce, oba kotne :):)

Do budynku nie da się inaczej wjechać :):) Trzeba ciężkiego idioty, żeby w to uwierzył :):) NO way :)

Z trafieniem na idiotę to akurat najmniejszy problem :D :D.

Złożyłam w Zarz.Dróg i Komunik. mapę do celów opiniodawczych z narysowaną bramą oraz furtką i WZ. Dostałam tę mapę z pieczątką o uzgodnieniu wjazdu, ale droga z której dojeżdzam należy do gminy a nie do miasta. Więc ponownie : WZ + mapa do celów projektowych,oraz ta z pieczątką ze ZDiK i podanie. Złożyłam to w gminie. Otrzymałam tylko pismo zezwalające na wjazd i to podobno wystarczy.