qwert 12.02.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 dostałem taką ofertę, w zasadzie nie ma się co zastanawiać, bo reku normalnie miodzio:)))Rekuperatory Renovent cechują się miedzy innymi:- niespotykaną na rynku polskim sprawnością odzysku 90-95 % dzięki zastosowaniu nowatorskiego wymiennika ciepła - oszczędnymi i cichymi wentylatorami na prąd stały o stałym regulowanym przepływie powietrza . Wentylatory te oszczędzają ok. 40 % energii elektrycznej zużywanej standartowo przez wentylatory stosowane w innych centralkach - w pełni automatycznym bypassem , bez konieczności używania kaset letnich lub zmiany położenia przepustnic regulacyjnych - wentylatorami typu constant flow które utrzymują zadane parametry wentylacji bez względu na opory instalacji - wysoką jakością wykonania i bezawaryjną pracą przez długie lata Korzyści wynikające z użytkowania urządzenia Renovent to nie tylko ekonomia! Dzięki temu urządzeniu możemy zmniejszyć produkcję CO2 o przeszło 675 kg rocznie!Urządzenie z każdego 1kW zużytego prądu odzyskuje 10kW energii cieplnej!(pompy ciepła mają stosunek 1/3kW) to przeszło 12.000kW energii oszczędzonej przez jeden dom w ciągu jednego miesiąca!W przypadku zastosowania Renovent wraz z systemem CO zasilanym gazem – oszczędności w sezonie grzewczym przekraczają 400m3 gazu! Dla porównania system kolektorów słonecznych oszczędza o połowę mniej .Energetyczna sprawność urządzenia przy optymalnych warunkach przekracza 95% a przy skrajnie niesprzyjających nie spada poniżej 88%! Instalacje rozprowadzająca z rur spiro i kanałów Izolacje termiczną instalacji nawiewno-wywiewnej Kratki oraz zawory wentylacyjneCzerpnia i wyrzutnia powietrza Elementy montażowe Montaż oraz uruchomienie całości instalacji RAZEM: 16800 PLN netto (VAT 7%) wchodzić w to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 12.02.2007 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 a można prosić o merytoryczną ocenę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.02.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 dostałem taką ofertę, w zasadzie nie ma się co zastanawiać, bo reku normalnie miodzio:))) Rekuperatory Renovent cechują się miedzy innymi: - niespotykaną na rynku polskim sprawnością odzysku 90-95 % dzięki zastosowaniu nowatorskiego wymiennika ciepła Większość (jeśli nie wszystkie) oferowane centrale "deklarują" taka sprawność wymiennika - oszczędnymi i cichymi wentylatorami na prąd stały o stałym regulowanym przepływie powietrza . Wentylatory te oszczędzają ok. 40 % energii elektrycznej zużywanej standartowo przez wentylatory stosowane w innych centralkach J.w. - w pełni automatycznym bypassem , bez konieczności używania kaset letnich lub zmiany położenia przepustnic regulacyjnych W innych też sa takie opcje! - wentylatorami typu constant flow które utrzymują zadane parametry wentylacji bez względu na opory instalacji Taki trochę na wyrost "gadżecik" - a czy potrzebny? - wysoką jakością wykonania i bezawaryjną pracą przez długie lata Korzyści wynikające z użytkowania urządzenia Renovent to nie tylko ekonomia! Dzięki temu urządzeniu możemy zmniejszyć produkcję CO2 o przeszło 675 kg rocznie! No to zdecydowana nowość - chodzi tu cyba o emisję w "zaoszczędzonym opale - no ale ta wielkość Urządzenie z każdego 1kW zużytego prądu odzyskuje 10kW energii cieplnej!(pompy ciepła mają stosunek 1/3kW) to przeszło 12.000kW energii oszczędzonej przez jeden dom w ciągu jednego miesiąca! W przypadku zastosowania Renovent wraz z systemem CO zasilanym gazem – oszczędności w sezonie grzewczym przekraczają 400m3 gazu! Chyba w przypadku grzania powierzchni 2000m2 Dla porównania system kolektorów słonecznych oszczędza o połowę mniej . Energetyczna sprawność urządzenia przy optymalnych warunkach przekracza 95% a przy skrajnie niesprzyjających nie spada poniżej 88%! Instalacje rozprowadzająca z rur spiro i kanałów Izolacje termiczną instalacji nawiewno-wywiewnej Kratki oraz zawory wentylacyjne Czerpnia i wyrzutnia powietrza Elementy montażowe Montaż oraz uruchomienie całości instalacji RAZEM: 16800 PLN netto (VAT 7%) No przynajmniej cena realna wchodzić w to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 12.02.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam Mi najbardziej podoba się zapis o 12000 KW energii zaoszczędzonej miesięcznie . Perpetum mobile się chowa [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 12.02.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam Mi najbardziej podoba się zapis o 12000 KW energii zaoszczędzonej miesięcznie . Perpetum mobile się chowa [/url] 12 megawatów - przecież to porządna elektrownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 12.02.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 biore w ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.02.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Oj! Czepiacie się Przecież wyraźnie jest napisane, że osiąga sprawność 80% - co daje około 10% oszczędności w ogrzewaniu. Biorąc pod uwagę powierzchnie grzewczą 2000m2 właśnie tyle wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.02.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Jeszcze dla jasności. Moim zdaniem sama centralka jest dość fajna, a co najważniejsze TANIA , bo taka o wydajnośco 300m3/h razem z automatyką i sygnalizacją zabrudzenia filtra kosztuje z VAT 22% około 6.000,- Czyli "fachowcy" chcą za kilka "rur" i robociznę 10.000, Jak znają sie tak na "robocie" jak na tym o czym piszą w ofercie, to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 12.02.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Swiat się trochę zmienia nawet w centralach wentylacyjnych a tu popatrzcie rąbnęli taaaką cenę!pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 18.12.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 No i czy ktoś skusił się na ofertę reku BRINK - Renovent HR? Ja właśnie też dostałem ich ofertę i cenowo jest w czołówce. Ala jakieś doświadczenia innych by się tu przydały... Tak więc - KTO TO MA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 18.12.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Panowie:) cena jest wysoka ale pomiedzy cenami proponowanymi przez firmy ja osobiscie dostalem oferty od 13tys zl do okolo 20tys (oferta na sztywnych rurach) oferta bartosza np wynosila kolo 17tys wiec w sumie nie wiem skad takie zdziwienia? generalnie robocizne firmy wyceniaja na kolo 4tys zl reszta to materialy,projekty,regulacje i oczywiscie pisze o instalacji samej wentylacji z rekuperatorem ..o GWC wogole nie wspominam jezeli macie info gdzie jest taniej to poprosze na pric pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 2mm 18.12.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 W przypadku zastosowania Renovent wraz z systemem CO zasilanym gazem – oszczędności w sezonie grzewczym przekraczają 400m3 gazu! no przy podanej cenie oszczędność 400 m3 gazu rocznie - to po ilu latach ta zabawka się zwróci? po 30? jaki jest sens w ogóle zaracać sobie głowę takim "cudem techniki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CuoreRosso 18.12.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Jeśli ktoś rozważa zakup i montaż rekuperatora pod kątem jakichś niesamowitych oszczędności to... niech sobie jednak te kominy wentylacyjne wybuduje. Instalacja wymuszona z reku to przede wszystkim komfort świeżego powietrza niezależnie od warunków atmosferycznych. I tak to trzeba traktować. A że zostanie trochę szylingów w okresie grzewczym w kieszeni, to tylko przyklasnąć! Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 18.12.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Urządzenie z każdego 1kW zużytego prądu odzyskuje 10kW energii cieplnej! bierz w ciemno - a potem niech Ci tyle odzyskują - po dobroci albo sądownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.12.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Jeśli ktoś rozważa zakup i montaż rekuperatora pod kątem jakichś niesamowitych oszczędności to... niech sobie jednak te kominy wentylacyjne wybuduje. Instalacja wymuszona z reku to przede wszystkim komfort świeżego powietrza niezależnie od warunków atmosferycznych. I tak to trzeba traktować. A że zostanie trochę szylingów w okresie grzewczym w kieszeni, to tylko przyklasnąć! Tyle. W tym wątku pozwoliłem sobie na wykonanie drobnej analizy : http://forum.muratordom.pl/post2225834.htm#2225834 Zapraszam do lektury i polemiki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 18.12.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Ja zdecydowałem się właśnie na taką centralę.Za reku z rozprowadzeniem zapłaciłem 13kzł. I jest to niższa cena niż dostałem wycenę np. Bartosza czy Mistrala. Jak chodziłem za tym, żaden inny reku nie miał silników na prąd stały zwiększających swoich obrotów abyzapewnić zadaną wymianę np przy zabrudzeniu filtra, a o ile foltr może spowolnić przepływ to wiedzą Ci, co mają przeciwpyłkowe w aucie. Chciałbym zobaczyć dziś wycenę Bartosza z automatycznym bajpasem, i taką możliwośćią rozbudowy automatyki jak ma ten reku. Nie wiem jak głośne są inne, ale ten przy wymianie rzędu 150m3/h jest niesłyszalny. Na razie nie mieszkam w domu, ale nie omieszkam podzielić się wrażeniami łącznie z porównaniem kosztów ogrzewania z innymi podobnymi kubaturowo domkami, ale to dopiero po następnym sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 18.12.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Ja zdecydowałem się właśnie na taką centralę. Za reku z rozprowadzeniem zapłaciłem 13kzł. I jest to niższa cena niż dostałem wycenę np. Bartosza czy Mistrala. Jak chodziłem za tym, żaden inny reku nie miał silników na prąd stały zwiększających swoich obrotów abyzapewnić zadaną wymianę np przy zabrudzeniu filtra, a o ile foltr może spowolnić przepływ to wiedzą Ci, co mają przeciwpyłkowe w aucie. Chciałbym zobaczyć dziś wycenę Bartosza z automatycznym bajpasem, i taką możliwośćią rozbudowy automatyki jak ma ten reku. Nie wiem jak głośne są inne, ale ten przy wymianie rzędu 150m3/h jest niesłyszalny. Na razie nie mieszkam w domu, ale nie omieszkam podzielić się wrażeniami łącznie z porównaniem kosztów ogrzewania z innymi podobnymi kubaturowo domkami, ale to dopiero po następnym sezonie grzewczym. Ale bartosz ma automatyczny by-pass... To dobry rekuperator! Nie tylko dlatego, że z Białegostoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemi 18.12.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Nie neguje, że dobry, sam b. poważnie się zastanawiałem nad jego kupnem, ale oglądałem jego wykonanie na targach, rozmawiałem z ludźmi którzy go wystawiali i niestety oich fachowości nie mialem najwyższego zdania - może źle trafilem, a automatyczny bypass miał z tego co pamiętam za niezłą dopłatą i ogólnie wychodziła instalacja drożej niż z Brinkiem. Rozważałem już w ścisłym finale właśnie bartosza i brinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 18.12.2007 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 Nie neguje, że dobry, sam b. poważnie się zastanawiałem nad jego kupnem, ale oglądałem jego wykonanie na targach, rozmawiałem z ludźmi którzy go wystawiali i niestety oich fachowości nie mialem najwyższego zdania - może źle trafilem, a automatyczny bypass miał z tego co pamiętam za niezłą dopłatą i ogólnie wychodziła instalacja drożej niż z Brinkiem. Rozważałem już w ścisłym finale właśnie bartosza i brinka. Mam gościa, który bardzo poleca mi Bartosza... i zna się na nim... ostatnio przy okazji widziałem ja go składaj do kupy celem przetestowania (taki dziwny sport) i ma by-pass automatyczny... Między innymi po to ma termometry, by w razie wyjścia poza zadaną temperaturę otworzyć by-pass... Wydaje mi się, że dość w porządku maszyneria, jak i w porządku automatyka z tygodniowym nastawem, możliwością regulacji wydajności co 10% procent, itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AAK 20.01.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 Nam instalator proponuje Zefira (ok. 5,5 tys. zł).(http://www.ekozefir.pl/index.php?page=192)Czy ktoś słyszał o tym rekuperatorze?Dla mnie najważniejsze żeby był energooszczędny, cichy i ....tani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts