Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam dwa pytania:

1. Jakiej szerokości zrobić podjazd z kostki betonowej?

Na co dzień poruszać będą samochody osobowe, a raz na rok ciężarowy (szambo z POŚ).

Dla samochodu osobowego pewnie starczyłoby 2,5 m.

Maksymalna możliwa szerokość to 3 m.

Brama wjazdowa będzie miała 3 m - od razu zaznaczam, że większej się nie da założyć.

Chcę "wybrukować" drogę długości około 30-35 m, nie wydać zbyt wiele, ale też potem nie mieć kłopotów.

2. W jaki sposób ułożyć podjazd z płyt ażurowych (takie 40x60cm)?

Z tych płyt chcę ułożyć dalszy ciąg drogi poza ogrodzeniem (kolejne 30 m) w fomie dwóch pasków pod koła.

No i nie bardzo wiem, czy opłaca się je kłaść wzdłuż - czy nie będzie się z nich zjeżdżać, gdy przykryje je śnieg?

W jakich odstępach powinny być ułożone np.

pod koło 40 cm + pasek przerwy 140 cm + 40 cm pod drugie koło

lub

pod koło 60 cm + pasek przerwy 110 cm + 60 cm pod drugie koło

Pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/71950-podjazd-jaka-szeroko%C5%9B%C4%87/

• 2 weeks później...
ODP.2 ani jeden ani drugi wariant nie jest doskonay. Takie płyty najlepiej układać w jodełke wiesz w tedy tak nie czuć ich łaczeń. Koło je łyka niewyczuwalnie i masz full komfort droge. Jak położysz tak jak napisałeś to któras płyta osiądzie nizej inna wyżej i bedziesz za pół roku jechał jak po podkładach kolejowych. Ułatwiłem chyba co?
https://forum.murator.pl/topic/71950-podjazd-jaka-szeroko%C5%9B%C4%87/#findComment-1645306