Biop 12.02.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Spotkalem sie z opiniami ze blacha jest lepsza niz dachowka..... Pod dachowke trzeba ulozyc szczelne deskowanie(tak??) i jest ciezka (wieksze wymiary wiezby??) i drozsza (??) i wogóle be.... A blacha to pare lat na krokwie i tania i lekka i szybko bo duze arkusze... Pytanie jest... Dlaczego dachowka jest lepsza od blachy?? Oczywiscie ladniej wyglada ok, ale jakies funkcjonalne rozniceDzieki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 12.02.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Dachówka jest trwalsza, ładniejsza,można ją zdemontować i zamontować ponownie. Blacha jest nietrwała(może rdzewieć) klopoty z ponownym montażem.Jedyny plus blachodachówki to niska cena.Jak masz kase kupuj dachówkę! Nie słuchaj głupot jakie ludzie opowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sil 1976 12.02.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 JA tez coraz bardziej jestem za blacha.Waga na moj 200 m. dach waga blachy to ponad 1 tona a dachowki ponad 8 ton. Powiecie i co z tego. Buduje z BK 24 odmiana 600 i docieplam 12 cm styropianu gdzie K=0,25. Obawiam sie ze ten BK troszke jest za slaby. Dach bede deskowal to + 2 tony 25 cm ocieplenia. W ten sposob dach jest stabilny szelny i cichy(poddasze uzytkowe).Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MISZYN 12.02.2007 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 blacha szybciej traci ciepło w letnie wieczory , dachówka trzyma jak kaloryfer , na lato blacha , na zimę dachówka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 13.02.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Ja mam dach deskowany i położoną blachodachówkę. Jestem z niej zadowolona, bo po tych wichurach wszystko trzyma się na dachu, nie przecieka, nic się nie oderwało, nie zniszczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monieq 16.02.2007 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 polecam wycenić dach na blachę i na dachówkę, w kilku punktach zajmujących się sprzedażąja mam ceramikę ale sondaż jaki przeprowadziłam w październiku 06 co do cen wskazywał, że blacha nie jest wcale taka taniamoże okazać się, że cena dachówki cementowej jest porównywalna do blachyponoć dachówka cementowa ma drożeć - drożeje beton jeśli zaś chodzi o walory użytkowe to poza już wspomnianymi to słyszałam, że jak się ma poddasze użytkowe to bębnienie deszczu po blasze może być uciążliwe co do nagrzewania się to : co prawda blacha traci szybciej ciepło w letnie wieczory ale i natychmiastowo się nagrzewa w letnie dnidachówka natomiast nagrzewa się wolniej i wolniej oddaje ciepło, może własnie już na wieczór kiedy temperatura jest niższa i to tak nie przeszkadza pożyjemy, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biop 17.02.2007 00:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 dzieki.. ja ciagle czytam i mysle i zdecydowac nie moge :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 17.02.2007 01:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Cena. To że blacha jest tania to jakiś stareeotyp Jak dach składa się z bardzo wielu połaci, lukarn to z blachy pozsotaną same ścinki w tym momencie dachówka jest znacznie ekomiczniejsza Cena dachówki podstawowje nie jest wysoka za to gąsiory, połówki, kominki wentylacyjne niestety tak I trzeba sobie powiedzieć otwarcie że to w większości wypadków dach zdobi dom. Jest wiele różnych ładnych projektów i często jeden i ten sam projekt z ceramiką i blachą to dwie różne bajki aż nie do poznania [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Biop 17.02.2007 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 dzieki filmik bomba!! rade przemysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 18.02.2007 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 ... Pod dachowke trzeba ulozyc szczelne deskowanie... Czy to konieczne? Ja w tej chwili waham się między blachą a dachówką cementową i deskowanie chciałem robić tylko w przypadku blachodachówki............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 18.02.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Pod dachówkę tylko i wyłącznie porządna folia np Tyvek-a Oczywiście są osoby i stareotypowo pełne deskowanie, papa ale to się mija z celem. Nie mówiąc już o dodatkowych i bezsensownie poniesionych kosztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 18.02.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Pod dachówkę tylko i wyłącznie porządna folia np Tyvek-a Też tak myślałem.......Dzięki........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 18.02.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Czy dachówka czy blachodachówka pod nimi powinno być deskowanie. Drożej ale lepiej i sztywna konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelka 18.02.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 I trzeba sobie powiedzieć otwarcie że to w większości wypadków dach zdobi dom. Jest wiele różnych ładnych projektów i często jeden i ten sam projekt z ceramiką i blachą to dwie różne bajki aż nie do poznania [/url] Wcale nie musi blacha wyglądać gorzej niż dachówka,oczywiście mówię o blachodachówce.Są bardzo ładne wzory blachodachówek,które na dachu wyglądają czasem jak prawdziwa dachówka.Wszystko zależy od wzoru i koloru. Poza tym jeśli blacha jest połozona na dach bez żadnych uszkodzeń powłoki (np.zarysowanie podczas montażu i nie zaprwiona lakierem w tym miejscu),na pewno nię będzie korodować. Ja na swój dach kupię blachodachówkę w kolorze czarny mat,widziałam na dachu i na początku myślałam,że to dachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-jogo 18.02.2007 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 I trzeba sobie powiedzieć otwarcie że to w większości wypadków dach zdobi dom. Jest wiele różnych ładnych projektów i często jeden i ten sam projekt z ceramiką i blachą to dwie różne bajki aż nie do poznania [/url] Wcale nie musi blacha wyglądać gorzej niż dachówka,oczywiście mówię o blachodachówce.Są bardzo ładne wzory blachodachówek,które na dachu wyglądają czasem jak prawdziwa dachówka.Wszystko zależy od wzoru i koloru. Poza tym jeśli blacha jest połozona na dach bez żadnych uszkodzeń powłoki (np.zarysowanie podczas montażu i nie zaprwiona lakierem w tym miejscu),na pewno nię będzie korodować. Ja na swój dach kupię blachodachówkę w kolorze czarny mat,widziałam na dachu i na początku myślałam,że to dachówka Ja niestety w większości widzę i to już z daleka że to blacha Jak jeszcze najzwyklejszy dwuspadowy dach kryty blachą to O.k ale jak widzę połamańca blaszanego na którym w dodatku widać miejsca nachodzenia na siebie blachy to mi się bełtać chce NO I NAPEWNO BLACHA BLASZE NIE RóWNA A dobra i ładna blacha za darmo nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 19.02.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Deskowanie pod dachówkę można ale nie trzeba. Pod blachę niby też, ale jeżeli folia to baardzo specjalna, żeby wytrzymała wysokie temperatury. Generalnie blachę raczej robią ci, którym nakazuje to konstrukcja (kiepski fundament, słaba więźba) no i hobbyści. Mnie na przykłąd swego czasu strasznie podobała się blacha z posypką, ale jaka ona droga!!! Większość nowych domów ma jednak rózne formy dachówki. A i jeszcze jedno. Mój wujo kładł blachę (te 5 lat temu róznice w cenie były olbrzymie) a potem przez kilka tygodni chodził z magnesem po działce. Opiłki blach znajdowało się w ziemi i róznych miejscach dość długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
premiumpremium 19.02.2007 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Deskowanie pod dachówkę można ale nie trzeba. Pod blachę niby też, ale jeżeli folia to baardzo specjalna, żeby wytrzymała wysokie temperatury. Generalnie blachę raczej robią ci, którym nakazuje to konstrukcja (kiepski fundament, słaba więźba) no i hobbyści. Mnie na przykłąd swego czasu strasznie podobała się blacha z posypką, ale jaka ona droga!!! Większość nowych domów ma jednak rózne formy dachówki. A i jeszcze jedno. Mój wujo kładł blachę (te 5 lat temu róznice w cenie były olbrzymie) a potem przez kilka tygodni chodził z magnesem po działce. Opiłki blach znajdowało się w ziemi i róznych miejscach dość długo. Bez przesady. Mam porządnie wykonane fundamenty i więźbę, łącznie z deskowaniem. Żadnych ścinek blachy porozrzucanych wokól domu też nie mielismy, z magnesem nie chadzaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 19.02.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Zdecydowanie dachówka - jest znacznie trwalsza od blachy, ciężar pokrycia podwyżśza odporoność na wiatr, mneij słychać deszcz, mniej nagrzewa się poddasze. Mimo wszystko miniej problemow z wykonawcami, bo dachówkę można zdjąć bez większych uszkodzeń, a blacha się gnie i jak niechlujny wykonawca uszkodzi, to może korodować. Dach z dachówki jest ładniejszy - wygląda solidniej, ładneij się starzeje i nawet jak jest stary to traci na wyglądzie (lub patynuje, zależnie od podejścia do sprawy), ale dalej spełnia swoje zadanie. Nie jestem specjalistą od dachów, ale teraz coraz mniej ludzi stosuje deskowanie, tylko folie i dachy są stabilne, nie słyszałam, żeby ktoś miał z tym problem. Dachówka przecież obciąża dach, krokwie opierają się na murłatach, są usztwnione elementami konstrukcyjnymi - jętki itp, więc brak deskowania, które nie jest przecież elementem konstrukcyjnym nie może spowodować, że dach sie chwieje! Jak komuś deskowanie trzyma dach, to nie jest dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 19.02.2007 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Ale glupoty wzmacniac wiezbe pod dachowke?! Dachowka jest trwalsza i ladniejsza a blacha jak wykonawca nie pomaluje wszystkich ciec to po 5-10 latach zgnije wszystko... Dachowka przezyje ciebie i twoje dzieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marełek 19.02.2007 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Tak się składa, że buduję dom i garaż wolnostojący. Ponieważ garaż jako mniejszy wybudowałem najpierw na jego pokrycie wybrałem blachę dachówkową, bo łatwiej i szybciej się ją układa a i na domek nieżle pasuje. Teraz, gdy mam pokryć dom to już entuzjazm do blachy mi minął po tym jak będąc na budowie musiałem się pod nią schować przed deszczem w garażu. Do tej pory, gdy pada deszcz to lepiej słyszę go od oddalonego o 20 m garażu niż z deskowania pokrytego papą domu, chociaż jestem na niewykończonym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts