Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachowka lepsza??WHY??

Recommended Posts

Spotkalem sie z opiniami ze blacha jest lepsza niz dachowka..... Pod dachowke trzeba ulozyc szczelne deskowanie(tak??) i jest ciezka (wieksze wymiary wiezby??) i drozsza (??) i wogóle be.... A blacha to pare lat na krokwie i tania i lekka i szybko bo duze arkusze...

Pytanie jest... Dlaczego dachowka jest lepsza od blachy?? Oczywiscie ladniej wyglada ok, ale jakies funkcjonalne roznice

Dzieki za odpowiedz

JA tez coraz bardziej jestem za blacha.Waga na moj 200 m. dach waga blachy to ponad 1 tona a dachowki ponad 8 ton. Powiecie i co z tego. Buduje z BK 24 odmiana 600 i docieplam 12 cm styropianu gdzie K=0,25. Obawiam sie ze ten BK troszke jest za slaby. Dach bede deskowal to + 2 tony 25 cm ocieplenia. W ten sposob dach jest stabilny szelny i cichy(poddasze uzytkowe).Pozdrówka

polecam wycenić dach na blachę i na dachówkę, w kilku punktach zajmujących się sprzedażą

ja mam ceramikę ale sondaż jaki przeprowadziłam w październiku 06 co do cen wskazywał, że blacha nie jest wcale taka tania

może okazać się, że cena dachówki cementowej jest porównywalna do blachy

ponoć dachówka cementowa ma drożeć - drożeje beton

jeśli zaś chodzi o walory użytkowe to poza już wspomnianymi to słyszałam, że jak się ma poddasze użytkowe to bębnienie deszczu po blasze może być uciążliwe

co do nagrzewania się to :

co prawda blacha traci szybciej ciepło w letnie wieczory ale i natychmiastowo się nagrzewa w letnie dni

dachówka natomiast nagrzewa się wolniej i wolniej oddaje ciepło, może własnie już na wieczór kiedy temperatura jest niższa i to tak nie przeszkadza

pożyjemy, zobaczymy

Cena. To że blacha jest tania to jakiś stareeotyp :-?

Jak dach składa się z bardzo wielu połaci, lukarn to z blachy pozsotaną same ścinki w tym momencie dachówka jest znacznie ekomiczniejsza :)

Cena dachówki podstawowje nie jest wysoka za to gąsiory, połówki, kominki wentylacyjne niestety tak :(

I trzeba sobie powiedzieć otwarcie że to w większości wypadków dach zdobi dom. Jest wiele różnych ładnych projektów i często jeden i ten sam projekt z ceramiką i blachą to dwie różne bajki aż nie do poznania 8) [/url]

I trzeba sobie powiedzieć otwarcie że to w większości wypadków dach zdobi dom. Jest wiele różnych ładnych projektów i często jeden i ten sam projekt z ceramiką i blachą to dwie różne bajki aż nie do poznania 8) [/url]

Wcale nie musi blacha wyglądać gorzej niż dachówka,oczywiście mówię o blachodachówce.Są bardzo ładne wzory blachodachówek,które na dachu wyglądają czasem jak prawdziwa dachówka.Wszystko zależy od wzoru i koloru.

Poza tym jeśli blacha jest połozona na dach bez żadnych uszkodzeń powłoki (np.zarysowanie podczas montażu i nie zaprwiona lakierem w tym miejscu),na pewno nię będzie korodować.

Ja na swój dach kupię blachodachówkę w kolorze czarny mat,widziałam na dachu i na początku myślałam,że to dachówka :o

Wcale nie musi blacha wyglądać gorzej niż dachówka,oczywiście mówię o blachodachówce.Są bardzo ładne wzory blachodachówek,które na dachu wyglądają czasem jak prawdziwa dachówka.Wszystko zależy od wzoru i koloru.

Poza tym jeśli blacha jest połozona na dach bez żadnych uszkodzeń powłoki (np.zarysowanie podczas montażu i nie zaprwiona lakierem w tym miejscu),na pewno nię będzie korodować.

Ja na swój dach kupię blachodachówkę w kolorze czarny mat,widziałam na dachu i na początku myślałam,że to dachówka :o

Ja niestety w większości widzę i to już z daleka że to blacha :-?

Jak jeszcze najzwyklejszy dwuspadowy dach kryty blachą to O.k ale jak widzę połamańca blaszanego na którym w dodatku widać miejsca nachodzenia na siebie blachy to mi się bełtać chce :x

NO I NAPEWNO BLACHA BLASZE NIE RóWNA :D A dobra i ładna blacha za darmo nie jest

Deskowanie pod dachówkę można ale nie trzeba. Pod blachę niby też, ale jeżeli folia to baardzo specjalna, żeby wytrzymała wysokie temperatury. Generalnie blachę raczej robią ci, którym nakazuje to konstrukcja (kiepski fundament, słaba więźba) no i hobbyści. Mnie na przykłąd swego czasu strasznie podobała się blacha z posypką, ale jaka ona droga!!! Większość nowych domów ma jednak rózne formy dachówki. A i jeszcze jedno. Mój wujo kładł blachę (te 5 lat temu róznice w cenie były olbrzymie) a potem przez kilka tygodni chodził z magnesem po działce. Opiłki blach znajdowało się w ziemi i róznych miejscach dość długo.

Deskowanie pod dachówkę można ale nie trzeba. Pod blachę niby też, ale jeżeli folia to baardzo specjalna, żeby wytrzymała wysokie temperatury. Generalnie blachę raczej robią ci, którym nakazuje to konstrukcja (kiepski fundament, słaba więźba) no i hobbyści. Mnie na przykłąd swego czasu strasznie podobała się blacha z posypką, ale jaka ona droga!!! Większość nowych domów ma jednak rózne formy dachówki. A i jeszcze jedno. Mój wujo kładł blachę (te 5 lat temu róznice w cenie były olbrzymie) a potem przez kilka tygodni chodził z magnesem po działce. Opiłki blach znajdowało się w ziemi i róznych miejscach dość długo.

Bez przesady. Mam porządnie wykonane fundamenty i więźbę, łącznie z deskowaniem.

Żadnych ścinek blachy porozrzucanych wokól domu też nie mielismy, z magnesem nie chadzaliśmy :)

Zdecydowanie dachówka - jest znacznie trwalsza od blachy, ciężar pokrycia podwyżśza odporoność na wiatr, mneij słychać deszcz, mniej nagrzewa się poddasze. Mimo wszystko miniej problemow z wykonawcami, bo dachówkę można zdjąć bez większych uszkodzeń, a blacha się gnie i jak niechlujny wykonawca uszkodzi, to może korodować. Dach z dachówki jest ładniejszy - wygląda solidniej, ładneij się starzeje i nawet jak jest stary to traci na wyglądzie (lub patynuje, zależnie od podejścia do sprawy), ale dalej spełnia swoje zadanie. Nie jestem specjalistą od dachów, ale teraz coraz mniej ludzi stosuje deskowanie, tylko folie i dachy są stabilne, nie słyszałam, żeby ktoś miał z tym problem. Dachówka przecież obciąża dach, krokwie opierają się na murłatach, są usztwnione elementami konstrukcyjnymi - jętki itp, więc brak deskowania, które nie jest przecież elementem konstrukcyjnym nie może spowodować, że dach sie chwieje! Jak komuś deskowanie trzyma dach, to nie jest dobrze! :wink:

Tak się składa, że buduję dom i garaż wolnostojący. Ponieważ garaż jako mniejszy wybudowałem najpierw na jego pokrycie wybrałem blachę dachówkową, bo łatwiej i szybciej się ją układa a i na domek nieżle pasuje. Teraz, gdy mam pokryć dom to już entuzjazm do blachy mi minął po tym jak będąc na budowie musiałem się pod nią schować przed deszczem w garażu. Do tej pory, gdy pada deszcz to lepiej słyszę go od oddalonego o 20 m garażu niż z deskowania pokrytego papą domu, chociaż jestem na niewykończonym poddaszu.