rms72 27.01.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Nikt nam nie zgłaszał problemów związanych z dachem. Wydaje mi się jednak, że nasi majstrzy robili wszystko tak, jak to robią wszędzie. Chyba nie zaglądali w tej kwestii do planu. Zresztą, jak mury staną, to przecież wszystkie elementy sami muszą przyciąć tak, by pasowały. Zawsze zdarzy się coś nieprzewidzianego. Wstarczy, że użyjesz jakiegoś innego materiału niż przewiduje projekt i trzeba kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 31.01.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Witam ponownie. Mam do Ciebie taka może nietypowa prośbę. Na co byś mnie uczuliła przy budowie właśnie tego domu? Na jakie sprawy zwracać szczególna uwagę? Wiem ze brzmi może to trochę głupio ale gdybyś mogla się wcześniej kogoś doradzić kto budował ten właśnie dom to może uniknęła byś kilku jeśli nie problemów to niedogodności. Mówią ze najlepiej uczyć się na błędach, ale nie na swoich Jeśli możesz to poproszę o takie wskazówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rms72 31.01.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Rozumiem Cię doskonale. Byłam laikiem w tych sprawach, sama się też dopytywałam. W sumie to nie wiem, co napisać, trzeba zwracać uwagę na wszystko, zwłaszcza na to, by ściany stawiali prosto, bo potem tynkarz klnie. Mieliśmy tak ze spiżarnią. Właśnie, w spiżarni przesunęliśmy drzwi do samego skosu, na prawo. One są w projekcie tak umieszczone, że po prawej stronie nie ma praktycznie na nic miejsca. My akurat chcemy tam postawić lodówkę. Jeszcze mogę doradzić, byś zwrócił uwagę na drzwi do kotłowni. Też przesunęliśmy je, tym razem w lewo, w stronę drzwi wyjściowych. Gdyby zostały tak jak w planie, byłby problem z piecem. Jak sobie przypomnę coś jeszcze, napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rms72 31.01.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Przepraszam, drzwi w spiżarni w lewo, nie w prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 02.02.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam ponownie.Powiedz mi prosze jak prezentuja sie te slupy drewniane na poddaszu? One sa zabudowane czy widoczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rms72 02.02.2009 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Witam. Nam pozostał na wierzchu tylko 1 słup, w dużym pokoju. Reszta wkomponowała się w ściany. Słup ten zostawiliśmy jako ozdobę. Po dotarciu i pomalowaniu, nawet fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 23.02.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Witam!My równiez budujemy dom w rododendronach 3 ale wresję (g) z garażem. Jestesmy na etapie zamykania stanu surowego z dachem. Za niedługo będą okna:) Projekt pozmienialismy troche aby zmieścił sie na działce tzn. zlikwidowalismy wykusz i balkon nad wykuszem. W to miejsce mam lukarne a tam gdzie wykusz wyjscie na taras. Kominy mamy systemowe, w planie jest piec gazowy plus kominek z płaszczem wodnym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 25.02.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2009 Witam. My zaczynamy dopiero na wiosne i niewiele zmian nanieslismy oprocz podwyzszenia scianki kolankowej i drobnych zmian kosmetycznych w srodku. Powiedz mi prosze Dorota jaki wybraliscie system kominowy i ile to Was kosztowalo mniej wiecej jesli moge wiedziec. Zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem ale jeszcze jakos nie mam przekonania do tego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rms72 26.02.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 My na szczęście kończymy. Sezon grzewczy potraktowaliśmy eksperymentalnie - warto, zwłaszcza dla takich blockersów jak my:)). Teraz kładziemy płytki w łazienkach, kuchni i wiatrołapie, potem zaraz panele, a od poniedziałku mają nam ocieplać dom, bo przez te mrozy zużyliśmy już 4 tony węgla i musimy jeszcze z pół tony dokupić. Ja już wybieram farby i projektuję kuchnię. Najgorsza to jest działka - chyba urządzimy zapasy w glinie i błocie. Pozdrawiam i życzę tylko miłych wrażeń przy budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 26.02.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 A czy Ty Reniu masz kominy systemowe czy normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rms72 26.02.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2009 Normalne, najstarsze w świecie budownictwo. Nie wiem, może lepiej byłoby mieć systemowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 26.03.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 My mamy kominy oba systemowe IBF. Komin, ktory wg projektu jest postawiony w salonie wybudowalismy na stropie - wymagało to wzmocnienia zbrojenia. Dzięki takiem rozwiazaniu zaoszczedzilismy miejsca na sciance kominkowej, ktore dla nas było bardzo wazne. Kominek jest z płaszczem wodnym i sam w sobie zajmuje duzo miejsca takze liczył sie kazdy centymetr aby nie zagracić salonu. Poza tym zmienilismy strop z zelbetonowego na terrive co wymagało zmian konstrukcyjnych i podwyzszenia podłogi na poddaszu. Na dzien dzisiaejszy mamy już okna , drzwi i bramę garazowa a elektrycy szaleją z kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjk2106 29.05.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 WITAMY Jesteśmy z mężem na wstępnym etapie realizacji marzeń. Tzn. mamy działkę zaczynamy działac. Wybraliśmy wstępnie projekt Dom w Rododendronach 3. Zastanawiają nas koszty rzeczywiste i czy pokrywają się choc w części z tym co podają na stronie. Jeśli moglibyśmy prosic o jakieś zdjęcia z realizacji to byłabym wdzięczna. e-mail: [email protected] Jesteśmy laikami jeszcze w tym temacie i prosimy o wyrozumiałośc w razie głupich pytań ;p Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 30.05.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Witam. Ciesze sie ze ktos klolejny eybral ten projekt. ja jestem na etapie wylewania stropu . Co do kosztow to jak policze moze jeszcze dzisiaj to napisze maila. Wszystko spisuje ale sa inne koszty oprocz samej budowyu i bede musial je odliczyc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjk2106 30.05.2009 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Cieszę się, że forum jeszcze żyje A jeszcze bardziej ucieszył mnie fakt iż jako pierwszy był post właśnie Pana/Pani a obecnie jesteście już na takim etapie, czego serdecznie gratuluję i zazdroszczę Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robus75 31.05.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Naprawde pojdzie Wam nadspodziewanie szybko jesli juz bedziecie mieli PNB. Do tego czasu troche sie to wlecze ale jak teraz widze postepy to warto czekac i warto sie wysilac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rms72 31.05.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Co do kosztów, to już przestałam liczyć pół roku temu. Wykończenie jest koszmarne. Jesteśmy tuż przed wprowadzeniem się. Ciągle wychodzą na wierzch jakieś problemy. A to rura kanalizacyjna zbyt blisko ściany, a to zawory nie takie. Ciągle czegoś brakuje. Mój mąż ma czas na podłączanie wszystkiego w weekendy. W sobotę robimy zakupy i po południu montujemy. Wtedy zawsze wszystko wychodzi nie tak, a sklepy pozamykane. Koszmar. Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 07.06.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 U nas juz posadzki wylane, tynki zrobione, taras rowniez skonczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 07.06.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 http://img191.imageshack.us/img191/3317/sta60015.th.jpg http://yfrog.com/5jsta60016jx a tak wzglada nasz domek teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 07.06.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Witam ponownie.Powiedz mi prosze jak prezentuja sie te slupy drewniane na poddaszu? One sa zabudowane czy widoczne? U nas słup drewniany w głównej sypialni ma być zabudowany regipsem - bedzie idealne miejsce na zdjęcia:) słup w tzw. pomieszczeniu rekraacyjnym przy schodach zostawimy i wkomponujemy w balustrady. W łazience zdaje sie cos zostało ale tam akurat bedzie zabudowa geberitu takze i słup sie schowa. Pozostałe ukryły sie pod tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts