Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W RODODENDRONACH 3 pracownia ARCHON

Recommended Posts

Nikt nam nie zgłaszał problemów związanych z dachem. Wydaje mi się jednak, że nasi majstrzy robili wszystko tak, jak to robią wszędzie. Chyba nie zaglądali w tej kwestii do planu. Zresztą, jak mury staną, to przecież wszystkie elementy sami muszą przyciąć tak, by pasowały. Zawsze zdarzy się coś nieprzewidzianego. Wstarczy, że użyjesz jakiegoś innego materiału niż przewiduje projekt i trzeba kombinować.

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie. Mam do Ciebie taka może nietypowa prośbę. Na co byś mnie uczuliła przy budowie właśnie tego domu? Na jakie sprawy zwracać szczególna uwagę? Wiem ze brzmi może to trochę głupio ale gdybyś mogla się wcześniej kogoś doradzić kto budował ten właśnie dom to może uniknęła byś kilku jeśli nie problemów to niedogodności. Mówią ze najlepiej uczyć się na błędach, ale nie na swoich :D Jeśli możesz to poproszę o takie wskazówki. Pozdrawiam

Rozumiem Cię doskonale. Byłam laikiem w tych sprawach, sama się też dopytywałam. W sumie to nie wiem, co napisać, trzeba zwracać uwagę na wszystko, zwłaszcza na to, by ściany stawiali prosto, bo potem tynkarz klnie. Mieliśmy tak ze spiżarnią. Właśnie, w spiżarni przesunęliśmy drzwi do samego skosu, na prawo. One są w projekcie tak umieszczone, że po prawej stronie nie ma praktycznie na nic miejsca. My akurat chcemy tam postawić lodówkę. Jeszcze mogę doradzić, byś zwrócił uwagę na drzwi do kotłowni. Też przesunęliśmy je, tym razem w lewo, w stronę drzwi wyjściowych. Gdyby zostały tak jak w planie, byłby problem z piecem. Jak sobie przypomnę coś jeszcze, napiszę. Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam!

My równiez budujemy dom w rododendronach 3 ale wresję (g) z garażem. Jestesmy na etapie zamykania stanu surowego z dachem. Za niedługo będą okna:) Projekt pozmienialismy troche aby zmieścił sie na działce tzn. zlikwidowalismy wykusz i balkon nad wykuszem. W to miejsce mam lukarne a tam gdzie wykusz wyjscie na taras. Kominy mamy systemowe, w planie jest piec gazowy plus kominek z płaszczem wodnym. Pozdrawiam

Witam. My zaczynamy dopiero na wiosne i niewiele zmian nanieslismy oprocz podwyzszenia scianki kolankowej i drobnych zmian kosmetycznych w srodku. Powiedz mi prosze Dorota jaki wybraliscie system kominowy i ile to Was kosztowalo mniej wiecej jesli moge wiedziec. Zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem ale jeszcze jakos nie mam przekonania do tego. Pozdrawiam

My na szczęście kończymy. Sezon grzewczy potraktowaliśmy eksperymentalnie - warto, zwłaszcza dla takich blockersów jak my:)). Teraz kładziemy płytki w łazienkach, kuchni i wiatrołapie, potem zaraz panele, a od poniedziałku mają nam ocieplać dom, bo przez te mrozy zużyliśmy już 4 tony węgla i musimy jeszcze z pół tony dokupić. Ja już wybieram farby i projektuję kuchnię. Najgorsza to jest działka - chyba urządzimy zapasy w glinie i błocie. Pozdrawiam i życzę tylko miłych wrażeń przy budowie. :D

• 4 weeks później...
My mamy kominy oba systemowe IBF. Komin, ktory wg projektu jest postawiony w salonie wybudowalismy na stropie - wymagało to wzmocnienia zbrojenia. Dzięki takiem rozwiazaniu zaoszczedzilismy miejsca na sciance kominkowej, ktore dla nas było bardzo wazne. Kominek jest z płaszczem wodnym i sam w sobie zajmuje duzo miejsca takze liczył sie kazdy centymetr aby nie zagracić salonu. Poza tym zmienilismy strop z zelbetonowego na terrive co wymagało zmian konstrukcyjnych i podwyzszenia podłogi na poddaszu. Na dzien dzisiaejszy mamy już okna , drzwi i bramę garazowa a elektrycy szaleją z kablami.

• 2 months później...

WITAMY :)

Jesteśmy z mężem na wstępnym etapie realizacji marzeń. Tzn. mamy działkę zaczynamy działac. Wybraliśmy wstępnie projekt Dom w Rododendronach 3. Zastanawiają nas koszty rzeczywiste i czy pokrywają się choc w części z tym co podają na stronie.

Jeśli moglibyśmy prosic o jakieś zdjęcia z realizacji to byłabym wdzięczna.

e-mail: [email protected]

Jesteśmy laikami jeszcze w tym temacie i prosimy o wyrozumiałośc w razie głupich pytań ;p

Pozdrawiam.

Co do kosztów, to już przestałam liczyć pół roku temu. Wykończenie jest koszmarne. Jesteśmy tuż przed wprowadzeniem się. Ciągle wychodzą na wierzch jakieś problemy. A to rura kanalizacyjna zbyt blisko ściany, a to zawory nie takie. Ciągle czegoś brakuje. Mój mąż ma czas na podłączanie wszystkiego w weekendy. W sobotę robimy zakupy i po południu montujemy. Wtedy zawsze wszystko wychodzi nie tak, a sklepy pozamykane. Koszmar. Pozdrawiam wszystkich budujących.

Witam ponownie.Powiedz mi prosze jak prezentuja sie te slupy drewniane na poddaszu? One sa zabudowane czy widoczne?

U nas słup drewniany w głównej sypialni ma być zabudowany regipsem - bedzie idealne miejsce na zdjęcia:) słup w tzw. pomieszczeniu rekraacyjnym przy schodach zostawimy i wkomponujemy w balustrady. W łazience zdaje sie cos zostało ale tam akurat bedzie zabudowa geberitu takze i słup sie schowa. Pozostałe ukryły sie pod tynkami.