Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wejsciowe GWX 20

Recommended Posts

Witam grupowiczów

Mam prośbę. Stoimy z żonką tuż przed zakupem drzwi wejściowych do domu. Wybór powoli skupia się wokół modelu Gerda GWX 20. Mam prośbę o opinie o tych drzwiach. Jakoś nie udało mi się znaleźć wątku na forum - ale może źle szukałem :( .

Czy ma ktoś może ten model? A może zamiast tego modelu doradzicie z praktyki inny model Gerdy?

Dziękuję za wszelkie porady.

Pozdrawiam

Paweł

Paweł, my mamy takie drzwi (do garażu są inne, też Gerdy). Sa w porządku. Dość ciemny kolor mamy, ale okna też ciemne (orzech). Na razie nie sprawiają problemów, ale jeszcze tam nie mieszkamy. Jedyna rzecz - to nie da się u nas zamontować sztywnego łańcucha, bo za grube mamy ocieplenie, ale w sumie to i tak niepotrzebny (bedzie domofon przy furtce).

Nie wiem, co dokładnie cię interesuje.

Witam

Dzięki za odpowiedź, pytam bo wybór padł na ten model i wiesz jak to jest - nigdy do końca nie jest się przekonanym o właściwym wyborze. Jestem ciekawy jak będą się sprawować w praktyce np po kilku latach. Jak działają na nie warunki atmosferyczne. Ale to chyba za nowy model na takie osądy.

Co do osadzenia drzwi to wiem, że jest to kwestia fachowców - także mam nadzieje że z tym nie będzie problemu.

:-)

Zobaczymy

Pawel

http://www.marcin.pinnex.pl/public_html/albums/DOM/IMG_4166%20kopia.jpg

jak narazie ok. ale zamontowane sa dopiero 7 miesiecy

jedyny minus jak dla mnie to stalowa framuga która nie jest "piękna"

drzwi sa solidnie wykonane i wg. mnie ładne, zamki tez ok (jak dla mnie dobry wybor za przystepna kase)

nikt nie ma pełnego doswiadczenia te drzwi z przeszkleniem sa od połowy zeszlego roku - jakoś tak

Pytanko - czy ty masz te drzwi na piankę zamontowane? U mnie na beton, bo antywłamaniowe tylko na beton.

tak drzwi zamontowane są "na piankę" do tego kotwy 20 cm.

nie montowałem na beton bo - >.przemarzanie futryny (gerda dodaje swoje specyfika zeby nie przemarzało ale i tak przemarza ;) ) co do antywłamu -

mam bardziej łatwe dla złodzieja miejsca niż drzwi wejsciowe ;)

większa elastycznosć przy moich trzaskajacych dzieciakach bardziej wskazana

w moim przypadku nie było załozenia ze drzwi mają byc antywłamaniowe -

miały być 1.solidne 2.w miare ładne 3.dobrane kolorystycznie do pozostalej stolarki

4.przystepne cenowo

też zamówiłem te drzwi i ciekawi mnie uzasadnienie lanaia betonu w ościeżnice, wg mnie beton przecież nie wiąże ościeżnicy z murem tylko ewentualnie ją usztywnia, natomiast chciałbym zobaczyć włamywacza, który zaczyna włamywać się do domu rozwalając ościenice drzwi wejściowych.

Monter również mówił mi żebym zastosował piankę motażową zamiast betonu, nie wpłynie to wg niego na funkcje drzwi a zapobiegnie przemarzaniu.

Witam posiadam w/w drzwi od ponad roku (dwie zimy) i ... i złożyłem właśnie reklamacje bo panel zewnętrzny tej zimy sie wypaczył. jest balon jak trza. Ale już w zeszłym roku miałem wątpliwości bo skraplało się na KLAMKACH i pojawiał się lekki szron a w tym roku na klamkach pojawiła się rdza nie mówiąc o śrubach mocujących klamki i szyldy są rude - przy satynie fajnie wygląda. Wogóle ramki mocujące panele zew jak i wew. są jakieś nie dopracowane. Jakby się wysuneły czy co?

Ogólnie nie polecam jak na tą cenę. Odradzam!!! brązowe stalowe ościeżnice też niespecjalnie pasują do koloru: złoty dąb.

Dodam , że dom był ogrzewany - no ale chyba oto chodzi w zimę - prawda?

Paweł, polecam, są niezłe, handluję nimi i nie ma reklamacji. Zwóć uwagę na ekipę monterską oraz wkładki czy są atestowane. Na Allegro są tańsze z odpowiednikami wkładek, nie wiem jak w praktyce się sprawdzają. Pozdr