Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet na płycie OSB?

jarel

Recommended Posts

witam mam podobny problem to się doczepię

po zerwaniu starych desek okazało się że rozstaw legarów mam od 40 do 70 cm. budynek nierówno osiadał więc belki nie trzymają poziomu. dodatkowo belki klawiszują. postanowiłem więc że do boków belek dokręcę pasy z grubej 20mm sklejki którymi wypoziomuję podłogę i na nie położę płytę osb-3 22mm. na to chcę połozyć parkiet przemysłowy. czy ma to sens???

Witam,

w międzyczasie rozmawiałem z dwoma parkiecarzami, obej potwierdzili że OSB pod parkiet jest jak najbardziej ok, obaj zalecali raczej 2 warstwy 12 lub 15mm OSB ułożonych naprzemiennie zamiast 1 grubej, żeby uniknąć pracy na łączeniach...

Może odezwie się ktoś kto już to przerabiał i może coś powiedzieć z perspektywy czasu?

Mój rozstaw legarów to 65cm.

Dzięki!

Płyta podłogowa ma pióro i wpust więc nie klawiszuje. Dwie cienkie płyty mogą działać jak resor należałoby je dość gęsto poskręcać wkrętami. Być może parkieciarze mają większe doświadczenie. Pozdrawiam.

u mnie niestety jest ten problem że jestem skazany na płytę osb frezowaną na piuro i wpust. ma ona mniejsze rozmiary i da się ją wnieść do mieszkania. stare klatki schodowe niestety nie są kompatybilne z płytami GK i OSB w pełnym rozmiarze. połozyłem już w jednym pokoju i jest w miarę stabilna. myślę że parkiet będzie trzymał dość dobrze.

• 1 month później...
  • 8 months później...

Podłącze się do wątku, tylko że z trochę innym zapytaniem

Jak wygląda sprawa głośności podłogi bazującej na OSB. Na belkach stropowych będę miał położone OSB 22mm. Między belkami wełna 10cm. Boję się, że wszystko co na górze będzie słychać na dole. Jak to jest w rzeczywistości.

• 1 month później...

u mnie dopiero remoncik podłogi się święci - zamiast parkietu zamierzam dać panele...

czy lepiej dawać 1 płyte osb grubszą czy ;lepiej dać 2 warstwy cieńszych?

póki co nie znam szerokości rozstawu legarów.

---

obecnie na podłodzę są dechy - stan nieciekawy, ale na opał w sam raz...

:D