jarel 12.02.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Czy ktoś próbował czegoś takiego? Mam stare dechy, które spróbuję przywrócić do świetności ale w razie niepowodzenia rozważam wymianę ich na np 22mm OSB i coś na wierzch - najchętniej parkiet. Dzięki za uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.02.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 A jaki rozstaw legarów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarel 13.02.2007 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 No właśnie... na pewno to okaże się dopiero po odkrywce, ale patrząc po gwoździech których niewiele widać (sporo warstw farby) to prawdopodobnie 65cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 13.02.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 witam mam podobny problem to się doczepię po zerwaniu starych desek okazało się że rozstaw legarów mam od 40 do 70 cm. budynek nierówno osiadał więc belki nie trzymają poziomu. dodatkowo belki klawiszują. postanowiłem więc że do boków belek dokręcę pasy z grubej 20mm sklejki którymi wypoziomuję podłogę i na nie położę płytę osb-3 22mm. na to chcę połozyć parkiet przemysłowy. czy ma to sens??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.02.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Ma to sens tylko przy takim rozstawie zastosuj płytę podłogową OSB grubości 25 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarel 17.02.2007 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Witam,w międzyczasie rozmawiałem z dwoma parkiecarzami, obej potwierdzili że OSB pod parkiet jest jak najbardziej ok, obaj zalecali raczej 2 warstwy 12 lub 15mm OSB ułożonych naprzemiennie zamiast 1 grubej, żeby uniknąć pracy na łączeniach...Może odezwie się ktoś kto już to przerabiał i może coś powiedzieć z perspektywy czasu?Mój rozstaw legarów to 65cm.Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.02.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 Płyta podłogowa ma pióro i wpust więc nie klawiszuje. Dwie cienkie płyty mogą działać jak resor należałoby je dość gęsto poskręcać wkrętami. Być może parkieciarze mają większe doświadczenie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogacek 18.02.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 u mnie niestety jest ten problem że jestem skazany na płytę osb frezowaną na piuro i wpust. ma ona mniejsze rozmiary i da się ją wnieść do mieszkania. stare klatki schodowe niestety nie są kompatybilne z płytami GK i OSB w pełnym rozmiarze. połozyłem już w jednym pokoju i jest w miarę stabilna. myślę że parkiet będzie trzymał dość dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emiliana 22.03.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Gdy na dechy przykręcisz płytę OSB min. 18 tak aby wyrównać całość- płyta OSB na wpust i pióro , to spokojnie możesz na to kłaśc parkiet czy deski. Jeżeli to były by deski ( też na pióro ) to trzeba je przybijać w kierunku prostopadłym do ułożonych desek starych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.12.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Podłącze się do wątku, tylko że z trochę innym zapytaniemJak wygląda sprawa głośności podłogi bazującej na OSB. Na belkach stropowych będę miał położone OSB 22mm. Między belkami wełna 10cm. Boję się, że wszystko co na górze będzie słychać na dole. Jak to jest w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 10.12.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.12.2007 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Słychać A jaką masz konstrukcję? Bardzo słychać czy tylko mocniejsze dźwięki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 12.12.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 dół podbitka z desek, góra podłoga z desek, w środku legary i w środkowej części glina z wapnem. Na razie nie mam jeszcze OSB, ale już wiem, że jak się chodzi i coś robi np spadnie młotek to słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trojan74 12.12.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Ja mam legary rozmieszczone co 1 metr. Po zerwaniu starych dech i wypoziomowaniu legarów jako podkład użyłem sosnowych desek z pióro-wpustem o grubości 22 mm. Na to parkiet. Wyszło rewelacyjnie , poprawiła się stabilność podłogi, nic się nie odkształca. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 17.01.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 u mnie dopiero remoncik podłogi się święci - zamiast parkietu zamierzam dać panele... czy lepiej dawać 1 płyte osb grubszą czy ;lepiej dać 2 warstwy cieńszych? póki co nie znam szerokości rozstawu legarów. --- obecnie na podłodzę są dechy - stan nieciekawy, ale na opał w sam raz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts